Page 1 of 1

Neuvoja

PostPosted: 1.8.2016 14:37
by mvuo
Tervehdys. Olisin kiitollinen asiantuntevista näkemyksistä lautahankintoihin liittyen. Olen lajin pariin uudelleen palaavana hieman eksyksissä noiden uusien välineiden kanssa. Olen aikoinani -80/-90 luvuilla harrastanut suht aktiivisesti, mutta sen jälkeen into hiipui eikä aika oikein antanut myöden. Lautoja oli tuolloin muutamia erilaisia, samoin purjeita ja muuta kilkettä. Eli aikoinaan perustaidot oli hankittuna, joskin nyt kohtalaisen ruosteiset. Nyt sitten yritin vähän kartoittaa kauppojen tarjontaa ja olen hieman ymmälläni mihin suuntaan kääntyä.

Tavoitteena olisi hankkia joku yleiskäyttöön tuleva freeride - tyyppinen lauta (eli ei raceboardia), jolla olisi käyttöä täällä Etelä-Suomen keleissä. Tämän hetkisillä taidoilla ei varmaan erityisen kovia kelejä kaivata, tai uskalleta. Vastaavasti pohtimaan jäin purjeiden kokoja, aiemmin varastosta löytyi vaihtoehtoja n. 4-8 väliltä, joista varmaan siinä 6 neliön vaihtoehdot olivat käyttökelpoisimmat. Liikkeissä kävin pyörähtämässä, mutta en ihan saanut täyttä varmuutta miten toimia (luettiin esitetteitä yhdessä joten kaikilta osin ei tullut 100 % luottoa asiantuntemukselle :P ). Yhtenä vaihtoehtona, ja tällä hetkellä ensimmäisellä sijalla olevana, olisi Starboardin AtomIQ 140. Käyttäjällä painoa tollaset 85 kg ja siis (vanhat) perustaidot hallussa, joskin niillä voisi olla tällä vaikea edes laitetta saada toimintakuntoon.

Olisiko asiaa paremmin tuntevilla jotain hyviä vinkkejä, suosituksia tai ajatuksia?

Kiitos jo etukäteen.

Re: Neuvoja

PostPosted: 3.8.2016 11:09
by kni
Moi, parasta olis tietysti jos pääsisi kokeilemaan lautaa ennen ostopäätöstä mutta enpähän tuota ole itsekään pystynyt tekemään ja silti on hyviä lautoja kertynyt :) Toi 140 litrainen AtomIQ on varmasti hyvä tapa päästä alkuun, mutta 124 litrainenkin on niin leveä että voisi hyvin toimia, ja kestänee keliä vähän paremmin joten sen toisen pienemmän laudan hankinta ei tule ihan niin äkkä vastaan. Mulla on 140 litrainen Futura joka on 80,5 cm leveä, siihen mukavasti istuvat purjeet on vajaasta seiskasta reiluun ysiin. Eli jos keli on sellainen että pitää ottaa selkeesti seiskaa pienempi rätti niin sitten vaihtuu jo lautakin pienempään.

Ollaan suunnilleen saman painoisia, ekat purjeet vois olla 6,2 ja 7,5 tai jotain sinne päin, tuossa lisää aiheesta:
http://www.iwavesolutions.com/lefebvre/ ... uiver.html

Re: Neuvoja

PostPosted: 3.8.2016 15:58
by AriL
Moro,
AtomIQ:n ottaisin mukaan jonkin vähän isomman purjeen (8-8,5) niin pääsee kevyessä 6-8 m/s kelissä kunnolla plaaniin ja toinen pienempi (n. 7), jolla pystyy vetämään 10 m/s asti.

Terv.
Ari

Re: Neuvoja

PostPosted: 3.8.2016 16:18
by kni
Totta kyllä, varsinkin jos päätyy tuohon isompaan versioon niin saman tien ysi. Jonka vielä 124 -litrainenkin kantanee hyvin. Eihän sitä kahdella purjeella kauaa pärjää, joten joku 6,2-7,5-9,0 setti kannattaa olla tähtäimessä alusta lähtien. Ja aika pian niitä pienempiäkin sitten alkaa kertyä :)

Aika hiton iso osa tämänkin kesän ajeluista on tullut ajeltua 8,0-9,6 räteillä.

Re: Neuvoja

PostPosted: 4.8.2016 8:26
by mvuo
Moi, ja kiitos paljon näkemyksistä ja ajatuksista. Laudan suhteen vahvisti omia pohdintoja, mutta purjeiden osalta olisin vanhan ajattelumallin mukaan mennyt liian pieniin. Täytyypä alkaa kartoittamaan josko jotain mahtavia tarjouksia sattuisi tulemaan eteen näin kesän kääntyessä jäkipuoliskolle.

Re: Neuvoja

PostPosted: 14.8.2016 15:51
by Fin8Pete
Moro.
Neuvot ihan kohdallaan, tarkennuksena vaan, että ota ehdottomasti se isompi IQ, niin pääset alkuun paljon helpommin ja saat enemmän kelipäiviä ja treeniä.
Pienempiä kyllä ehtii hankkia kun homma alkaa taas luistamaan.

Fin8