Safety release ei välttämättä auta heti

Safety release ei välttämättä auta heti

Postby Erroosio » 16.6.2015 23:17

Tosi tarina Silversandista Hangosta leijan lähettämisestä, josta jäi pari hommaa opittavaksi, mitään vakavampaa ei tällä kertaa käynyt.

Keskituuli noin 8-9m/s, täysin on shore, varmasti kovimmat puuskat jopa 11-13m/s (valitettavasti juuri sillä hetkellä kuin tämä tapahtui tuli hieman puuskaisempi tuulijakso). Leija 12m2, jengi käytti vedessä saman kokoista leijaa, optimi ehkä 11m2. Hieman liian iso leija saattoi johtaa hieman voimakkaampaan lentoon.

1. Katsoin leijan narut neljään kertaan läpi ennen nostamista, johtuen myös lähiaikojen tapahtumista, puuskasesta kelistä jne. Olen lähes varma että ne olivat täysin oikein, Opittavaa: no olen myös täysin varma että ensi kerralla katson ne narut sitten 10 kertaa.

2.Sanoin itselle tuntemattomalle kaverille rannalla että voiko nostaa leijaa, ja painotin, että älä nosta leijaa ennen kuin näytän peukkua. Narut näytti kaverille ihan ok kuka sitä leijaa oli nostamassa, mutta itseasiassa todennäköisesti toinen keskinaruista (saattoi olla jopa se kuuluisa safety release) olikin vielä jäänyt puomin ympärille väärin ja samaan aikaan puomi olikin käytännössä hirttäytynyt kiteloop asentoon. Naru jäi todennäköisesti vääriin puomiin kun ravistelin narut auki samaan aikaan kun kuljin oikeaan paikkaan tuuli-ikkunassa

3. Kerkesin huutaa kaverille niin lujaa kuin pystyin että "ÄLÄ PÄÄSTÄ LEIJAA", no tietysti aika piian sen jälkeen se kaveri päästi sen, sillehän narutkin näytti ihan ok.
Heti kun leija ampaisi noin 45 asteen kulmaan tuuli-ikkunaan, tein safety releasen. Samaan aikaan oli voimakas puuska päällä, ja siis todennäköisesti yksi keskinaruista sotkeutunut enemmän tai vähemmän puomiin tai jotenkin muuten. Tästä ei seurannut se että leija olisi pudonnut taivaalta safety releasen jälkeen, vaan se, että lensin 5m rantakannikoon, onneksi en puuta päin tai muuten pidemmälle. Todennäköisesti kuitenkin safety release pelasti pahimmalta lennolta esim. pidemmälle tai puiden läpi etc.

Opittavaa:
Jos kaveri aikoo päästää sen leijan vaikka itse on huomannut että homma ei ole ok, pitää välittömästi tehdä se release, ei kannata edes uskoa siihen että ne narut lähtisi jotenkin paremmin kun se leija lähtee.

Pitää sopia myös siitä mitä näyttää että ei nosta leijaa, esim. käsillä risti tai menee maahan makaamaan /kyykkyyn, ainakin maassa makaamisen nyt tajuaa varmaan jokainen leijan nostaja vaikka ei muistaisi mitä juuri sanottiin millon saa nostaa. Tämän tyyppistä toimintaa voisi myös miettiä leijakursseilla, miten sitä käytäisiin läpi tai opetetaan tuleville mestareille.

Sitä leijaa ei pidä kenenkään nostaa ilman sen leijan kuskin lupaa. aina pitää odottaa selkeää signaalia.

Käyttäkää ehdottomasti kypärää vaikka rantaa olisi enemmänkin, jopa sen releasen vetämisen jälkeen 5-10m lento ei ole vaikeaa. Siellä voi olla vaikka toisen leijalautailijan lauta mihin voi itsensä iskeä. Itse muuten törmäsin lentoni aikana yhteen.

Impact vest on todella hyödyllinen, sain kovan iskun kylkeen ja ilmat meni täysin pihalle. Tämä impact vest kuitenkin hyvän harnessin kanssa varmasti pelasti minut ensihoito osastolla käynniltä.


Leijan nosto (ja joskus myös lasku) on ne vaarallisimmat osat tätä lajia jos ei puhuta muista hurjemmista hyppelyistä mahdollisesti väärässä paikassa, ei kannata ottaa riskejä ja käyttää aina ylimääräistä aikoja kamojen tsekkaamiseen niin itse leijan kuskina kun toisen leijaa lähettäessä!
Erroosio
Newbie
 
Posts: 1
Joined: 16.6.2015 22:37

Re: Safety release ei välttämättä auta heti

Postby Mama » 25.6.2015 16:59

Suurin virhe liian monta sanaa eli "ÄLÄ PÄÄSTÄ LEIJAA"
Tähän lankeaa itsekin.
Jos toinen ei kuule ensimmäistä sanaa niin se päästää leijan.
Paljon varmempi sanoa "EI".
Mama
Advanced Member
 
Posts: 113
Joined: 16.5.2004 21:21


Return to Leijalautailu / Kiteboarding

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests