Suljetun leijan valmistaminen avoimesta patjasta

Suljetun leijan valmistaminen avoimesta patjasta

Postby siipiveikko » 10.6.2012 16:17

Kävin miettimään minkälainen suljettu patjaleija mahtaisi tulla HQ Montana kutosesta. Modifiointi olisi varsin helppo työ, mutta mitähän leija mahtaa tehdä sen jälkeen. Olettaisin kyllä että käytös vain paranee lähinnä puuskatuulta ajatellen ja vesikäyttö olisi mahdollista. Turvajärjestelyä joutunee vähän modifioimaan, mutta siihen ei tarvinne tarttua nyt.

Onko kellään ajatuksia tai jopa tietoa aiheesta tai jopa yleensä suljettujen ja avoimien patjaleijojen suunnitteluerojen osalta?
siipiveikko
Advanced Member
 
Posts: 53
Joined: 6.3.2010 19:14

Re: Suljetun leijan valmistaminen avoimesta patjasta

Postby Lasse ~~O » 10.6.2012 16:52

Minkälainen kangas Montanassa on? Ainakin vanhassa HQ apexissa (-07) kangas oli sellainen, että se kastui, joten ensimmäisen veteen pudotuksen jälkeen leija on todella painava.
Lasse ~~O
Member
 
Posts: 29
Joined: 10.6.2008 17:21

Re: Suljetun leijan valmistaminen avoimesta patjasta

Postby jhgrc » 11.6.2012 09:30

Solurakenne on erilainen. Avoimessa patjassa solujen väliseinät ovat umpinaisia, suljetussa patjassa niissä on reikiä että ilma pääsee joka soluun. Solujen takareunasta pitää tehdä käytävä siiven kärkiin lian ja vedenpoistoa varten. Samoin paine leviää myös sitä kautta. Ilma-aukkoihin sukat (takaiskuventtiiliksi) että ilma pysyy sisällä. Leijan tyhjäämistä varten pitää myös tehdä ratkaisu, vetoketju tai velcrot jotka eivät vuoda vaan että paine pääsee siiven kärkiin asti. Aina voi kokeilla mutta toisaalta saatat pilata hyvän talvileijan..

Tohon vedenkestoon voi auttaa pesemällä leija noilla telttakankaiden sun muiden hoitoaineilla (Nikwax). Foilzonessa lisää juttua niistä.
jhgrc
Advanced Member
 
Posts: 42
Joined: 26.3.2010 12:11

Re: Suljetun leijan valmistaminen avoimesta patjasta

Postby siipiveikko » 11.6.2012 10:26

Tuo vedenkesto oli hyä huomio, sitä pitää kokeilla ennen mitään muuta. Montana on kyllä ollut kevätloskassa jäällä, mutta en muista imikö tuo vettä miten. Pääasiassa leijakankaat on kyllä kyllästetty kai yleensä uretaanipohjaisilla kyllästeillä lian ja veden imemisen estämiseksi.

Kaikissa näkemissäni uudemmissa avoimissa patjoissa on ollut (myös Montanassa) jättöreunalla lumenpoistokanavat koko leijan läpi, joten paine leviää sitä kautta ja leijan täyttö maassa onnistuu. Kanavointi myös toimii, lumi ajautuu kulmiin isoinakin nuoskapaloina, josta sen voi poistaa tarrojen kautta.

Ajatuksissa oli etureunan kangas, yksisuuntavirtauspussit kolmeen kohtaan ja vesitiiviit vetoketjut kahteen kohtaan keskelle tyhejnnystä varten. Aika lailla kopioiden uudempaa ja vanhempaa Flysurfferia yhdistäen. Koko homman toteutus onnistuisi periaatteessa yhteen kangassuikaleeseen etureunaan ommellen, mutta pitää tietysti katsoa onko tarpeen tehdä solun kokoisista palasista. Tuo ratkaisu olisi sitten myös ainakin periaatetasolla purettavissa ompelusta riippuen.

Tässä on sitten se vielä että mistä suunnasta pääsee ompelemaan eli pitäisi mielellään päästä sisäkautta ompelemaan että saisi saumat ja saumavarat sisäpuolelle, mutta en ole sitäkään vielä katsonut. Viimeisen sauman pätkän joutuu varmaan kumminkin ompelemaan käsin. Ompelu onnistuu myös ulkopuolelta kankaat sisään kääntäen, mutta saumoihin tulee sitten veto vähän epäedullisesta suunnasta ja maahan pommittaminen saattaa aiheuttaa yllätyksen jos toisenkin.

Niin ja koko asian taustallahan on se että Montana 6 on erittäin epäedullinen leija puuskatuulille. Harusnarut ovat pitkät ja leija vetää on/off tuulella erittäin herkästi kärjet solmuun harusten väliin. Asia on monessa testissä ja itse todettu. Suljettu rakenne parantaisi käytöstä kummasti. Jopa Speed 3 on suunnattomasta pituudestaan huolimatta parempi puuskatuulen leija kuin Montana koska rakenne ei täysin romahda reikäkohdissa. Ja vesikäyttöhän tässä myös kiinnostaisi kuten olikin jo ehkä esillä aikaisemmin.
siipiveikko
Advanced Member
 
Posts: 53
Joined: 6.3.2010 19:14


Return to Rakentelu / DIY

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron