Fuerteventura

Reissutarinoita sekä kysymykset ja vinkit hyvistä surffipaikoista.

Fuerteventura

Postby PGVirtual » 5.4.2010 10:37

Fuerteventura olisi useammallekin suomalaiselle surffarille ihan kelpo kohde. Itse pystyn kommentoimaan vain pohjoisen Fuerten olosuhteita kahden reissun (3 viikkoa) kokemuksella.

Fuerte on talvella enemmänkin laikkarikohde johtuen epävarmoista tuulista, ei ole paikallista vuori-effektiä kuten Medanossa tai Pozossa. Joten tuuli on vain perustuulta. Keväällä, maaliskuun lopulla, tuulikone pääsee yskähdellen käyntiin ja hyvällä tuurilla voi saada 50 % tuulisia päiviä. Kesällä tuulet pohjoisessakin pitäisi olla suhteellisen luotettavia.

Aurinkoa tarvitaan useimmiten jotta tuulta olisi. Kannattaa tarkkailla piviä, jos pohjoisrannalla on pilviä niin siellä tuskin tuulee, jos on ennuste päällä ja kirkastuu niin on hyvä mahdollisuus päästä vesille.

Corralejoon ei kannata lähteä ilman jonkinsorttista laikkarivarustusta (sellaista voi tosin vuokrata paikan päältäkin, monesta paikasta), vaikka tuulta ei olisikaan niin melkoisella varmuudella löytyy surffattavaa aaltoa. Satunnaislaikkarille minun mielestä sopii Boogiboard ja siihen kuuluvat evät paremmin kuin perinteinen laikkarilauta. Boogilla nappaa käytännössä paljon enemän aaltoja rajallisilla (aloittelijan) taidoilla. Mutta eihän se yhtä hohdokasta ole...

Ainakin maalis-huhtikuussa tuulet ovat pääosin keskikovia, mitä 100-kiloiselle tarkoittaa lähemmäs seiskan purjetta (useimilla isoilla kavereilla pitäisi olla 6.7 messissä) useimpina päivinä, ja harvoin on käyttöä alle kutosen purjeelle. Keskikokoisille kavereille 4.7 on varmaan pienin tarvittava purje, ja 5.5-5.7 realistinen koko useampina päivinä.

Laudaksi kelpaa sellainen jolla on tilavuutta suurin piirtein saman verran kuin itsellään on painoa, ja jos tilavuutta on hieman enemmän niin se ei ainakaan ole haitaksi. Yli 100 kiloisena Exocet Cross 106 on osoittautunut erinomaiseksi, erityisesti jos mukana on pari kolme erikokoista evää (pieni kääntyvä, iso aikaisin plaanaava). Minulla purjeet pääsiäisenä 2010 oli 7.0 kolme kertaa, 6.2 kerran, ja 5.3 jäi pussiin.

Mikäli arvostaa aaltoa purjelautailun kanssa Fuerte tyypillisesti tarjoaa joko kelvollista taikka hyvää. Parhaimmillaan side-off, tyypillisesti cross-on, joskus onshore (joka sekin voi olla hyvinkin laadukas selkeillä reefbreakillä (eli rannasta pääsee helposti, ja isommat aallot murtuvat kauempana rannasta).

Corralejo on kelpo paikka myös surffaajalle joka ei hae aaltoja, Flag Beach ja Corralejo:n lahti (mistä löytyy vuokraamokin) tarjoavat tuulta ja pientä choppia!

Perheelliselle Coralejo on oikea helmi. Rauhallinen, kaupunki on kävelykokoinen. Kaupungissa on pieni hiekkaranta, mutta varsinaiset pitkät hiekkarannat ovat parin kilometrin päässä joten auto on suositeltava kapine. Iltasin taitaa löytyä jonkinlaista baariakin, paikka on suosittu brittien keskuudessa (mutta sakemanneja ei juurikaan näy). Kiinalaisella ruualla pitää itsensä hyvin ja edullisesti käynnissä, all 8 Eurolla pääsee seisovan pöydän ääreen.

Aurinkomatkojen hotelli Las Marismas on ihan suositeltava paikka. Löytyy tekemistä muutakin kuin vain surffaamista: lämmitetty iso uimaallas (ja toinen joka on kylmä), matala lastenallas (ihan pienille), Tenniskenttä, kaksi kössikenttää, hiekkalentiskenttä josta löytyy myös kaksi käsipallomaalia, pikkuinen voimailusali ja aerobicsali (jossa johdettua liikuntaa pari kertaa päivässä), minigolf.

Saarella käy paljon maantiepyöräilijöitä, joten sopivia teitä ilmeisesti löytyy. Ja kite-hemmoja löytyy. Flag Beach:illä keskenkertaisena päivänä laskee helposti 30 leijaa ilmassa.

Säälinkit ja muut relevantit linkit:
- http://www.epicsurf.de/forecast.php?id=216
- http://www.wunderground.com/cgi-bin/findweather/getForecast?query=zmw:00000.1.60035
- http://easytide.ukho.gov.uk/EASYTIDE/EasyTide/ShowPrediction.aspx?PortID=3486&PredictionLength=7
- http://www.windguru.com/int/index.php?sc=42
- http://www.sims-windsurfing.de/guide_fuerte.html
- http://www.witchcraft.nu/spots.php

Kauppoja
- http://surfshopfuerteventura.com/
- http://www.northshore-fuerte.com/
- http://www.homegrown.es/

Purjelautavuokraamo löytyy periaatteessa osoitteesta "http://www.flagbeach.com/", mutta se näyttää olevan aikamoisessa alamäessä. Pari vuotta sitten (2007) nillä oli hieno telttarakennus jossa oli paljon kamaa. Nyt (2010) jäljellä oli vain pari sohvaa, ja pieni valikoima vuokrakamaa jota ilmeisesti kuljetetaan paikan päälle joka aamu. En valitettavasti kysellyt tarkemmin (mutta ymmärtääkseni alue on luonnonsuojelun alla, ja sillä voi olla jotain tekemistä asian kanssa).

Northtrack, eli hiekkatie joka kulkee Majanichosta (jonne pääsee nopeasti asfalttitietä pitkin) itään (esim. Punta Blanca) ja länteen on mainettaan parempi. Se on varsinainen pyykkilauta ja tarkoittaa hidasta ja varovaista etenemistä. Majanicho - Punta Blanca kestää melkein 20 minuuttia ykkösellä ja kakkosella. Mutta nelivetoa ei tarvita. Kun Puntassa on 20 surffiautoa niistä vain pari on maastoautoja taikka nelivetoja, useimmat ihan tavallisia Berlingo, Corsa taikka Hiace.

Tuulen suunnat ja sopivat rannat:
N --> Glass Beach (iltapäivä), (Flag Beach?)
NW --> Isla de Lobos
WNW --> (Rocky Point?)
W --> Rocky Point, (Schiessplatz?), Majanicho
SW --> Punta Blanca, (Majanicho?)
SSW --> Puerto Lajas, (Cotillo/noEffect)
S -->
NNE --> Cotillo, (Punta Blanca), (Flag Beach?), (Puerto Lajas?)
NE --> (Glass Beach?), Punta Blanca, Sotavento
E --> Majanicho
ESE --> Rocky Point
SE --> Cotillo
SSE -->

Tuulet ovat Fuertella tyypillisesti keskikovia, Windguru saattaa näyttää 15-16 solmua ja se pitääkin sitten hyvinkin paikkansa. Valitettavasti. Joten kohtuullisesti kantava, hyvin plaanava lauta ja isohko purje ei ole hassumpi yhdistelmä.

Isommille kavereile löytyy koko kasa sopivia Fuertepurjeita joita pystyy rikaamaan 430 mastoon (todennäköisesti jopa RDM mastoon), kuten
- Serverne Gator 6.5, Mojo 6.7
- Gun Sails Torro 6.6, Space 6.5, Future 6.9
- Simmer Spark 6.5, vMax 6.6
- Gaastra Remedy 6.9
- NP Firefly 6.5, Excess 6.9
- Sailworks Hucker 6.6
- Naish AllTerrain 6.5
- Sailloft SLAM 6.7

joissakin purjeissa on yksia tai useampi putkilatta joka ehkä kannattaa vaihtaa tavalliseen ennen Fuerten aaltojen kohtaamista.

Sessiokuvaukset Pääsiäisenä 2010:
- Glass Beach, onshore jonkinlaisella kulmalla, vasemman käden hyppy. Aallot tulivat tarpeeksi pohjoisesta niin että ehtivät kääntyä Glass Beach:lle, vaikka Flag Beach:llä ei ollut aaltoja. Sen lisäksi Flag Beach oli jo pilvessä kun ehdin rantaan. Mutta kun vesi laskee niin lahdella tulee esiin ilkänlainen koralliriutta, eikä pääse enää ulos lahdenpoukamasta. Hyviä hyppyjä parimetrisistä rampeista.

- Punta Blanca, Cross-on oikealta, oikean käden hyppy. Kun vesi oli vielä korkealla ulkopuolelle tuli isoa aaltoa (2.5 m+), joka murtui aika pehmeästi. Sisäpuolella pienempää aaltoa. Tasaista vettä aaltojen välissä. Aika vaikeata kääntää frontille. Jopa 20 purjetta yhtä aikaa vesillä.

- Flag Beach, Onshore pienellä kulmalla. Vasemman käden hyppy. Hienoja onshore aaltoja Flag Beach:in eteläreunassa (missä on kivinen niemenkärki). Jopa kolmen metrin korkuisia, tasaisia, ennustettavasti murtuvia. Hyppyjä ja Backside riding.

- Cotillo, Side / Side-Off oikealta. Ei ensimmäistäkään hyppyä mutta hyvin selkeitä aaltoja ja lyhyitä fronttiveivauksia. Ajelin hyvin konervatiivisesti välttääkseni aika brutaalin näköisen rantaplätsin. Lähteminen rannasta vaati tiettyä ajoitusta settien välistä.
PGVirtual
Advanced Member
 
Posts: 126
Joined: 29.3.2007 9:20

Return to Surffipaikat ja matkat

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest