MM kisaraportti

Moderator: terrieri

MM kisaraportti

Postby terrieri » 22.2.2009 20:24

Tässä pikaraportti, täytyy laitella kuvia ja muita muisteloita vähän paremmalla ajalla ja nettiyhteydellä.

Eli 29. MM kisa, WISSA 2009 ajettiin äskettäin Latviassa.

Perinteisesti kisa tulee joka toinen vuosi Eurooppaan ja joka toinen Antlannin länsipuolelle. Tänä vuonna oli ennätysmäärä osallistujia, 111 ihmistä, 13 eri maata. Perinteisesti vahvoja maita ovat Puola, Suomi, Venäjä ja Kanada, Latvia on uusi vahva tulokas, viimeisimpinä löytyi Unkari ja Ranska. Yllättäen Norja ja Ruotsi laittoi vain pari osallistujaa.

WISSA on tietyn lajin hulluutta - satakunta innokasta kokoontuu viikoksi yhdelle paikkakunnalle kisaamaan, katsomaan toistensa kehitystä, rakentamaan kalustoaan uusiksi sekä tietenkin viihtymään toistensa seurassa. Se, että pääsee irti arjesta ja keskittymään yhteen lajiin viikon ajaksi takaa mielettömät fiilikset, hyvät muistot sekä riippuvuuden loppuelämäksi.

Lajeja on kolme: perinteiset jääpurjeet, siivet sekä leijat. Leijat ajaa pelkästään rataa, purjeet ja siivet nykyisin sekä rataa että slalomia. Olosuhteiden salliessa ajetaan myös maraton ja nopeusajo.

Väki kokoontuu jo edellisen viikonlopun aikana, maanantai on harjoituslähtöpäivä, tiistaista lauantaihin ajetaan kisoja.

Tänä vuonna Riian tekojärven jää oli peilinkirkas vielä pari päivää ennen kisoja, mutta pe-la toi lunta pintaan. Viikon mittaan lunta tuli lisää, maksimissaan noin 15 senttiä. Erikoista oli se, että se ei missään vaiheessa jäätynyt jäähän kiinni, eli korkeat luistimet pärjäsi parhaiten koko viikon ajan.

Itse tulin la-iltapäivänä - tuuli oli kohdillaan ja huomasin että Viron säätöni ei sopinut ollenkaan, kelkka ei meinanut kääntyä ollenkaan haluamaani suuntaan, purjeet veti miten sattuu jne. Tahkosin slalomrataa varmaan noin 60 kierrosta ja otin enemmän kaatoja kuin koko talven aikana yhteensä. Oikeat säädöt löytyi loppujen lopuksi aika helposti. Rataa kävin kokeilemassa hieman, mutta ei ollut ketään harjoitusvastusta, joten ei oikein voinut päätellä omaa vauhtiaan.

su ja ma oli vähätuulisia päiviä eikä kukaan tuntunut ajavan tosissaan. Ranskalaiset leikki kaikenlaisilla välineillä (Hiberna, Filvent-suksikelkka, joku todella omituinen lusitinvärkki jne) - hyvän näköistä pyöritystä. Venäläiset paahtoi monosuksillaan - yllättäen pysyin kaksisuksisella niiden perässä ja välillä jopa edelläkin. Siinäpä se oikeastaan taisi ollakin.

Kisoihin päätin lähteä Bomberilla (takana korkeat DN luistimet, edessä kallistamalla ohjattava luistinsilta) sekä metallikanttisilla suksilla. Valinta piti tehdä ihan sen mukaan, kumpi kelkka kulkisi nopeammin ratakierroksen läpi. Loppupeleissa kumpikin osoittautui yhtä hitaaksi. Puolalaiset (kolmisenkymmentä osallistujaa) ajoi kolmen luistimen kalkoillaan n. 10 km/h parempia vauhteja, vaikka oli samat nousukulmatkin, niin ei auttanut. Tuulta oli "sopivasti", eli puuskissa jopa 11+ m/s, purjeina itselläni sekä 6.6 että 7.5, suurin osa puolalaisista ajoi maksimikoolla. Ekassa lähdössä olin muistaakseni 20., sitten muut löysi oman vauhtinsa, mutta omani ei muuttunut. Sain pidettyä virolaiset, suurimman osan venäläisistä ja latvialaiset aloittelijat takana, latvian Preiss ja Leonjev meni edellä, samoin Mannermaan Juha teräskanttisilla suksillaan. Heidänkin sijoitus oli tosin jossain kympin paikkeilla, eli puolalaisten ylivoima oli suorastaan murskaava.

Heti radan jälkeen tuli slalom-kisat. Purjeeksi piti vaihtaa 5.1:een ja säätöjä muuttaa kovemman vauhdin ja muuttuneen radan mukaisesti. Sijoitusstartissa sain niitattua Leontjevin, mutta ranskalainen pääsi edelle, eli ajoin ensimmäisen sijoitukseni kakkosryhmässä. Päivä meni suht hyvin, lopussa väsy iski sen verran että kolaroin ranskalaisen kanssa (olin nopeampi nousija ja pudotin hänet alempaan ryhmään), sen jälkeen sooloilin seuraavan lähdön piloille ihan itsekseni.

Keskiviikkona oli heikko tuuli, yksi ratalähtö oli toivotonta pumppaamista, slalominkin pumppu oli lähinnä kuntoilua.

Torstaina tuuliennuste oli huono, kisoja ei ajettu ja oma aika meni tuomarikolleegiossa protestejä selvitellessä (kaikki leijapuolelta), testaillessa sekä miettiessä, mitä saisi tehtyä kelkoille. Päädyin silpomaan Bomberin, eli tein takasillan jäykäksi ja hitsautin eteen 15 cm korkeat jalat joihin iskin pikkusuksen. Valitettavasti kyseisellä paatilla purjehtimista piti opetella vasta perjantain kisoissa.

Yllättävän hyvin se kulki tuollaiseksi tekeleeksi, mutta silti hävisi huippuvauhdissa huonommillekin puolalaiskelkoille. Ei auta kuin todeta että kolme luistinta on pienempi vastus kuin neljä tai kaksi plus suksi...

Lunta oli satanut sen verran että pystyin ajamaan jo mäkihyppysuksillakin. Lumi oli kummiskin sellaista hiekkaa, eli kelkka tahmasi kohtuuhyvin. Tappelin kolme ratalähtöä läpi ja sitten mokasin maratonin - päätin että suksi kulkee kovempaa ja aloitin sillä. Voiteet kuitenkin hävisi totaalisesti ekalla kierroksella ja vauhti tipahti noin 20 km/h. Ei voinut muuta kuin ajaa rantaan ja vaihtaa luistinkelkkaan tuomarin luvalla.

Slalomin ajaminen tuon jälkeen oli aika kornia. Mokasin ekan lähdön, tipahdin alempaan ryhmään, mutta sen jälkeen tuli sellainen "tappofiilis", väsymys turtutti kaiken muun paitsi olennaisen - ajoin kaksi lähtövoittoa peräkkäin. Vasta jälkeenpäin tajusin että ekaa voittoa edeltänyt kolarisuma runnoi yhden luistimen käyttökelvottomaksi - ihme että pääsin edesä läpi!

Lauantaina oli taas heikko tuuli, ratalähtö keskeytettiin, slalomit meni pieleen väärän luistinvalinnan takia (kulki aamun testeissä, mutta rata-ajon aikana lämpötila olikin noussut), mutta loppusijoitus ei muuttunut.

Mitäpä siitä - rankka kisa, huono sijoitus, paljon kokemusta, tästä on hyvä jatkaa.

Muu suomalaistiimi pärjäsi hienosti - Marianne ajoi lajin ensimmäiseksi maailmanmestariksi slalomissa, Ian oli toiseksi paras suomalainen (anteeksi, englantilainen :) ), Juha teki loistavaa työtä - ensimmäistä kertaa slalomkisassa tiistaina, lähtövoittoja perjantaina ja lauantaina.

Tässä siis lyhyt rapsa, jatkan sopivan hetken tullen!

Feodor
terrieri
Advanced Member
 
Posts: 80
Joined: 3.4.2007 10:31

Re: MM kisaraportti

Postby Fin-40 » 23.2.2009 10:01

Hurjan kuuloista. Hieno juttu Feodor!

Ja todella hienoa, että pikkuinen Suomi pärjää näin hyvin! :) Onnea Marianne ja muu tiimi!
--The Wind Is Out There
Fin-40
Advanced Member
 
Posts: 286
Joined: 5.3.2007 8:27


Return to Talvi- ja jääpurjehdus

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron