Keulan paikkaus

Purjelaudan rakentaminen, korjaus, freeskate jne

Keulan paikkaus

Postby JariL » 4.10.2011 9:32

Siirretäänpä keulan paikkauskeskustelu tänne...

Eli masto/puominpää paukahti vuoden 2010 Goya FXRS 144l (http://goyawindsurfing.com/boards/items/y2010/fxrs/) keulaan aiheuttaen yllättävän suuren vaurion vaikka vauhtia tilanteessa ei ollut juuri yhtään. Kuten kysymyksistäni chatissa voi päätellä, en tiedä epokseista ja polyestereistä juurikaan mitään mutta ei tuo laudan korjaaminen nyt aivan mahdottoman vaikealta näytä luettuani BoardsLadyn palstaa ja M Huhtisen Surf&Kite 1/2010 korjausoppaan. Kemikaaleja huonosti tuntevana tarvisin tarkempia ohjeita siitä mitä lautaan ei ehdottomasti saa laittaa ja millä paikkauksesta tulisi kevyt ja kestävä.

Chatissa on nyt tullut monenlaista vastausta siitä pitääkö käyttää uretaania (2-komp) vai riittääkö Bilteman laminointiepoksi + lasikuitupallot. Ilman kuvia asiaa on tietenkin vaikea hahmottaa. Alla liitteenä kuvia avatusta keulasta, toivottavasti asiansa osaavat korjaajat vaivautuisivat vastaamaan, tästä olisi varmasti jatkossa hyötyä myös muille. Kiitos jo etukäteen.


JariL

Kuva 1

Kuva 2

Kuva 3
JariL
Advanced Member
 
Posts: 86
Joined: 25.3.2007 22:31

Re: Keulan paikkaus

Postby Snafu » 4.10.2011 10:05

Moro!
http://www.boardlady.com/
Oletko vieraillut tuolla sivulla? Todella kattavaa tietoa lautojen rakenteista, vauriosta ja niiden korjaamisesta!
Snafu
Member
 
Posts: 10
Joined: 1.10.2011 13:03

Re: Keulan paikkaus

Postby Apa » 4.10.2011 10:37

Moro,

Sanoisin, että kannattaa korjata rakenne entisen kaltaiseksi, vaurio on kuitenkin aika iso. "purkkapaikat" tahtovat elää vaikka niihin ei uutta suoraa iskua tulisikaan. Tällöin ne alkavat helposti vuotaa salaa ja kohta laudassa onkin pari kiloa vettä sisällä. Silloin ollaankin jo isojen ongelmien äärellä.

Vaikea arvioida kuvien perusteella tuota pehmenemistä. Lähinnä, onko se rakenteellista vauriota vai johtuuko se puuttuvasta rakenteen palasen aiheuttamasta heikkenemisestä. Jos se on vauriosta johtuvaa, kannattaa korjata kaikki pehmeä pois.

1. Täytä puuttuva ydin (styrox) uudella styrkan palasella. Helpoiten se onnistuu kun yläjyrsimellä teet ytimeen siistin kolon ja leikkelet siihen sopivan uuden palasen. Tee palasesta hieman korkeampi, jotta siihen jää sheippausvaraa. Sen liimaat paikalleen joko uretaanilla tai jos sait tiukan sovitteen aikaiseksi, voit käyttää myös epoksi mikropallomössöä.

2. Sheippaa liimattu ytimenpala muotoonsa.

3. Tästä voi jatkaa esim näillä board ladyn ohjeilla http://www.boardlady.com/wipeout.htm. Eli pvc -> kuidutus -> maalaus.
Apa
Member
 
Posts: 13
Joined: 14.5.2007 22:40

Re: Keulan paikkaus

Postby Fin8Pete » 4.10.2011 10:54

Helpoimmalla pääset ja parhaan tuloksen saat aikaan kun sovit Apan kanssa korjauksesta.
Todennäköisesti tulee vielä halvemmaksi kun itte suhraaminen, kun Apalla se onnistuu kerrasta...
May the(wnd)force be with you![COLOR=blue][B]
Fin8Pete
Advanced Member
 
Posts: 92
Joined: 3.4.2007 13:09

Re: Keulan paikkaus

Postby JuhaK_ » 4.10.2011 11:01

Apan kanssa samoilla linjoilla. Ja ei tuo korjaus mitään rakettitiedettä ole ja varmasti tulee parempi kuin mikropallomössöllä täyttämisellä. Ja jos ei aio enää syksyllä surffailla, sitä voi sitten hioskella ja maalailla koko talven :shock:. Sitten jos meinaat veteen ensi viikolla, kannattaa pistää töpinäksi ja jättää viimeistely vähemmälle.
JuhaK_
Newbie
 
Posts: 2
Joined: 30.10.2008 18:37

Re: Keulan paikkaus

Postby JariL » 4.10.2011 11:16

Kiitos kommenteista. Minulla ei olisi mitään sitä vastaan, että Apa tai joku muu ammattilainen laudan korjaisi, maksaisinkin mielelläni jonkun verran mutta lauta sattuu oleen Kempeleessä, Oulun kupeessa, joten olisi varmaan halvempaa lennättää kaveri etelästä Norwegianilla tänne, kuin alkaa matkahuollon kanssa pelaan. Siksipä yritän nyt selvitä omin voimin tai, jos löydän lokaalin osaajan, niin...

Apa:
1. puhutaanko nyt ihan tavallisesta styroksista vai onko sillä jotain erityisvaatimuksia (Divinycell)? Kelpaako liimaukseen 1-komponentti rakennusuretaani vai pitääkö olla 2-komp?
edit: kelpaako Bilteman Divinycell Bilteman Divinycell?

Entäs miltä tämä ajatus kuulostaa?

Jos kaivelisin ydintä vähän syvemmälle, laudan keskustaa kohti, rikkomatta kantta enempää, kannataisko silloin käyttää tuota 2-komponenttiuretaania esim niin, että tekisin muutaman pienemmän reiän keulasta ja ruiskulla painais uretaania reikään? Jos siellä sattuisi oleen delaminaatio, uretaani laajentuessaan painaisi sen kiinni ja ylimääräiset tursuaisi ulos? Sen jälkeen reikä täyteen samalla aineella?

JariL
JariL
Advanced Member
 
Posts: 86
Joined: 25.3.2007 22:31

Re: Keulan paikkaus

Postby Apa » 4.10.2011 12:25

Ytimeksi käy tuohon mikä tahansa styrox. Niitä on eri tarkoituksiin eri tiheyksillä mutta korjauksissa painoerolla ei ole mitään merkitystä.

Divinycell ei ole styroxia. Se on kauppanimi PVC vaahtolevylle, joka on se ohut välikerros styroxin ja pinnan lasikuidun välillä.

Tuollaisen ydinpalan liimaukseen käy ihan perus raksauretaani.

Jälkimmäisessä kysymyksessä on ilmeisesti kysymys siitä pehmenneestä alueesta? Itse survoisin uretaanipillin siellä nyt olevan styroksin joukkoon, kovertamatta reikää syvemmäksi, ja tohauttaisn vähän uretaania. Vaikea antaa kuitenkaan yleispätevää neuvoa painelematta lautaa.

Uretaania voi käyttää liimaaviin ja avistuksen täyttäviin hommiin. Isommassa määrin sitä ei kannata käyttää ytyimen korvikkeena.

Oulussa Team North Shoren pojat taitavat rakennella lautoja. Heiltä saisi varmaan ostettua ainakin tarvittavia matskuja, jos ei peräti ihan korjauksenkin. Yhteystietoja ei ole mutta josko tuolta löytyisi apua http://www.teamnorthshore.net/

Apa
Apa
Member
 
Posts: 13
Joined: 14.5.2007 22:40

Re: Keulan paikkaus

Postby JariL » 4.10.2011 13:23

Eli vielä rautalangasta:
1. Ydin styroksilla oikeaan muotoon, vanhan ytimen tasolle. Liimaus epoksilla/uretaanilla.
2. Päälle ohut kerros PVC vaahtolevyä. Liimaus ilmeisesti samoilla kuin kohdassa 1.
3. Lasikuitumaton laminointi Bilteman laminointiepoksilla. Ilmeisesti joukkoon ei tarvi enää lisätä mikrolasikuulia.
4. Maalaus.

ja sitten vaan ihailemaan/kauhistelemaan omia kättentaitoja ja aikaansaannosta 8)

Pitää vielä tutkia tarkemmin tuota pehmeämpää kohtaa. Epäilen, että kansi vaan joustaa hieman, kun pää on auki. Löysin uretaanifirman, josta saisin edullisesti 2-komponenttiuretaania, joten sitäkin vois vielä harkita.

North Shoren kaverien yhteystietoja löytyy kyllä.

edit: linkki korjattu.
Last edited by JariL on 4.10.2011 14:25, edited 1 time in total.
JariL
Advanced Member
 
Posts: 86
Joined: 25.3.2007 22:31

Re: Keulan paikkaus

Postby Apa » 4.10.2011 14:03

1. oikein
2. ytimen ja pvc väliin kuuluu lasikuitukangas, liimaus epoksilla.
3. bilteman linkki johtaa sormissa pyöriteltävään epoksikittiin, mikä ei ole oikeaa tavaraa. Jos sieltä löytyy ihan laminointiepoksia, niin sitä. 160g/m2 painoista lasia riittää pari kolme lappua pinnaksi. Tee lapuista eri kokoisia, niin että pienin ei ole edes koko paikattavan alueen kokoinen. Se helpottaa reunan häivytystä jos siellä ei ole paksua kuitumönttiä.
4. maalaus maun mukaan.

Lue tosiaan noi board ladyn ohjeet, niillä pääsee pitkälle.
Maalit pitää hioa laminoitavalta alueelta pois kokonaan, että uusi laminaatti tarttuu kunnolla vanhaan.

Nortin pojilta kannattaa kysyä noi materiaalit. PVC levyä voi olla vaikea löytää alle neliöm paloissa muuten.

A
Apa
Member
 
Posts: 13
Joined: 14.5.2007 22:40

Re: Keulan paikkaus

Postby JariL » 4.10.2011 14:17

Näköjään meni aivan väärä linkki, tämä oli tarkoitus laittaa Laminointiepoksi

Kiitos ja kumarrus, eiköhän näillä päästä liikkeelle ja toivottavasti edes jonkilaiseen lopputulokseen.
JariL
Advanced Member
 
Posts: 86
Joined: 25.3.2007 22:31

Re: Keulan paikkaus

Postby MikkoV » 4.10.2011 20:59

Epoksien kanssa oikea sekoitussuhde on tärkeää. Itsellä jäänyt pari kertaa pehmeäksi, kun mittaillut kuppiin piirretyn viivan kanssa. Tarkka vaaka on paras mittaamiseen ja injektioruisku on toiminut pienillä määrillä. Injektioruisku + paksuhko neula on myös hyvä liimaushommissa. Sillä saa epoksin pienemmistäkin rakosista.

Ainiin ja ilmaruuvi kannattaa jättää auki paikatessa + pitää lämpötila mahdollisimman tasaisena. Jos lämpötila laudan sisällä nousee, niin laajeneva ilma voi tehdä pieniä reikiä laminoituun pintaan.

Bilteman matto on melko harvaa kudosta. Siistimpää jälkeä saa = vähemmän hiomista, jos löytää tiuhempaan kudottua tai ohuempaa mattoa. Esim. Kevralta taitaa saada jämäpaloja halvalla.
MikkoV
Advanced Member
 
Posts: 44
Joined: 25.3.2007 23:18
Location: Helsinki, Finland

Re: Keulan paikkaus

Postby immo » 5.10.2011 9:58

Muutama tarkennus terminologiaan 8) :

Lasikuitumattoa (fiberglass mat) käytetään yleensä paksuissa laminaattikerroksissa,
esim. veneissä polyesteri/vinylesterihartsien kanssa. Lasikuitumatto EI SOVELLU purjelautojen
korjaukseen. Ohessa esimerkki lasikuitumatosta:
http://www.comontrade.cn/up_files/fiber ... %20mat.jpg


Lautojen laminoinnissa ja korjauksessa käytetään lasi/aramidi/hillikuitu (ja näiden yhdistelmä) kudoksia
(fiberglass/aramid/carbon fabrics).
Ohessa kuva kudoksesta : http://blog.flytron.com/wp-content/uplo ... 193338.jpg
immo
Member
 
Posts: 14
Joined: 14.11.2007 11:58

Re: Keulan paikkaus

Postby JariL » 5.10.2011 12:06

Immo: olen jonkun verran ennenkin lueskellut näitä ilman, että on ollut todellista tarvetta perehtyä tarkemmin ja yleensä aina jää häiritsemään pari asiaa:
a) miksi jotain ainetta ei saa käyttää eli miksi lasikuitumatto ei sovellu purjelautaan? Vaurioittaako se pintaa/ydintä jotenkin vai onko vaan kova homma/mahdotonta työstää tasaiseksi?
b) linkit johtaan monesti ulkomaisille sivuille. Olisi aina hyvä saada joku vinkki kotimaisesta vastineesta (Biltema olis kilsan päässä kotoa :lol: )

Kiitos edelleen hyvistä vinkeistä, joiden avulla löysin mm. tämän sivun ja enemmän tietoa aramideistä, hiili- ja lasikuidusta. 8)
Kevran lujitteet
JariL
Advanced Member
 
Posts: 86
Joined: 25.3.2007 22:31

Re: Keulan paikkaus

Postby immo » 5.10.2011 16:35

Mikään ei toki estä tälläämästä lasikuitumattoa epoksihartsilla lautaasi jos muuta ei ole saatavissa.
Kysymys on lähinnä ehdottamastasi kohdasta a) eli työstettävyydestä ja siistin lopputuloksen
aikaansaamisesta.
immo
Member
 
Posts: 14
Joined: 14.11.2007 11:58

Re: Keulan paikkaus

Postby JariL » 18.5.2012 9:00

Pari kuvaa ammattilaisen korjaamasta keulasta. Väriä lukuunottamatta ei uudesta häpeä!

Paikkaus 1

Paikkaus 2
JariL
Advanced Member
 
Posts: 86
Joined: 25.3.2007 22:31


Return to Rakentelu

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron