Harrastajatason kisailua

Formula, Raceboard, Slalom, RSX

Postby PGVirtual » 13.9.2007 19:40

Surffikilpailuja.

Pentalan Lenkki oli hieno kisa, ja sekä kisan aikana (useampi tunti) ja sen jälkeen ehti pohtia kilpasurffauksen syvintä olemusta.

Onhan voittaminen kivaa. Silloin joutuu hankkimaan voittamiseen tarvittavat kamat. Pentalan Lenkissä se tarkoitti isoa (eli 12.5 m2 ) purjetta ja pyöreäpohjaista vanhaa DIV 2 lautaa. Usein se Suomessa tarkoittaa pitkää ratalautaa ja kahdentoista neliön purjetta. Jos tuulee hieman enemmän niin voittaja vaihtaa saman purjeen alle Formula-laudan.

Yllä mainitut vehkeet ovat kisakamoja, ja rajallisen hyödyllisiä arkisurffauksessa, ainakin harrastajalle.

Toisaalta kisoissa huomaa kuinka mielekästä osallistuminen on kunhan varusteet vaan ovat samanveroiset. Molemmissa kisoissa Espoonlahdella tänä vuonna on nähty todella tasaista vääntöä kölillisillä harrastajakamoilla. Tällaista soisi enemmänkin.

Rajoittamalla harrastajaprukan laudat niin että kenelläkään ei ole kunnon kisavehkeet, eikä edes Mistral OneDesign lautaa, vaan parhaimmilaan hieman päälle kolmemetristä hybridisukuista lautaa kuten KONA, Tabou Windstyler, RRD Longrider, Starboard Phantom, Bic Hybrid, jne. saadaan aikaiseksi miellyttävää viihdettä kaikille osallistujille.

Vesillä huomaa myös että purje on kisan tasaisuuteen suuresti vaikuttava tekijä. Jotta harrastajalaudoilla kisaminen olisi mielekästä myös purjeet pitää rajoittaa niin että eri painoisilla on tasavertaiset mahdollisuudet. Hyvä nyrkkisääntö on että purjeen maksimikoko on sellaista että sitä pystyy pitämään hyvin hallinnassa myös 12 m/s tuulessa. Käytännössä päästää silloin hyvin lähelle KONA luokan rajoituksia: Alle 9 m2 painaville (yli 85 kg), alle 7.5 m2 keskikokoisille, ja kevyille (alle 65 kg) alle 6.0 m2.

Harrastajaluokassa pitää olla mahdollista menestyä hyvällä freeride purjeella (jolla on mielekästä surffata suurin osa kevyemmistä plaanikeleistä), ja laudalla joka on tehty harrastamiseen (eli rakennekin on kohtuullisen vahva). Esimerkiksi KONA lautaan voi hyvinkin asentaa 11 m2 purjeen, ja surffata ratalautojen perässä ympäri rataa. Mutta tällainen kilpavarustelu ei ole mielekästä (koska kuitenkana ei pärjää oikeille kisavehkeille). Se ei hyödytä ketään. Kun harrastaja kasvaa ulos harrastajaluokasta ja haluaa ISON purjeen, niin silloin lautakin pitää vaihtua sellaiseen jolla on korkea absoluuttinen kryssivauhti (yleislautaominausuuksien kustannuksella).

Oleellista ei ole harrastajakilpailemisessa absoluuttiinen nopeus, vaan tasaisuus (jonkinlainen oikeudenmukaisuus)! Yksityyppikisa olisi kaikkein oikeudenmukaisin ja hauskin muoto harrastajakisailuun, mutta siihen tarvitaan kriittistä massaa yhteen tai useampaan luokkaan. Kasvaako sellaisia yksityyppiluokkkia jää nähtäväksi, mutta sitä odotellessa pitää vain toivoa että syntyy mahdollisimman monta, vaikka paikallista, kriittistä massaa.

Heitänpä siis haasteen: Olisikohan mahdollista saada enemmän harrastajatason surffajia kilparadalle kesäksi 2008? Kölillinen hybridityyppinen lauta alle, ja purje painon mukaan, ja tavoitteena hauskuus (ja kaverin nitistäminen).

PG
PGVirtual
Advanced Member
 
Posts: 126
Joined: 29.3.2007 9:20

Postby PGVirtual » 6.10.2007 14:18

Hyvä uusi Longboard sivusto joka nostaa päätään on <a href='http://www.lbws.com.au' target='_blank'>LBWS Australiasta</a>. Paljon mielenkiintoista juttua kaikille jotka ovat, tai pitäisi olla, kiinnostuneita pitkistä laudoista. Minusta tässä sivustossa on toivon kipinää...

Ja nyt löytyy jo tietoa webistä tuosta RRD:n <a href='http://www.robertoriccidesigns.com/y13/#home.windSurfing.startAndRestart.longrider' target='_blank'>Longrider:sta</a>. Toivottavasti joku hankkii ensi kaudeksi suomeenkin :-)

Mitat ovat 340*70 ja porrasperä. Litroja vähemmän kuin KONAssa, ja pituuttakin vähemmän, joten voisi olettaa kevyen tuulen cruising ominaisuuksien hieman kärsivän. Mutta ehkä jotkut muut ominaisuudet (jiipit? Kevyen tuulen freestyle?) ovat parempia.
PGVirtual
Advanced Member
 
Posts: 126
Joined: 29.3.2007 9:20

Postby terrieri » 18.10.2007 9:51

Moi!

Taisinpahan miettiä noita samoja asioita samoissa kisoissa kuin sinäkin :P

Tässä olisi yksi konsepti harrastajakisalle:

kootaan viisi lautaa ja viisi rikiä, mielellään identtisiä, muttei väkisin. Yksi vaihtoehto on että rikejä on kymmenen, eli joka laudalle on oma isompi ja pienempi purje.

kootaan 15 kilpailijaa viideksi joukkueeksi, siten että kussakin joukkueessa on yksi kokeneempi kisakuski ja kaksi aloittelevaa.

Ajetaan kolmen tai kuuden lähdön ratakilpailu jossa kaikki pääsee ajamaan saman määrän lähtöjä. Kukin joukkue voi taktikoida mielensä mukaan sen suhteen, missä lähdössä on kovatasoinen kuski ajamassa. Naiset, junnut ja miksei kaksilahkeiset aikuisetkin saavat halutessaan ottaa pienemmän rikin (aloittelija voi olla nopeampi pienemmällä purjeella kun uintimäärä vähenee).

Konekeen kuskin vastuulla on rikauksen sekä kisataktiikan neuvominen kahdelle muulle.

Lähdön aikana loput osallistujat hengailee rannalla surffauksen ja kannustamisen merkeissä. Parhaat pisteet saalistanut joukkue voittaa kilpailun.

Kun kisa onnistuu ilman omia vehkeitä on aloittamisen kynnys matalampi. Jos uhrautuu lainaamaan oman kalustonsa kilpailujoukkueille arvottavaksi voisi siitä saada jonkinlaisen korvauksen, tämän takia osallistujamaksu voisi olla korkeampi kuin tavanomainen 20-30e, eli esim. 50e.

Äkikseltään voisin olettaa että viisi konaa löytyisi tarvittaessa yhdestä paikasta. Identtisiä rikejä ei saata löytyä, mutta silloin voisi todeta pinta-alat, eli max 7.8 ja max 5.7 ja arpoa tarjolla olevat - jos jollekin sattuu parempi tai huonopmi niin se on voi-voi. Lupaan etten roudaa one designiani samoille vesille B)
terrieri
Advanced Member
 
Posts: 80
Joined: 3.4.2007 10:31

Postby 1001 » 25.10.2007 12:13

Voi poijjaat!
Mitä ihmeen nenäliinakisoja te suunnittelette? Täällä Suomessa kesäisin 12m/s tuuli kisoissa on erittäin harvinaista, siis TODELLINEN tuuli, eikä vain joku pieni nyppäisy!

Tuohon teidän kaavailemaan kisamalliin purjerajoituksineen, kuoli Suomi-surf muutama vuosi sitten. Itse en lähtisi kaivamaan raatoa kuopasta ja antamaan sille tekohengitystä.

Tuokaa ne Konat ja muut hybridit vesille RB-kisoihin. Ensi kesänä 9,5m2:n luokka on heräämässä henkiin, joten siihen kategoriaan voitaisiin, jos kisaajia on tarpeeksi, ajatella hybridiluokkaa hieman kuten nyt erotellaan parhaat juniorit, naiset jne...

Hybrideiksi luokittelussa pitää vain käyttää kv. sääntöjä, enkä jaksanut kaivaa tietoa ovatko esim. Konat riittävän lyhyitä mahtuakseen tuon luokittelun alle.

1001
1001
Member
 
Posts: 15
Joined: 22.10.2007 16:23


Return to Ratakilpailuluokat

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests