Olemattoman tuulen leijat

Olemattoman tuulen leijat

Postby siipiveikko » 6.3.2010 20:03

Tervehdys

Yritin hieman selvitellä mikä voisi olla lähes olemattoman tuulen eli n. 0,5 - 3 m/s leija ja ehkä se 3 m/s vielä puuskissa kun sisäsaaristossa ja Saimaalla ei usein tuule tasaisesti. Kevyttä keliä on näyttänyt kevättalven mittaan riittävän.

Kaveri mainitsi että Lappeenrannassa vähän aikaa sitten olleissa ratakisoissa olivat venäläiset saaneet moskovalaisen laskuvarjotehtaan erikseen kevyestä kankaasta tehdyt leijat ilmaan kun Yakuzat sun muut ei tehneet juuri mitään. Venäjän kielen taito kuitenkin puuttuu eikä Moskovaan kannata lähettää venäjänkielentaitoista kaveria joka ei tiedä leijoista mitään.

Löysin useita eri vaihtoehtoja olemattomaan tuuleen ja osa on vieläpä suhteellisen edullisia:
Peter Lynn Reactor 2, 10 m2, AR suunnilleen 5,4, (hintaluokka 500 e)
Cooper 10 m2, saatavana erikoiskevyellä kankaalla jolloin paino n. 1500 g punoksineen, AR yli 6, (hintaluokka alle 600)
Zebra Z2 10 m2, AR yli 6, (hintaluokka 650)
Peter Lynn Vapor 11 m2, AR yli 6, (hintaluokka 900)
Ozone Yakuza 12m2, AR yli 6, (hintaluokka alle 900)

Kaikki ovat siis avoimia patjaleijoja ja melko voimakkasti siiven muotoon valmistettuja. Ajatuksena on että leija on riittävän kevyt (ja lennätysnarut) että se saadaan ilmaan ja sen jälkeen voidaan lähteä hakemaan voimaa kapean siiven vauhdista kovalla pyörityksellä. Haittapuolena lienee kuitenkin se että siivet pyrkivät menemään kohtalaisen helposti solmuun jos tuuleen tulee tyhjä hetki.

Tietääkö joku noista tai joistain muista olemattoman tuulen leijoista jotain lumiolosuhteissa. Ulkomaisilla palstoilla on kyllä asiaa pyörien päällä, mutta se ei oikein lumen kanssa toimi kun suhteellinen tuuli ja nostovoima sekä kitka ovat aivan eri luokkaa lumessa hiljaisempien nopeuksien takia.
siipiveikko
Advanced Member
 
Posts: 53
Joined: 6.3.2010 19:14

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby risci » 7.3.2010 11:22

No joo... tuon tyyppisiä leijoja ei juurikaan Suomessa käytetä ja syytkin ovat melko selvät. Kaikki mainitsemasi mallit ovat kahvoilla ohjattavia ja kiinteän kohtauskulman leijoja. Tämä taas tarkoittaa sitä, että depoweria ei ole --> kun tulee puuska tai mennään hiukankaan yli leijan suositellun tuulialueen, olet pulassa, koska tehoa ei voi säätää mitenkään: leijailijasta tulee matkustaja. Kahvaleijojen kanssa on myös hankalampi käyttää trapetsia: vaatii ihan omanlaisensa viritykset, ilman trapetsia kaikki veto tulee käsille --> pitkät setit ovat todella rankkoja. Turvaominaisuudet noissa ovat myös olemattomat verrattuna nykyaikaisiin kapulalla ohjattaviin depower-leijoihin. Oma mielipide on, että unohda kahvaviritykset ja hanki kapulalla ohjattava depower-leija.

Suomi-olosuhteissa kevyen kelin kingejä ovat Flysurferin Speed I/II/III, varsinkin SilwerArrow/Silberpfeil/Deluxe-painokset, jotka on tehty kevyemmästä kankaasta. Käytettynä FS Speedejä on tarjolla vähän. Kokoluokka 12 - 19 neliötä, painosta riippuen. Hintatietoja löydät torin maahantuojien ja kauppiaiden osastolta. Myös Ozonen Zephyriä on kehuttu kevyen kelin leijana. Sekä Speedit että Zephyr toimivat myös kesähommissa. Lähtökohtaisesti tässä on kuitenkin kyse TUULIurheilusta, joten tuulta pitää olla jotta laji olisi mielekäs. Nollatuulella voipi sitten harrastaa vaikka pilkkimistä, lumikenkäilyä tai väkisinhiihtoa... ;)
--North--
risci
Advanced Member
 
Posts: 115
Joined: 15.3.2004 09:02

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby siipiveikko » 7.3.2010 14:23

Tarkennetaanpa tätä vähän kun asiasta aletaan kiinnostua.

