2-osaiset leijalaudat

Postby Ismo » 19.2.2008 12:00

tein ennen talven reissua 2-osaisen leijalaudan. liitoksen tyypiksi ajattelin ensin tällaista: <a href='http://www.newind.net/scomponibile_eng.php' target='_blank'>http://www.newind.net/scomponibile_eng.php</a> , mutta pienen harkinnan jälkeen päädyinkin tähän ratkaisuun: <a href='http://www.baliwind.co.il/links3g.html' target='_blank'>http://www.baliwind.co.il/links3g.html</a>

syynä päätökseen yksinomaan valmistamisen helppous, eli tuollaisen baliwind tyyppisen liitoksen voi tehdä helposti tekemällä laudan normaalisti ja upottamalla siihen valmistuksen yhteydessä ennen kannen laminointia keskelle tuon liitospalikan ja reunoihin pienet putket joihin tulee heilumisen estävät tapit.

tein laudan 15mm airexista, kanteen ja pohjaan 1x200g hiili + 1x163g lasi. liitostappi 2x2 cm puuta jossa 5x200g hiili ympärillä. tapin pituus 32cm. tapin ympärillä 1x163g lasi, ja laminoin sen kiinni lautaan 2x200g hiilellä. reunoille laitoin putket joihin mahtuu 3mmx3cm terästanko sisään. pohjaan laminoin katkaisukohtaan vahvistukseksi 10cm siivun 200g hiiltä, muita vahvistuksia en laittanut. laminoinnin jälkeen sahasin sitten sahasin laudan kahtia ja laitoin katkaisukohtaan 1x163g lasin.

rakenne siis erittäin yksinkertainen, ei eroa minun yksiosaisista laudoista kuin tuon tapin suhteen. en siis vahvistanut lautaa mitenkään, kun sama rakenne on kestänyt yksiosaisissa laudoissa mainiosti.

lauta kuitenkin siis katkesi viikon jälkeen jalkalenkin alta. laitoin sitten laudan kivien päälle kun halusin testata miksi lauta oikein katkesi. kun hypin 2 jalalla, niin lauta vain jousti. ihan sama hypinkö pohjan vai kannen puolella. mutta kun hyppäsin 1 jalalla suoraan jalkalenkin kohtaan, niin lauta katkesi. eli katkeamisen syynä oli kaiken rasituksen kohdistuminen yhteen kohtaan.

liitos on siis pitkä ja se ei jousta yhtään, silloin jalkalenkkin kohtaan kohdistuva paine ei pääse leviämään vaan airex petti ja painui kasaan. lauta siis olisi kestänyt jos ydin olisi kestänyt tai lauta ei olisi ollut niin joustava.

seuraavan laudan teen hieman eri tavalla, eli teen noita tappeja 2 kpl, 1cm korkeita, 3 cm leveitä ja max 20cm pitkiä. näin siksi että liitoskohdasta tulee lyhyempi ja lauta joustaa hieman jalkalenkkien välistäkin. samalla tapeista tulee niin matalia että ne eivät kohoa kantta ylemmäksi. lisäksi en tarvitse erillisiä vääntymisen estäviä metallitappeja.

lautaan pitää myös tehdä yksi muutos, joka näkyy tässä <a href='http://www.baliwind.co.il/files/76.jpg' target='_blank'>http://www.baliwind.co.il/files/76.jpg</a> kuvassa, eli liitoskohdassa täytyy olla jokin laippa estämässä vettä suihkuamasta vapaasti, tulee nimittäin komea koko laudan levyinen suihkulähde ilman tuota laippaa :)
Ismo
Advanced Member
 
Posts: 487
Joined: 14.1.2003 11:33
Location: Joensuu

Re: 2-osaiset leijalaudat

Postby Ismo » 10.3.2009 09:45

nyt on tehty uusi 2 osainen lauta.

pitkällisen harkinnan jälkeen teinkin laudan http://www.newind.net/divisibile-eng.htm mukaisesti. syynä yksinomaan se että tuolla baliwind liitoksella lautaan tulee liian pitkä joustamaton kohta. lisäksi newind liitoksella pääsee eroon suihkulähteestä.

rakennusmateriaalina 15mm herex + 2x200g hiili kannessa ja pohjassa. liitoksen kohdalla lisäksi 15+20cm siivut hiiltä.

rakentaminen on uskomattoman työlästä. on helpompi tehdä 2 kpl yksiosaisia lautoja kuin tuo yksi kaksiosainen lauta.

lauta joustaa nyt koko matkalta, tosin ei aivan yhtä tasaisesti kuin yksiosaiset laudat. kunhan muutaman viikon päästä pääsee vesille, niin sitten selviää huomaako eron vesillä yksiosaiseen. kun kuiviltaan vääntelee lautoja niin eroa on hieman.

145x41cm lauta painaa nyt 2.5kg ja ajokunnossa 3.4 kg. vertailun vuoksi yksiosainen lauta 2.0/2.7kg. tuo 200g suurempi varusteiden paino johtuu padeista, ne ovat irtomallia jotta laudan saa pienempään tilaan osina kuljetettaessa. kuiviltaan tuo 25% painon lisäys on huomattava, mutta vesillä sitä ei toivonmukaan huomaa yhtä selvästi. lisäksi painonlisäys on keskellä lautaa, eli parhaassa mahdollisessa paikassa.

muutama kuva laudasta: http://sms2.solenovo.fi/surf/joensuu/lauta/

lisätietoa laudan toimivuudesta (tai toimimattomuudesta) ja kestävyydestä tulee vappuun mennessä, kun palaan testireissulta :)
Ismo
Advanced Member
 
Posts: 487
Joined: 14.1.2003 11:33
Location: Joensuu

Re: 2-osaiset leijalaudat

Postby Ismo » 23.4.2009 19:44

testireissu oli hieman huonotuulinen, eli testaus ei ollut ihan niin perusteellista kuin toivoin. lauta kuitenkin takaisin Suomeen ehjänä. eli rakenne on ilmeisesti tarpeeksi vahva. pitää vielä kesän aikana testailla tuota lisää.

Suihkulähdekin on aivan pieni sivulle suuntautuva suihku, jota ei edes välttämättä huomaa. eli ei ongelmia senkään suhteen.

Lauta ei tuntunut mitenkään painavalta, eli painonlisäys ei onneksi ole ongelma.

Ainut ongelma on se että lauta on hieman liian jäykkä, jos se olisi vähän löysempi se olisi aika lähellä täydellistä lautaa. eli lauta pitäisi varmaankin tehdä 10mm ytimeen 15mm ytimen sijaan. jos joku osaa laskea miten jäykkydet menevät 15mm ydin + 200g hiili+163g lasi, 15mm ydin + 2x200g hiili, 10mm ydin + 2x200g hiili, niin olisin tiedosta kiitollinen, ei tarvitsisi kokeilla :?
lähinnä siis kiinnostaa onko tuo 10mm+2x200 hiili hieman notkeampi kuin 15mm+hiili+lasi. tuo jatkos kun joka tapauksessa hieman jäykistää lautaa.
Ismo
Advanced Member
 
Posts: 487
Joined: 14.1.2003 11:33
Location: Joensuu


Return to Rakentelu / DIY

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron