Page 1 of 1

"L Pro" kelkka

PostPosted: 6.12.2009 18:40
by terrieri
Tässä suhteellisen yksinkertainen ja toimiva konsepti jääkelkaksi, tekijänä Markku Eronen Varkaudesta.

Idea on tavallaan jatkojalostettu PK:n "yksinkertainen on kaunista" kelkasta. Hiberna-tyyppiset luistimet (yksi 26 millinen kiinnitysreikä ja iso ohjausholkki) on kiinnitetty umpirehelliseen metallilevyyn joka taas tulee L-rautojen välityksellä kiinni vanerilevyyn. Vanerilevyn ja rungon välissä on skeittilaudan trukit sekä kaksi kumipuslavaimenninta. Koko paketti on tarkka ohjaukseltaan, riittävän korkea selviäkseen jopa 10 cm lumesta (jos se ei jäädy kiinni jäähän) ja pysyy lähestulkoon Hibernan kyydissä. Pientä miinusta kisakelkkaan verrattuna löysähköstä ohjaustuntumasta ja puutteellisesta säädettävyydestä. Tämän kelkan mitoitus on 190 senttiselle hujopille vähän turhan ahdas, mutta äkkiähän sitä uuden vaneridekin tekee. Painoa on enemmän kuin hibernalla, ei sen puoleen että se jäällä haittaisi.

Freeskedellä on minun nähdäkseni kaksi ongelmaa. Ensinnäkin luistimet on kiinni kahdesta tai kolmesta kohtaa ja vieläpä toisitaankin. Kun yksi luistin osuu jäällä olevaan möykkyyn hyppää sen keula ylös, perä leikkautuu jäähän ja osuu möykkyyn hetken päästä samalla kun toisella puolella oleva luistin yrittää toistaa saman kuvion sen, minkä kierretankojen välityksellä pääsee... Ei hyvä. Toinen ongelma on huono "maavara" - kierretangot auraa jo parisenttistäkin lunta, eli laite toimii ainoastaan peilijäällä. Kun tuohon lisätään vielä tosi löysät trukit jotka pistää rungon voblaamaan kaarteen jälkeen ei ihmekään ettei yksikään freeskede pärjää hibernoille.

L Pro (jos joku keksii paremman nimen, saa ehdottaa!) on mielestäni hyvä autotalliversio. Kaikki luistimet toimii erillisinä ja ovat sitäpaitsi yhtenäiset hibernojen kanssa - helppo vaihdella, tilata isoja sarjoja, teroittaa jne. Maavara riittää, jäykkyyttä voi säätää trukkien lisäksi lisävaimentimilla ja rakentaminen onnistuu perustyökaluilla. Nopeuden avain on luistimien samansuuntaisuus (tarkkuus on 0.2 - 0.3 mm!) sekä hyvä teroitus (ei liian terävä eikä turhan tylsäkään ja vieläpä sopivan jouhea). Kustannuksia ei tule pahastikaan. Suosittelen rakentamista. Minulta saa tarvittaessa hiberna-tyyppisiä luistimia ja holkkeja.

Luistimia L Pro kelkkoihin

PostPosted: 14.12.2009 22:42
by terrieri
Olen laittamassa tilausta luistimista. Samat luistimet siis käy sekä Hibernoihin että L Pro kelkkoihin. Kuva ja tarkempi kuvaus viewtopic.php?f=17&t=1778 (ensin pistin ilmoituksen väärälle palstalle).

Ilmoittakaa, kuka tarvitsee ja miten monta.

Re: "L Pro" kelkka

PostPosted: 18.12.2009 13:09
by terrieri
Lisää juttua luistimista: viewtopic.php?f=17&t=1778&p=3188#p3188

Näköjään lähti vähän rönsyilemään tämä aihe. Ehdotan että pidetään kaikki L Pro jutut tällä palstalla.

F