Omassa käytössä ongelmana on lähinnä se että jos saan hiljaisessa tuulessa Accessini taivaalle niin se on kuitenkin liian hidas leija pyöritykseen eikä ehdi kääntyä riittävän nopeasti, jotta sitä pystyisi kunnolla pyörittämään ja pääsemään itse liikkeelle.

Videoita ja palstoja katsellessa havaitsin että kiinteän kohtauskulman leijan saa toimimaan kohtuullisesti vaikka Ozonen puomilla kun kääntää narujen järjestyksen. Sovitenarunpätkät joutuu todennäköisesti askartelemaan. Leijan käsittelyominaisuudet heikkenevät hieman tehonsäätöpuomilla, mutta jarru on toisaalta helposti saatavilla. Kahvoilla ei ole tosiaan tarkoitus lennättää koska edellisen kirjoittajan esittämät ongelmat varmasti estävät lennättämisen.

Toisaalta jos pysyy tarkkana kuin porkkana niin kiinteän kohtauskulman leijassakin saa aikaan aika suurta tehoeroa kun vaan muistaa ohjata aktiivisesti tuuli-ikkunassa ja käyttää jarrua. Sovitenaruillahan jarrusta saa todennäköisesti sen verran tehokkaan että siiven saa sakkaamaan vaikka puuskassa, tosin tämä menee nyt vähän arvailun puolelle. Ja sitten vielä se tosiasia että kun tuulta on alkutalven pakkasissa 1-3 m/s niin siihen harvemmin sattuu 5-6 m/s puuskia, tietysti yhdessäkin voi käydä huonosti jos ei ole hereillä. Tarkoituksena on tosiaan ottaa repusta seuraava leija sitten kun tuuli muuttuu kiinteäkulmaiselle huonoksi. Jos tuota jarruasiaa joku tuntee paremmin, niin varmaan kiinnostaisi muitakin.

Flysurfer olisi oikein kiva, mutta se ei ollut listassani, koska jo Englannista tilatessa lähes 2000 euron hinta järkytti liikaa. Suomalaisten myyjien hintoja en uskalla edes katsoa. Flysurferin Psycho olisi tietysti jonkinlainen vaihtoehto Speedille, mutta ei sekään halpa ole. Pumpattava leija ei vaan ole painonsa takia oikein sopiva kevyimmille tuulille, joten ne joutuu tämän aiheen yhteydessä unohtamaan.
siipiveikko
Advanced Member
 
Posts: 53
Joined: 6.3.2010 19:14

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby risci » 7.3.2010 20:15

Suomessa FS:t ovat edullisia verrattuna muihin maihin: viewtopic.php?f=6&t=7484&p=18916&
--North--
risci
Advanced Member
 
Posts: 115
Joined: 15.3.2004 09:02

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby ¤Otto¤ » 9.3.2010 08:51

[quote="siipiveikko"]Tervehdys

Yritin hieman selvitellä mikä voisi olla lähes olemattoman tuulen eli n. 0,5 - 3 m/s leija ja ehkä se 3 m/s vielä puuskissa kun sisäsaaristossa ja Saimaalla ei usein tuule tasaisesti. Kevyttä keliä on näyttänyt kevättalven mittaan riittävän.

Kaveri mainitsi että Lappeenrannassa vähän aikaa sitten olleissa ratakisoissa olivat venäläiset saaneet moskovalaisen laskuvarjotehtaan erikseen kevyestä kankaasta tehdyt leijat ilmaan kun Yakuzat sun muut ei tehneet juuri mitään. Venäjän kielen taito kuitenkin puuttuu eikä Moskovaan kannata lähettää venäjänkielentaitoista kaveria joka ei tiedä leijoista mitään.

quote]

Lappeenrannassa oli tosiaan aivan olematon tuuli ja parhaiten näytti kuitenkin toimivan FS speed3DL. Pysyi ilmassa romahtamatta toisin kuin avoimet ELF:it. Tuulta oli todellakin aivan marginaalisesti, ehkä 0.5-2ms. Jos jokin ihme siipi olisi keksitty niin luulen että näillä kavereilla olisi ollut sellainen käytössä. Mukana oli siis maailman viisi? parasta ratakisaajaa.
Tuosta pyörittämistekniikasta sen verran että sillain pääset vain alatuuleen. Pienikin leija kyllä kehittää luuppaamalla kovankin voiman mutta ei sillä mennä sivutuuleen saati vastaseen.
Eikö se mene niin että kun ostaa kerralla hyvän niin ei tarvitse itkeä kuin kerran :)
¤Otto¤
Advanced Member
 
Posts: 75
Joined: 2.11.2006 22:10
Location: Imatra

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby Immu » 9.3.2010 17:52

Ultrakevyeen keliin on vain yksi täysin ylivoimainen vaihtoehto, ja se on jo ennaltamainittu FS Speed 3 (myös 2 jos käytetyn jostain onnistut löytämään), ultrakevyenä mallina. Maahantuoja on erittäin pätevä ja kokenut FS-kuski, ja myy leijat Suomessa sullekin taatusti samaan hintaan tai halvemmalla kuin ulkomailta, ja arvokkaiden leijojen takuu on aina ollut parasta mahdollista sekä valmistajan että Antin toimesta, ainakin minun kuulemani pohjalta.
Käytettyä speed kolmosta et varmaan tule pitkään aikaan mistää löytävän, koska jokainen semmosen hankkinut on niin perusteellisesti kussut hunajaa leijan saatuaan! :D

Jos painat n. 75kg tai enemmän voit harkita 19m2 kokoa, kevyempänä paras ottaa 15.

Mulla on ollu pelkkää pumppiskalustoa vuodesta vuosimalleja -01... -09, kokoina 7-20m2, ja varmuudella sanon että edes 20m2 pumppis ei pääse lähellekään uuden 19m2 s3 deluxen kevyen kelin suorituskykyä. Leija paitsi hyppää uskomattoman hyvin, se nousee vastatuuleen todella hyvässä kulmassa, tuntuu hyvältä näppiin, niin se kestää vielä keliäkin varsin hienosti. Jäällä alkaa tapahtua ehkä sieltä jostain 2-3m/s paikkeilta järkevää ajoa, vesilläkin joku 4+ alkaa riittää. Puuskat saa olla lähempänä 10m/s ennenkuin alkaa kunnolla pelottaa.

Tämä hehkutus oli siis kuskilta joka vielä pari vuotta sitten oli sitä mieltä ettei ikinä tule sylkemäänkään mihinkään patjoihin päin... ja sama asenne on edelleen lukuunottamatta tätä poikkeusta.

Mutta: Speed 3 ei kyllä ole mikään aloittelijan leija... sopii paremmin hommat jo osaavalle.
Ja Psycho ei pärjää kevyessä kelissä speedille alkuunkaan...
Accessi on kevyeen keliin varsin mitätön laite... se kun on tehty lähinnä ihan aloittelijalle, se lentää niin ikkunan keskellä että ei ole nopea, ei kryssi eikä käänny. Kevyeen keliin varsinkin leijan tulisi lentää aika reilusti ikkunan reunaan sivutuuleen, jolloin se kryssii tehokkaasti ja lentää lujaa.
Mun harrikassa on pakki!
Immu
Advanced Member
 
Posts: 534
Joined: 10.3.2005 16:30

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby siipiveikko » 9.3.2010 19:11

En nyt ihan ole samaa mieltä Accessin (2010) luovimisesta, mutta aika tajutonna sen kanssa tosiaan saa olla ilman että mitään kummempaa tapahtuu edes tuulialueen ylärajalla joka minulla on 10 m/s paikkeilla 10m2 leijalla. 70 kg massa kun ei näillä taidoilla kovin pitkälle riitä luovilla. Kaveri jolla on viime vuoden mallinen Frenzy ei havainnut erityisen suurta luovikulman eroa, tosin aika hiljaisessa tuulessa.

Muistelen kyllä että hiljaisessa tuulessa on leijaa pyöritetty lähinna myötäisestä ikkunan reunaan päin jotta on pysytty sivutuuleen ja pieneen vastaiseen liikkeellä ainakin pätkittäin, mutta pitää kokeilla uudestaan leijan kanssa. Äkkiseltään paperin kanssa piirtäen vaikuttaisi kyllä mahdolliselta mutta jos käytännön kokemukset kumoavat tämän niin eihän siinä sitten mitään.

Ilmeisesti ei auta muu kuin laittaa rahaa kekoon ja odotella Flysurferiin sopivan summan kertymistä. Se vaan on ikävää kun ohut kangas maksaa vielä enemmän. Tuleehan tuossa kuitenkin boonuksena vedestä nosto-ominaisuudet jos joskus kyllästyn purjehtimiseen ja aloitan surffauksen.
siipiveikko
Advanced Member
 
Posts: 53
Joined: 6.3.2010 19:14

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby Immu » 9.3.2010 19:22

Noh, 70kg on kyllä vielä muitakin mahkuja. S3 on ultimaattia kevyen tuulen parhautta, mut ku hommaat esim. vaikka käytetyn 14 pumppiksen edukkaasti ni johan 70kg viedään ihan eri tavalla, ja jää viel vähintään 1500e taskuunkin. Sit voit tehdä uuden arvion että kannattaako ne laittaa speediin.
10 on vielä pikkuleija, ei sen kaveriks ihan heti kärkeen tarvi mitään 19 täräyttää ennenku oot kokeillu mitä "normaali-iso" leija alkaa toimittaa... ;)
Mun harrikassa on pakki!
Immu
Advanced Member
 
Posts: 534
Joined: 10.3.2005 16:30

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby nsimola » 10.3.2010 17:46

Terve Siipiveikko

Allekirjoitan jokseenkin, mitä tänne on jo kirjoitettu, mutta haluan sanoa sanani. Kiinteä kohtauskulmaiset patjat ovat paljon tehokkaampia kuin de-power patjat. Ero johtuu siitä, että kiinteä kohtauskulmaisissa voidaan käyttää paljon tehokkaampaa profiilia. "Ongelma" on se että tehoa ei voi säätää kuin kanttauksella. Minusta se ei välttämättä ole ongelma, koska kevyessä kelissä ei yleensä tule tehoja liikaa. Minä katselisin sinuna Ozonen isoja yakuzoja tai razoreja (se oli ennen sen niminen) tai sitten flexifoilin bladeja. Jos jostakin käytettynä (ulkomaiset e-bayt) löydät blade 3 10.5m mallin, olet löytänyt pinta-alaansa nähden tehokkaimman kevyen kelin patjan.

Itse olen kiinteäkohtauskulmaisista luopunut, mutta niissä on kieltämättä puolensa kun tuuli on kokoajan alle 3-4m/s. Jos rahaa löytyy Flysurfer Speed 3 on varma valinta. Suosittelen sinulle kokoa 15m. Itselläni on 12m koko ja olen ajanut myös paljon 19m kokoa, olen kerran kokeillut 15m kokoa. Alle 80kg ei kannata mennä 15m isompaan varsinkaan talvella, itseasiassa ei minusta edes kesällä. Mutta minä asunkin rannikolla, joten en tiedä mikä se järvisuomen todellisuus oikeasti on.

Tein kerran itse tälläisen pelin: http://www.tol.oulu.fi/users/nestori.si ... ewton.html

Tuo veti yhtä paljon kuin 17m Flysurfer Speed 1, mutta Speedissä oli niin paljon parempi puuskan ja ylärajan kesto (de-power), että myin Newton leijani kaverilleni.

Älä laita kahva-ohjattavaa leijaa puomille, ellet laita voimanarut puomin päihin, mutta silloin menetät kääntyvyyttä. Jos laitat leijan etunarut keskelle puomia ja ohjausnarut puomin päihin, voit kääntää leijaa vain kiristämällä jarruja. Tällöin sakkautat leijan helposti käännöksessä etkä saa haluamaasi tehoa lennätyksellä. Kahvoilla voit kääntää leijaa vetämällä myös A-riviä jolloin leija oikeasti lentää käännöksen läpi kehittäen kaikenaikaa voimaa. Kahvoilla voit myös käyttää kuitenkin jarruriviä käännöksen alussa nopeuttamaan käännöstä. Usko pois, kiinteä kohtauskulmaisesta patjasta saa kaiken suorituskyvyn irti vain kahvoilla.

Kahvaohjattavien turvajuttuihin voin sanoa, että turva-asiat on kunnossa kun ne tekee oikein. Tässä linkki mun innovaatioon vuodelta 2003 tai 2004: http://www.tol.oulu.fi/users/nestori.si ... jalle.html Tuolloin mun ekat leijavaljaat (jotkut puhuu täällä jostain trapetseista) oli varustettu rissapyörällä nimenomaan kahva-ohjausta ajatellen. Tuo erillinen rissa ja wichardin skuuttihaka on edelleen todella toimiva ja jopa nykyiset ranskalaiset standardit läpi menevä. (ei toimi un-hookissa, mutta luultavasti et sitä harrasta alle 3m/s tuulessa).

En ole kokeillut sinun mainitsemia Peter Lynnin leijoja. Kannattaa surffata netissä ja saada varmuus, että ne oikeasti vetävät KOVAA kevyessä kelissä. Flexifoilin Blade ja Ozonen Yakuza on varmoja valintoja.

Nestori
nsimola
Advanced Member
 
Posts: 207
Joined: 8.9.2003 11:49

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby siipiveikko » 15.3.2010 10:33

Tein viikonloppuna valinnan ja ostin torilta 17 m2 Flysurferin. Hinta ja saatavuus meni tässä nyt oikeastaan aika paljon alkuperäisten tavoitteiden edelle. Koelennätyksessä leija pysyi ilmassa n. 3 m/s tuulessa ja ehkä aivan vähän allekin ja siinä pääsi heti liikkeelle. Ei tosin ollut mittaria mukana, mutta viereisen lentokentän mittari näytti 2-3 m/s silloin ja välillä oli pieniä puuskia.

Koelennätyksen jälkeen olen oikeastaan tyytyväinen siihen että ostin suljetun patjan, sillä avoin kisaleija romahtaa tuulen reiässä helposti ja solmuun menneen pussin ilmaan saaminen on sitten ikävää kun se toistuu jatkuvasti. Suljettu patja istahti kivasti hangelle odottelemaan ja sitä nykiessä mietin kyllä minkälaista olisi ollut solmuun menneen leijan kulmia oikoessa muutaman minuutin välein.

Edellä tuli esille paljon hyviä vaihtoehtoja joista tosin useimmat meni maksuhalukkuuden edelle aika paljon, mm. isot Yakuzat. Huomasin kuitenkin tämän keskustelun yhteydessä, että edullista ja varmaa vaihtoehtoa halutulle tuulialueelle ei varmaan löydy kovin helposti, ellei ole valmis sijoittamaan 1000+ euroa uuteen kisaleijaan kun käytettyjä ei kuitenkaan mistään löydä. Oletettavasti alussa listaamani n. 10 m2 avoimet patjat olisivat olleet monessa tilanteessa kuitenkin liian voimattomia ja isommat maksavat taas paljon enemmän.

Seuraavaksi sitten odotan että joku valmistaja tekee tehokkaalla profiililla edullisen ja suuren kevyen tuulen leijan kevyestä kankaasta. Kenties odotusta riittää pitkään, koska joku kuitenkin pommittaa kevyen leijansa maahan ja hajottaa sen eikä valmistajat uskalla sen takia tehdä niitä kevyistä aineista. Kevyt kangas on sitä paitsi halvempaa kuin paksu, joten ihmetyttää nuo kevennettyjen leijojen lisähinnat kun ei se kevyt kangas mitenkään erikoisesti valmistustyötä hankaloita. Kevyen tuulen purjeet ainakin on aina kevyestä tavarasta raskaampia halvempia.
siipiveikko
Advanced Member
 
Posts: 53
Joined: 6.3.2010 19:14

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby Ismo » 16.3.2010 05:01

siipiveikko wrote: Kevyt kangas on sitä paitsi halvempaa kuin paksu, joten ihmetyttää nuo kevennettyjen leijojen lisähinnat kun ei se kevyt kangas mitenkään erikoisesti valmistustyötä hankaloita. Kevyen tuulen purjeet ainakin on aina kevyestä tavarasta raskaampia halvempia.

flysurfereilla kevyt kangas on yhtä vahvaa kuin painavampikin, se vain maksaa enemmän. eli materiaali on eri kevyessä ja painavassa leijassa.
samahan on purjeissakin, dacron on halpaa, mutta kun vaihdetaankin kangas kevyeen 3d paistettuun filmiin niin hinta on aivan eri lukemissa.
Ismo
Advanced Member
 
Posts: 487
Joined: 14.1.2003 11:33
Location: Joensuu

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby siipiveikko » 16.3.2010 12:42

Spinaakkereita ja genaakkereita ajattelin. Kevyellä tuulella ei tarvi veneessä olla vahvaa kangasta kun vastusta ei saada keinotekoisesti lisättyä. Ei leijaakaan tarvi tehdä filmistä jos ei ole tarkoituksena kovasti hyppiä tai muuten lisätä kuormaa kankaaseen normaaliin eteenpäin menoon verrattuna. Riittävän kevyessä tuulessa ei edes pysty hyppimään, joten ei ole tarpeen käyttää turhan raskaita kankaita.

Vähän aiheen sivusta, kevyellä tuulella on parempi käyttää purjeena ennemmin ohutta dacronia kun filmiä kun filmi on vähän turhan jäykkää ottaakseen oikean muodon pikku tuulen henkäyksessä. Sitten vähän kuten leijoissakin on kunnon HC-kisaajille tietysti superhyper kalliit ilmaa ohuemmat laminaatit, jotka on muotoon laminoitu jo valmiiksi kevyeen tuuleen ja antaa niitä solmun kymmenyksiä venymättä jos olemattomaan tuulen henkäykseen eksyy joku pikku puuska mukaan.

Muuten voisi olla HC-luuppaajille kuten rahakkaille kilpapurjehtijoille omat kevyen tuulen leijat ja kruisailuun sitten vähän heikommasta ja halvemmasta. Kaiken ei välttämätä tarvitsisi olla aina pomminkestävää ja sen takia kalliimpaa kunhan rajat tunnetaan suorituskyvyssä.

Muutenhan tämä on mielenkiintoinen aihe, koska ei tässä ole yhtä totuutta.
siipiveikko
Advanced Member
 
Posts: 53
Joined: 6.3.2010 19:14

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby Ismo » 17.3.2010 05:19

siipiveikko wrote:Spinaakkereita ja genaakkereita ajattelin. Kevyellä tuulella ei tarvi veneessä olla vahvaa kangasta kun vastusta ei saada keinotekoisesti lisättyä. Ei leijaakaan tarvi tehdä filmistä jos ei ole tarkoituksena kovasti hyppiä tai muuten lisätä kuormaa kankaaseen normaaliin eteenpäin menoon verrattuna. Riittävän kevyessä tuulessa ei edes pysty hyppimään, joten ei ole tarpeen käyttää turhan raskaita kankaita.


leijailu vaan on tuossa suhteessa ihan eri asia kuin vene, leijaa voi nimittäin lennättää ja jos unohdetaan alle 3m/s kelit, niin leijalla pääsee ilmaan heti kun sillä pääsee liikkeelle. hypyt ei ihan rajakeleissä ole kummoisia, mutta leijaan kohdistuva rasitus on kuitenkin kova.

lisäksi leijan voi aina ajaa tonttiin, ja silloin siihen kohdistuu kovia rasituksia, eli ihan heikot kankaat ei kestäisi sitäkään.
Ismo
Advanced Member
 
Posts: 487
Joined: 14.1.2003 11:33
Location: Joensuu

Re: Olemattoman tuulen leijat

Postby Immu » 18.3.2010 17:28

Kuten ismo sanoikin, leijan voi hajottaa ajamalla sen tonttiin. Tämän tekee yleensä kaikki aina välillä, jotkut useammin ja jotkut harvemmin. Harvalla leija on ilmaan hajonnut hypyssä tai luupissa, yleensä ne paukahtaa tullessaan kovaa alas. Kesäleijan tulee myös kestää ainakin jonkunasteista aallossa pyöritystä hajoamatta. Ja tuskin kukaan haluaa ostaa vaikka kuinka kevyttä leijaa, jos sen tietää hajoavan tuosta vaan?
Mun harrikassa on pakki!
Immu
Advanced Member
 
Posts: 534
Joined: 10.3.2005 16:30


Return to Talvileijalautailu / Snowkiting

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest