Kap Verde / Sal - reissuinfoa

Kap Verde / Sal - reissuinfoa

Postby Immu » 12.1.2014 11:30

UPDATE 2015:
Takana 2 uutta reissua, viikko alkuvuodesta 2013 ja 2vko ennen pääsiäistä 2015.

Huomasin juuri että tästä saaresta on unohtunut kirjoittaa tavanmukainen reissuraportti ja spotti-infot! Eli tässä tulee, ajankohdat 2 viikkoa marraskuussa -09 ja 1vko joulukuun puolivälissä 2013.

MIKÄ: Kap Verde, Sal:in saari, Santa Maria:n kylä (käytännössä ainoa majoitusalue tällä saarella). Kap Verde on kanariansaarien tapainen saariryhmä n. 1400km kanariasta etelään ja nelisensataa kilometriä Senegalin ja Gambian rannikoista länteen.

MILLÄ: Finnmatkat myy valmiita pakettimatkoja talviaikaan. Koska lento on sen verran pitkä, matkaa venyttää parisen tuntia pakollinen tankkauslasku Gran Kanarialle. Kaikenkaikkiaan lentokoneessa saa kököttää n. 9-10 tuntia.
Reittilennoillakin pääsee mutta voi olla aika kallista ja hankalaa verrattuna pakettimatkaan.

MILLOIN: Silloin kun matkoja järjestetään. Varmatuulisin kausi taitaa alkaa joskus joulukuussa ja jatkuu kevääseen, mutta jo marraskuussa on aika hyvät tilastolliset mahkut hyvään reissuun.

MIKSI: Tähän hankalaan vuodenaikaan Verdeltä löytyy varsin mukavat lämpötilat ja aurinkoa, varsin hyvällä prosentilla riittävän tuulista, matka on tolkullinen jo viikonkin liikahdusta varten eikä hinnat ole tolkuttomia.

OLOSUHTEET: Lähes aina aurinkoista, lämmintä mutta ei liian kuuma. Illalla ulkona kaipaa hupparia (jatkuva tuulenvire) mutta muuten shortsit, tpaita ja släpärit riittää. Vesi ja ilman lämpö rannalla on sellaiset että shortseissa nippanappa pärjää mutta mieluummin vetää päälle shortyn, vilukissa voi haluta jopa pitkän puvun. Vesillä on varsin lämmintä ilman pukuakin mutta rannassa jatkuva tuuli ja kohtuullinen ilmanlämpö alkaa päivän mittaan paleltaa jos ei hakeudu tuulensuojaan.
UPDATE: pääsiäisen alla oli vesi ja ilma sen verran viileää että shortyllä nippanappa pärjäsi, todellinen vilukissa olisi varmaan viihtynyt jollain 4mm pitkällä puvulla. Shortseilla ei missään tapauksessa pärjää!

TUULI: Windgurun ennuste on tuntunut pitävän aika hyvin kutinsa pitkällekin ja ennustetut metrit/solmut toteutuu aika tarkasti. 3 viikkoa siellä olleena vesillä on oltu lähes joka päivä sopivan tehoisella 10-neliöisellä (86kg), mutta pienempikin on hyvä olla mukana, sekä mahdollisesti isompi. Molemmilla reissuilla oli muistaakseni yksi päivä seiskalla. Hyvin plaanaava lauta on poikaa tuolla, koska tuuli tuntuu aika ajoin muuttuvan aika reikäiseksi.
Tuuli ei tunnu erityisemmin noudattelevan mitään kellonaikoja, vaan rantaan voi mennä heti aamusta ja tuuli tuulla pöhöttää auringonlaskuun saakka. Järkevimmällä surffirannalla suunta on helppo side-on. Heikkotuulisena päivänä saattaa keskipäivän paikkeilla tulla muutaman tunnin boosti tuuleen.
Tuuli on samaa pasaatia joka puhaltaa kesällä ja syksyllä kanariallakin, mutta talvea kohti korkunen siirtyy etelään päin, sotkee kanarian kelejä ja alkaa toimia Verdellä.
Täyshärsin mahdollisuuskin on tietysti aina olemassa! Onneksi aika epätodennäköistä ettei yhtään pääsisi vesille viikon aikana.

SPOTIT: Sal:illa on useampi spotti, mukaanlukien isona päivänä tajunnan räjäyttävä Ponta Preta kuuden metrin seinineen ja maailman parhaimpia aaltopaikkoja, mutta käytännössä paikka on turhan paha tavallisille kuolevaisille. Offituuli, karmean kokoista aaltoa, kivirantaa, kalliota, ei minkäännäköistä pelastuspalvelua hakemassa leijoja jne. Sitten on Santa Marian kylän eteläinen ranta jossa olisi kivaa flättiä, mutta tuuli puhaltelee offina suoraan kylän ja resorttien yli. Olen nähnyt siellä leijoja mutta en ole vaivautunut edes kokeilemaan, koska sanomattakin on selvää että tuuli on kamalaa räkäpuuskaa.

Varsinainen järkevä leijaspotti on "KITEBEACH", piiitkä hiekkaranta saaren kaakkoisnurkasta pohjoiseen päin, n. viiden minuutin automatkan päässä. Rantaan pääsee näppärästi viittilöimällä tai tilaamalla itselleen taksin tai pick-upin. Kuskit osaa ajaa sinne melkein pyytämättäkin kun näkevät kitevehkeet, tai kitebiitsin nimellä viimeistään. Joskus mennään helpointa tietä pätkä motarien mistä kurvataan aavikolle, tai kuskin fiiliksesta ja lähtöpaikasta riippuen saattaa päästä hitaampaa mutta hauskempaa reittiä suolankuivausaltaiden keskeltä. Paluukyytejä ei tarvitse sopia etukäteen jos haluaa pysyä "No Stress" mentaliteetilla kellon kanssa, kyllä niitä kuskeja siellä aina on vähintään muutama kyyditettävistä kinaamassa juuri siihen aikaan kun haluaa kämpille päin lähteä. Sama koskee seuraavaa aamua, jos ei sitten erityisaikasin halua varmaa kyytiä eikä ole varma monelta haluaa lähteä. Matkan hinta on jotain +/- 5e / suunta. En yleensä jaksanut paljoa tinkailla vaan 4-5e kouraan ja hyvin kelpas.

Kitebiitsillä suurin leiripaikkakeskittymä on suoraan kitesentterin/ravintolan edessä. Jos haluaa omaa tilaa niin voi kävellä joko vähän etelään tai pohjoiseen siitä, erakko voi pyytää taksiakin viemään suoraan vähän kauemmas. Itse tykkäsin leiriytyä siinä sentterillä; kylmä huurteinen, vessa ja ok lounas vieressä ja aina joku nostamassa/laskemassa leijan kun haluaa. Jos haluaa väljemmille vesille surffaamaan niin hetkessä voi päästellä parisataa metriä pohjoiseen tai etelään, niin johan on tilaa.
Tuulensuunta on side-on. Rantsu on hiekkaa, mutta vesillä täytyy asennoitua niin että pohjassa on kiviä joihin voi potkaista jalkansa matalassa. Rantaviivasta n. 50-100m ulos on kiviriutta, johon isommat aallot murtuu, riutan sisäpuolella on mukavaa pitkää tasaista aallonväliä. Unhookkiolosuhteet olis goofylle rantaan päin ajellessa aika kivat, mutta regulle aallot tulee aika tiuhaan vastaan.
Aalto on Koillisen suunnasta tulevaa tuuliaaltoa eikä näinollen kovin massiivista, toisin kuin saaren länsirannan atlantin mainingit. Keskiverto veivihaastajalle kuitenkin aika kivaa vääntöä, joskin hirveen pitkät runit on harvinaisia koska aalto on aika epäselvää ja murtuu aina vähän miten sattuu. Isona päivänä saattaa päästä ajamaan aika pitkiä vetoja varsinkin jos tuulee tarpeeksi, pisimmät vedot tuntui saavan suoraan keskuksen edessä missä on aikia kauas ulos ulottuva osittain veden alla oleva ja osittain pinnassa oleva luonnon "aallonmurtaja".

Biitsi tarjoaa kohtuullista downwinder-nautiskelua aalloissa, ja kaukaa montusta pääsee aika kivasti takaisin muutamalla halssilla kun hakee vauhtia ulompaa.

Merisiileihin tms hasardeihin en ole törmänny, satunnainen kilpikonna luultavasti näkyy, niitä tarvii vaan koittaa väistää. :)

MAJOITUS: Edellinen oli jokeri-äkkilähtö-ratkaisu, ja päädyin italialaisen mamman pitämään Porta do Vento nimiseen uudehkoon pikkuhotelliin kylän keskustan rauhalliselle reunalle autiomaan reunaan. Hotellissa oli hissi jolla kitekamat liikkuivat helposti huoneeseen, huoneet oli viihtyisiä ja tiptop siistejä. Palvelu oli toimivaa ja olo viihtyisä ja tervetullut. Keittiön tarjonnassa ei ollut oikein hurraamista mutta kylän ravintolat ovat minuuttien päässä. Aivan naapurissa on apteekki ja kylän suurin "super"marketti. Ilmastointia ei ainakaan minun huoneessani ollut mutta mielestäni tuolla ei ainakaan talvisaikaan sitä tarvitsekaan. Katossa oli vispilä joka pikkukierroksilla viilensi sopivasti tai sitten ei tarvinnut sitäkään. Vahvasti suosittelen tätä kämppää hintatietoiselle omatoimimatkaajalle joka ei kaipaa uima-allasta tms. http://www.portadovento.com/eng/index.html
Update: 2 edellistä äkkilähtöä Huoneistohotelli Ponta Preta:ssa. Tilavia asiallisia kämppiä, siivous n. 2x/vko. Sijainti hyvä kylän keskustan itäreunalla, pihalla rauhallista ja keskusta minuuttien kävelyn päässä.

RUOKA: Turismista elävällä saarella ruoka ei ole kovin edullista, mutta ei kamalan kallistakaan. Tuoretta kalaa on tarjolla rutkasti. Kylän selkeästi paras (ja pienin) ravintola on Chez Pastis, jonka eväät ovat aika loistavia. Hintahaitari pääruoille n. 10-20e. Annokset on isoja. Mesta on yleensä täpötäynnä, joten pöytävaraus on tarpeen.
Update: hyvää pizzaa: torin nurkilla O Caranguejo
Mystisessä paikassa supermercadosta n. kaakkoon italialainen Marea
Maistuvaa hampurilaista: Hideaway
Halpa surffi-aamupala: Cafe Criolo, iso satsi Cachupaa munakkaalla/paistetulla munalla 2e, millä jaksaa iltapäivään. Tarjolla vain aamulla.
Ala-arvoinen esitys kautta linjan: baari jonka edessä kaksi kitaristia rämpyttää joka ilta.

ILTAELÄMÄ: Vanhat kuhmut viihtynevät Ocean Cafe:ssa, oma suosikkipaikka on Calema Pub ja 1,5e Caipirinha happy hour 18-22. ;) Muitakin on...
Mun harrikassa on pakki!
Immu
Advanced Member
 
Posts: 535
Joined: 10.3.2005 16:30

Return to Leijalautailu / Kiteboarding

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests