Page 1 of 1

Huolloista, kuivatuksesta yms

PostPosted: 18.1.2013 09:50
by lesticx
Mitenkäs täällä jengi huoltaa ja kuivattaa leijojaan?

Laitatteko joka reissun jälkeen leijan vielä kuivumaan, vai jätättekö vaan pakattuna kassiin? Jos nyt pakkasella on jäällä, niin miten teette?
Itselläni siis avoin patjaleija nyt, ja aloittelen kautta tässä.

Varmasti joku muukin tällä foorumilla asuu ahtaasti kerrostalossa, jossa ison leijan kuivatus on hiukka haasteellista. Meiltä sentään löytyy pyykkituvasta kuivatushuone, jonne tuo 5metrinen vielä varmaan mahtuu.

Mitä porukalla on tapana tehdä?

Ja miten muut huollot, mitä tuolle leijalle pitäisi tehdä säännöllisesti? Naruja käsitellä jotenkin?

Värkkäsin muuten ite crossover-puomin, pistän kuvia tuonne rakentelu-puolelle kunhan ehdin niitä ottaa.

Re: Huolloista, kuivatuksesta yms

PostPosted: 18.1.2013 11:27
by IlkkaL
Mä asun rivitalossa, ja vaikka tilaa kuivata olisi jonkin verran, yleensä leijat on olleet kuivaamattomina pakkasessa ulkovarastossa suurimman osan talvesta, enkä ole huomannut niiden siitä kärsivän. Kerrostalon parveke toimii varmaan yhtä hyvin.

Jos näyttää siltä että tulee plussakeliä tai leijat on ihan oikeasti märkiä, eikä vaan lumessa, on leijat siinä tapauksessa vallanneet olohuoneen tai pesuhuoneen yhdeksi päiväksi. Mun leijat on kuivaneet ihan hyvin lattialle ja huonekalujen päälle yön yli levitettynä, kunhan isommat lumet kerää käsin pois.

Re: Huolloista, kuivatuksesta yms

PostPosted: 20.1.2013 01:32
by Tapio
Jos leijaa pakatessa nippuun jää lunta ja leija on jonkun aikaa lämpöisessa, että lumi sulaa tai sitten, jos leija on märkä jo pakatessa niin ellei muutaman päivän sisään tai viimeistään viikon sisään käy sillä ajamassa niin kannattaa leijaa kuivattaa. Vaikka itse kangas ei vettä imekkään niin pintaa voi tulla väritahroja tai lopulta hometta, jos pidempään märkänä kassissa ja lämpöisessä tilassa.

Ite kuivattelen tarpeen mukaan suihkussa tai saunan (kylmänä) lauteilla eli mihin vaan leijan saa vähän leivteltyä. Ei sen kokonaan tarvitse levällään olla vaikka se nopeuttaa tietenkin kuivumista.

Leijaa tai naruja ei tarvitse säännöllisesti käsitellä mitenkään. Tärkeintä on pitää ne puhtaana, mutta avoimen patjaleijan kanssa talvella se on aika helppoa, kun ei ole suolaa ja hiekkaa niihin tarttumassa. Huolloksi yleensä riittää, että säännöllisesti tarkastaa narujen kunnon, että ne on puhtaat ja kiertää mahdolliset kierteet naruista pois. Jos haluaa depover narun kestävän pidempään voi sitä vahata, mutta jälleen talvileijalla kuluminen on pienempää kun ei ole hiekkaa ja suolaa siinäkään hankaamassa.