HERNESAAREEN PURJELAUTAILUKESKUS!

Moderator: Mari

HERNESAAREEN PURJELAUTAILUKESKUS!

Postby Heka » 27.9.2010 22:27

Hola surffarit!

Helsingin kaupunki on rakentanut ensi kesän purjehduksen EM-kilpailuja varten kevytveneslipit Hernesaaren rantaan, ja siten mahdollistanut myös purjelautailun harrastamisen keskellä merellistä Helsinkiä.

Helsingin kaupunki on kiinnostunut Hernesaaren merellisten aktiviteettien kehittämisestä, ja siten nyt olisi otollinen aika vallata harrastusaluetta myös meille purjelautailijoille. Perustimme tämän facebook-ryhmän ideointia: mitä tarvitaan, jotta alue toimisi purjelautailijoiden harrastuspaikkana?
Kontti välineiden säilyttämiseen tai saunabaari after-surffia varten? Tässä ryhmässä sana on vapaa...!

Hernesaaren edut purjelautailun kannalta:
- Hyvät kulkuyhteydet
- avoin vesialue
- tuulet E-SW (90-225)
- kantakaupunkilaisten ja itähelsinkiläisten helppo päästä purjelautailemaan kohtuullisen matkan päässä

Tarpeet purjelautailijoiden toiminnan kannalta:
- säilytyspaikkoja laudoille (lukolliset, kontteja, pysyvämpi/parempi ratkaisu)
- rikaus alustat (nurmikko, matto tms)
- pysäköintitilaa
- pukuhuonetilat
- suihkut / sauna
- kerhotila

Nyt on ainutkertainen mahdollisuus olla mukana kehittämässä purjelautailijoille omaa "Centteriä" Kantakaupunkiin! Osallistu keskusteluun täällä: http://www.facebook.com/group.php?gid=153801474650148&ref=mf

Jos naamakirja ei ole sinun juttusi, laita tänne ketjuun ideoitasi, niin siirtelen niitä aika-ajoin facebookin puolelle.
FIN-147
Heka
Advanced Member
 
Posts: 160
Joined: 24.3.2007 23:19
Location: Stadi

Re: HERNESAAREEN PURJELAUTAILUKESKUS!

Postby PGVirtual » 28.9.2010 7:06

Tässä juttu jonka kirjoitin jonkin aikaa sitten, ja muistaakseni lähetin kaupungillekin.


Helsingin kaupunki on suunnittelemassa Hernesaaren uutta ilmettä. Kehittämistavoitteet näyttävät siltä että purjelautailu sopisi niemen nokkaan kuin nyrkki silmään.

http://www.hel2.fi/ksv/hernesaari

http://www.vaahtoranta.fi

Hernesaren kehittäminen luo mielestäni oivan mahdollisuuden edistää näyttävä, viihdyttävä ja ekologinen laji kuten purjelautailu. Hernesaaren sijainti antaa Suomenlahden mittakaavassa ainutlaatuisen mahdollisuuden toteuttaa urheiluharrastusta urbanissa ympäristössä. Ja vielä sellaisella tavalla että tästä hyötyvät lautailijoiden lisäksi myös muut rannan käyttäjät.

Purjehduskesuksen keskeinen osa on tietysti purjevenesatama, laiturit, ja niitä suojaava aallonmurtaja. Keskukseen liittyy kilpailukeskus joka palvelee erityisesti jollapurjehtijoiden tarpeita. Purjelautailunkin tarpeet, sekä kilpailu, harjoittelu että harrastusmielessä, voidaan hyvinkin ottaa huomioon lisäämällä pari asiaa jollakeskuksen vaatimuslistan perään. Nämä ovat
- maantieteellisesti yhdentyvät alueet jollapurjehtijoille ja purjelautailijoille tarjoen yhteiset puitteet:
-- varikkoalueet
-- saniteettitilat
-- parkkipaikat
-- kilpailukeskus
- vesillemenoramppi avoimessa paikassa minne mahdollisimman monen suuntaiset tuulet osuvat suoraan.
- pehmeäpintaiset (nurmikko, keinonurmi, kumiasfaltti) rikausalueet

Jollapurjehtijat haluanevat suojaisan rampin aallonmurtajan sisäpuolella, mutta hyötyisivät myös toisesta suojaamattomasta rampista (eli aallonmurtajan ulkopuolella, mielummin niemen kärjessä). Olisi varmaankin hyvä että nämä kaksi ramppia eivät olisi liian lähekkäitä koska se aiheuttaa helposti tungosta sekä vesillä että maissa. Perusarkkitehtuuri voisi olla sellainen että alueen molemmissa päissä on rampit vesillemenoa varten, ja näiden välissä olisi rikaus, säilytys, tauko, kilpailutoimisto ja parkkipaikka infrastruktuuri. Jotta isompia kisoja pystyttäisiin järjestämään tarvittaneen ainakin kokoluokkaa 100m*50m tilaa rannalla (pienehkö jalkapallokenttä) eli 5000 m2.

Hyötyalueita ja puistoalueita. Hyötyalueet ovat tyypillisesti kovapäällysteisiä (asfaltti?). Puistoalueet ovat pehmeämpiä (nurmikkoa tai vastaavaa). Purjelautaympäristössä pehmeät rikausalueet olisivat tarpeellisia varusteiden kulumisen ehkäisemiseksi. Materialit voisivat olla nurmi, keinonurmi, kumiasfaltti, jne.

Tarpeet ja toivomukset

- Vesillemenopaikka. Jonkinlainen liuska tai loiva porras mistä on hyvä kantaa varusteita veteen ja takaisin kuivalle maalle. Hyvää olisi tietysti jos liuska jatkuisi jonkin verran veden allakin. Metrin syvyinen tasanne liuskan alaosassa, ja rantaviivan edessä, tekisi paikasta merkittävästi käyttökelpoisemman (niin purjelautailijoille, jollapurjehtijoille kuin uimareillekin).

- Rikauspaikka, paikka missä kilpailijat pystyvät säilyttämään varusteensa rannalla lähtöjen välissä (ja tuulta odotellessa).
- Rikauspaikka lajin harastajille arkikäyttöön.
- Koulutus ja Tapahtumapaikka (demoja, kokeiluja, ym.) missä lajia markkinoidaan uusille tulokkaille.
- Rikauspaikkana voisi hyvinkin toimia esimerkiksi keinonurmi. Rikauspaikkaa voisi kiertää matala muuri, korkeintaan metrin korkuinen (70-90 cm). Tämä antaisi hieman suojaa purjeille (estäisivät rikien lähteminen omatoimisesti lentoon) tuulelta. Samainen muuri antaisi myös suojaa tuulelta aunringonottajillekin.

- Tilaa autoille sekä kilpailu että harjoittelu/harrastus tilanteissa.
-- Purjelautavarusteet kuljetetaan pääsääntöisesti autoilla paikalle sekä kilpailu että harjoittelutilanteissa. Hienoa on tietysti jos paikalta löytyy varastotilaa laudoille ja purjeille (näin on esimerkiksi Lauttasaaressa ja Espoon Mellstenissä). Säilytyspaikkoja varten tarvitaan siinä tapauksessa jonkinlainen seura hallinnoimaan sitä (tämä saattaa tietysti olla purjehdusseurakin eikä erillinen purjelautailuseura).

Paikka joka soveltuu purjelautailuun on tyypillisesti avoin ja tuulelle altis. Paras paikka olisi niemennokka johon tuuli osuu useammasta suunnasta.
- Suojainen lahti taikka allas aallonmurtajan takana on purjelautailun kannalta hyvin hankala (vaikka sellainen saattaa sopia hyvinkin kevytveneille)
- Hernesaaren kärki, suunnitellun helikopterikentän viereen, olisi erittäin sopiva paikka.
- Hernesaaren kärjestä voisi löytyä paikka johon osuu kaikki tuulet lännestä etelän ja idän kautta pohjoiseen. Ainoastaan luoteisen puoleiset tuulet olisivat maatuulia. Toki Pihlajasaari hieman sotkisi lounaan puoleisia tuulia mutta kuitenkin aika kapean kaistaleen osalta.

Avaamalla niemenkärki yleisölle, niin purjelautailijoille, jollapurjehtijoilla kuten myös jalkaisin liikkuville ulkoilijoille Helsingin mantereelle syntyisi hyvinkin näyttävä paikka.
- Paikan siisteys on aina ongelma jos se on avoin kaikille, eikä pelkästään purjehdusseuran jäsenille (tai muulle suljetulle yhteisölle)
- Toisaalta tarvitaan saniteettitiloja (kuten WC) ja mahdollisesti myös pukukoppeja. On selvää että jos nämä ovat avoimia yleisölle niin kuluma olisi melkoinen. Henkilökohtaiset kulkuluvat (sopiva tekniikka on jo käytössä monella työpaikalla) eri lajien harrastajille olisi yksi mahdollisuus hoitaa ongelma.
- Avoin/Suljettu konflikti
-- Perinteisesti purjelautailurannat ovat olleet avoimia sekä paikkakuntalaisille että kauempaa tuleville. Tämä olisi suotavaa myös Hernesaaren osalta.
-- Venekerhoissa osa alueesta on tyypillisesti ollut suljettua. Monen kerhon kohdalta tämä on tosin koskenut lähinnä laitureita.

Uimareiden ja lautailijoiden erottaminen toisistaan on tärkeätä. Niemenkärjestä saattaa kehkeytyä suosittu auringonpalvonta ja uintipaikka. Toisaalta laudat liikkuvat hiemankin kovemmssa tuulessa hyvinkin nopeasti. Olisi eduksi jos uimareille ja purjelautailijoille/jollapurjehtijoille olisi erilliset veteenmenorampit (tai portaat).

Tilavaatimukset. Rikattu RSX tai Formula vaatii noin 20 m2 per osaanottaja. Jos kilpailuun osallistuu 50 henkilöä niin tämä tarkoittaisi 1000 m2 avointa, sileätä, taukotilaa. Tämän lisäksi tarvitaan tilaa järjestäjille, katsojille, jne. Jos oletetaan että kilpailijat saapuvat autoilla paikalle niin tarvitaan vähintään 50-60 parkkipaikkaa (jotka tosin ovat kaikkien käytössä kun kilpailua ei järjestetä). Tämä vaatinee ainakin 1000 m2. Jos helikopterikenttä on lähettyvillä niin silläkin on parkkipaikkavaatimuksia. Viikonloppuisin, kun tyypillisesti kilpailuja järjestetään, niin osa helikopterikentän parkkipaikoista voitaneen käyttää kilpailojoita varten.
Samanlaisia parkkitiloja vaadittaneen muidenkin venetyyppien kisojen yhteydessä.
Jotta paikasta tulisi suosittu harjoittelu ja kisapaikka hyvät liikenneyhteydet harrastajien omilla autoilla on todella tärkeätä.

1000 m2 vastaa 50m*20m aluetta.


Kilpailukeskus, jonkinlainen tila/mökki missä on mahdollista pitää toimistoa kilpailuiden aikana.

Yhteenveto
Jollapurjehtijoiden ja purjelautailijoiden tarpeet voisivat yhdistyä useammallakin tavalla. Molemmat lajit tarvitsevat ramppeja vesille pääsyä varten, taukotilaa ja säilytystilaa rannalla, parkkipaikkoja. Jos luotaisiin yhteinen kevytvene ja purjelautailukeskus nimenkärkeen niin vaadittavat neliöt käytettäisiin parhaiten hyödyksi.


Leijasurffaus
- Hyvin näyttävä laji jolla on omat erikoisvaatimukset
- Iso leija ja pitkät narut (20-25 m) vaatii tilaa
- Leijailu ei sovellu esim. lentokentän taikka helikopterikentän läheisyyteen. Leija voi joskus riistäytä käsistä ja lähteä lentämään omin päin. Ja leijan tärmääminen esimerkiksi helikopteriin voi saada aikaiseksi huonojakin seuraksia.
- Leijojen käyttö turhan lähellä purjevenesataamaa voi aiheuttaa samantyyppistä häiriötä missä karkuun lähtenyt leja sotkeutuu purjeveneiden rikeihin (pahimmassa tapauksessa sellaiseen joka on jo liikkeellä).
- Leijailu ei sovi hyvin yhteen myöskään muiden rantakäyttäjien kanssa koska leijat vievä aika paljon tilaa ja narut ovat kireinä vaarallisiakin. Lejailijoiden erottaminen muista rantakäyttäjistä on selvästikin eduksi.
- Oma ranta selvästi erillään muusta vapaa-ajan toiminnasta. Ramppi mitä pitkin pääsee veteen ja pois. Rikausalue joka sallii 25 m narujen levittämisen. Tarpeeksi laaja, puuton, alue mikä sallii leijan noston ja laskemisen.
PGVirtual
Advanced Member
 
Posts: 125
Joined: 29.3.2007 9:20

Re: HERNESAAREEN PURJELAUTAILUKESKUS!

Postby PGVirtual » 28.9.2010 7:12

Tässä toinen hieman luettavampaan muotoon viimeistelty kirjoitus. Ehkä hauskin idea alla olevassa tekstissä on "keinotekoinen matalikko", voisi olla esim 120 cm syvä (jolloin isommat allot jo rupeavat murtumaan).


Helsingin kaupunki on suunnittelemassa Hernesaaren uutta ilmettä. Kehittämistavoitteet näyttävät siltä että purjelautailu sopisi niemen nokkaan kuin nyrkki silmään.

http://www.hel2.fi/ksv/hernesaari

http://www.vaahtoranta.fi

Hernesaren kehittäminen luo mielestäni oivan mahdollisuuden edistää näyttävä, viihdyttävä ja ekologinen laji kuten purjelautailu. Hernesaaren sijainti antaa Suomenlahden mittakaavassa ainutlaatuisen mahdollisuuden toteuttaa urheiluharrastusta urbanissa ympäristössä. Ja vielä sellaisella tavalla että tästä hyötyvät lautailijoiden lisäksi myös muuta rannan käyttäjät.


Perusvaatimukset purjelautailulle ovat hyvinkin vaatimattomat, taikka karut, jos asian ilmaisee eri tavalla. Avoin suojaamaton ranta josssa on jonkinlainen liuska lähtöä (ja paluuta) varten. Eli aika lailla monikäyttöiset ja monimuotoiset tilat. Tavoitteena voisi olla yleinen virkistyskäyttö ja kilpailukeskus sekä kevytveneille että purjelaudoille.

Lähtöpaikka purjelautailuun pitää olla suojaamaton ja tuulinen. Jos paikka on tehty järkevästi se sopii hyvin kevytveneille (erityisesti kevyessä tuulessa). Tällainen lähtöpaikka olisi varmaan oivallinen myös kevytvenekisoihin, kuten 49:er ja 29:er (joiden lähdöt usein purjehditaan lähellä rantaa, yleisön edessä).

Jos rantaa halutaan käyttää myös kilpapurjehduksen merkeissä, sekä kevytveneille että purjelaudoille, niin olisi tärkeätä että löytyy tarpeeksi paljon tilaa rannan läheisyydessä kaikille veneille ja kuljetusautoille.

Purjelautilu on puitteiltaan vaatimaton laji, karut (ja edulliset, monikäyttöiset) olosuhteet kelpaavat hyvin. Hernesaaren, tai laajennetun saaren, itäkärki (tai kaakkoiskärki) sopii mainiosti.

Monikäyttöinen lähtöpaikka ja ramppi. Hyvä paikka olisi loiva luiska missä on mahdollista kantaa varusteita veteen, mutta myös uittaa niitä kärryltä/vaunulta. Olisi hyvä jos luiska alapäässä, veden alla, olisi tasainen alue missä on mahdollista seistä pohjalla (ehkä noin metrin syvyinen, ja ulottuen ainakin 5 metrin päähän rampin alaosasta). Tämä helpottaisi suuresti varusteiden käsittelyä rannan lähellä.

Hernesaari tarjoaa ainutlaatuiset mahdollisuudet kiitos yhteyden avomerelle. Myrskyllä isohkot aallot antavat paikalle omanlaisen leiman. Tätä voisi korostaa tekemällä keinotekoisen matalikon (vedenalainen kari, syvyys ehkä puolitoista metriä) rannan läheisyyteen. Tähän matalikkoon aallot murtuisivat komeasti, ja paikkaa voisi jopa käyttää erinäisiin urheilutarkoituksiin: purjelautailuun, kajaakkimelontaan ja ehkä jopa lainelautailuun (keskellä Suomen pääkaupunkia!)

Purjelautailijoille tarpeet rajoittuvat vapaaseen pääsyyn niemenkärkeen, jonkinlainen loiva lähtöpaikka, ja autojen paikoitustiloihin (joita kaikki rannankäyttäjät voivat hyödyntää) lähimaastossa. Jos halutaan mahdollistaa myös hyvinkin näyttävä leijalautailu (Kiteboarding) niin avoin ranta pitäisi olla hiukan isompi, esimerkiksi 30 * 30 metriä rantaalue.Toisaalta leijalautailu ja helikoteriliikenne eivät välttämättä sovi sijoittaa kovin lähekkäin (tällaista ongelmaa ei ole purjelautojen tai kevytveneiden suhteen).

Parkkipaikat saisivat mielellään olla sadan metrin sisällä surffaajien lähtöpaikasta. Jos kantomatkat ovat tätä huomattavasti pidemmät niin harrastaminen hankaloituu.

Jos tulevaisuudessa halutaan merihenkistä harrastustoimintaa edistää Helsingissa niin rannan, rantaniityn (nurmikon), ja parkkipaikkojen lisäksi myös jonkinlaista säilytystilaa (ihan kuten venekerhoilla yleensä).

Parkkipaikka (ainakin lastauspaikka) ja säilytystila saisivat olla lähekkäin nin että varusteiden kuljetus ja huolto onnistuu kohtuullisella vaivalla. Mutta säilytystila voi hyvinkin olla sadan metrin päässä rannasta, ja voi olla suojaisemmassa paikassa.

Säilytystilat mahdollistavat aktiivisen seuratoiminnan kantakaupungin asukkaille, sekä nuorille että vanhemmille. Säilytystilat ovat tärkeitä senkin takia ettei isohkojen purjelautojen säilytys kaupungin asuinkiinteistöissä ole kovinkaan helppoa.


Nurmikko on erinomainen ympäristä heti rantaviivan sisäpuolella, ja tämähän sopii mainiosti muuhunkin virkistyskäyttöön!

Purjelautailun ja veneilyn tarpeet eroavat sikäli toisistaan että ensimainittu vaatii suojaisen lähtöpaikan ja sataman, kun taas jälkimmäinen tarvitsee mahdollisimman suojaamattoman ja avoimen lähtöpaikan.Eli esimerkiksi aallonmurtajan toisella puolella.

Ranta jolle lounais, etelä ja kaakon (ja jopa itä) tuulet osusivat suoraan sopisi erinomaisesti purjelautailupainotteiseen virkistyskäyttöön.

Surffiranta Hernesaaressa olisi kansainvälisestikin täysin uudenlainen ilmiö. Tuskin missään suurkaupungissa (ja eritisesti pääkaupungissa) on mahdollista harrastaa, ja seurata katsojana, surffilajeja kaupungin ydinkeskustassa. Tässä olisi Helsingin kaupungille erinomainen mahdollisuus nostaa profilia.

Alustavien suunnitelmien ajatuksia:

Naapurusto1: "Mahdollinen kilpapurjehduskeskus voisi sijoittua eteläkärjestä itään päin rakennettavan aallonmurtajan suojiin, mutta sen sijainti ja muoto on esitetty tässä suunnitelmassa vain viitteellisesti."

Anttila&Rusanen: "Hernesaareen on tarkoitus sijoittaa merellisten palvelujen Marina-keskus, johon sijoittuisi noin tuhannen venepaikan huvi- ja kilpavenesatama erilaisine palveluineen ja myymälöineen".

Trojan: "Hernesaaren uuden omaleimaisen identiteetin luovat vuorovaikutteiset elementit: Keskustasta tultaessa eteläkärjen areena toimii alueen vetovoimaisena merellisten tapahtumien ja palvelujen osoitteena." "Pienvenesatama sijaitsee Hernesaaren itäpuolella, suojassa laivaväyliltä. Itärannan eteen tehdään kaksi keinotekoista saarta. Toinen saari antaa tuulensuojaa veneille ja toinen saarista toimii ulkoilusaarena."
PGVirtual
Advanced Member
 
Posts: 125
Joined: 29.3.2007 9:20

Re: HERNESAAREEN PURJELAUTAILUKESKUS!

Postby Fin-40 » 28.9.2010 9:41

Eikös PG ole edelleen SPLL:n valtuuttama koordinaattori asiassa?
--The Wind Is Out There
Fin-40
Advanced Member
 
Posts: 268
Joined: 5.3.2007 8:27

Re: HERNESAAREEN PURJELAUTAILUKESKUS!

Postby nik » 28.9.2010 13:07

Hernesaari: kärki ei välttämättä olisi NE rantaa parempi surffaukseen. SW tuulella olis vaan turha kryssi takas kärkeen, ainakin pikkulaudalla. Kärki on myös pihlajasaaren suojassa... Montako päivää vuodessa on kova SEtuuli, ei monta. Pää-asia olisi se että sinne ylipäätänsä saisi sen keskuksen, myös surffaajille.

Mielestäni riittävä määrä säilytyspaikkoja laudoille kunnon rakenuksessa olisi kaiken AjaO. En usko että kukaan haluu kontteja sinne. Veikkaan että aika moni harrastaa tätä lajia vain mökillä koska säilytyspaikkoja ei ole pääk. seudulla. Jollapurjehtijoilla on aina ns. säilytystilaa purj.kerhoissa. Veikkaan että moni ei-harrastajalla/HKI-päättäjällä on siinä uskossa että laudat ovat vieläkin yli 4 metriä ja painaa 20+kg ja ettei laji pärjää mitenkään zoomien, lasereiden, 29ers ja 49ersien kanssa.

Kannattaa suunnittelukeskusteluissa perustella surffikeskusta kasvavalla harrastajamäärällä (osallistujamäärät mellstenin demoilla ja muissa tutustumistapahtumissa) ja kilpailutoiminnalla & olympialuokalla. Veikkaan että myös uudesta Purjehdus ja Veneily Ry:ltä löytyy surffille rahaa ainoastaan kilpailutoiminnalle ja sen toiminnan olosuhteiden parantamiselle. Purjehdusseurojen edustajat päättävät näistä asioista liittotasolla joten se että purjelautailulla on olematon asema HSK-, HSS- ja NJK:ssa on todella huono asia. Kerran näin yhden RS-X lautailijan NJK:n koivusaaressa harjoittelemassa yksin.... Sääliksi kävi kaveria. Meidän KILPANAISET ovat myös hyvä kortti otta esille tässä keskustelussa.

Lopuksi:
Itse seison muutama kerta viikossa carusellin vieressä olevalla skeittiradalla kun omat pojat skeittaa. Näen siellä suuri lauma potentiaalisia freestyle surffajia. Tasapaino ja into on siinä harrastuksessa kohdallaan.

Vaikkei Hernesaari olisi kaikkien surffajien mielestä paras paikka niin uusia tämänkaltaisia mahdollisuuksia tuskin tulee tulevaisuudessa, ainakaan hki-seudulla. Lajille tää olisi lottovoitto.
nik
Member
 
Posts: 16
Joined: 31.1.2008 16:29

Re: HERNESAAREEN PURJELAUTAILUKESKUS!

Postby Heka » 7.10.2010 21:10

Purjelautatempaus Hernesaaressa!
23. tai 24. lokakuuta 2010.

Eli tarkoituksena on saada kuvamateriaalia mestasta surffikäytössä. Pyydetään myös kaupungin edustajia paikalle pyörähtämään. Grillikuumana, makkaraa tarjolla.

Purjebägit esitteleee mallistoaan yms yms...

Telakalla sauna kuumana.
...
tule paikalle surffaamaan tai fiilistelemään!

kelien takia ilmoitamme tarkemmin torstaina että kumpana päivänä(la vai su) tapahtuma järkätään!

Kanna kortesi kekoon ja saavu paikalle!

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=160726533954712
FIN-147
Heka
Advanced Member
 
Posts: 160
Joined: 24.3.2007 23:19
Location: Stadi


Return to Yleistä

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests

cron