Aloittelija/info

Aloittelija/info

Postby village1 » 6.12.2012 14:47

Terve hieno harrastus ja kiinnostusta lajia kohden on tullut! Ongelma on se että en tiedä mitään kitelystä 8)
Asun porvoossa ja porvoon/loviisan suunnassa ajattelin cruisailla, tämä on ainakin suunitelma.


MIkä paketti olis hyvä aloittelijalle? en paina kun 65+ kiloa ja lumilautalla ajattelin kokeilla!

Kertokaa ihmeessä jotain varusteista ja niiden erot, mikä leija toimii hyvin jossain tuulessa ja huonnosti toisessa!

Google kertoo paljon mutta näin saan varmasti paljon parempia vastauksia ja vieläkin samasta paikasta.

Käytettyä leija/paketia voi tarjota mutta ennen kun osta mitään tarvitsen selkeän kuvan mikä mulle sopii parhaiten :mrgreen:

Kiitos
village1
Newbie
 
Posts: 3
Joined: 6.12.2012 14:17

Re: Aloittelija/info

Postby vmv » 6.12.2012 22:24

Yritä ehtiä kurssille.Pääsee testaamaan kamoja ja opettajalta löytynee neuvoja.Onhan siellä Porvoon suunnalla jokunen harrastajakin joilta saattaisi löytyä joku vinkki.Yleisesti ottaen kaikki leijat toimii hyvässä tuulessa = tasaista tuulta.Uudemmilla on yleensä parempi puuskan kesto eli pelaa paremmin vaihtelevalla tuulella.Patja/pumppis asetelmaakin kannattaa funtsia. Itse pappakruisailijana suosin patjoja mutta trikkejä harrastavat käyttävät paljolti kyllä pumppiksia.Onnistuu loikka patjallakin tarvittaessa.Noilla painoilla ei välttämättä kovin isoa leijaa alkuun tarvi ja mikäli harrastaa etupäässä merellä on tuulikin ylensä vähän laadukkaampaa.Olisiko joku 10-12 pumppis tai 8-10 patja alkuun.Tuulen voimasta ja taidoistahan tämä kokoasia riippuu.Useamman kokoisen sitä sitten jatkossa tarvii että pääsee ajamaat keli pois.
vmv
Member
 
Posts: 18
Joined: 3.2.2010 22:36

Re: Aloittelija/info

Postby village1 » 7.12.2012 13:11

vmv wrote:Patja/pumppis asetelmaakin kannattaa funtsia. Itse pappakruisailijana suosin patjoja mutta trikkejä harrastavat käyttävät paljolti kyllä pumppiksia.Onnistuu loikka patjallakin tarvittaessa.Noilla painoilla ei välttämättä kovin isoa leijaa alkuun tarvi ja mikäli harrastaa etupäässä merellä on tuulikin ylensä vähän laadukkaampaa.Olisiko joku 10-12 pumppis tai 8-10 patja alkuun.Tuulen voimasta ja taidoistahan tämä kokoasia riippuu.Useamman kokoisen sitä sitten jatkossa tarvii että pääsee ajamaat keli pois.


Kiitos vastauksesta!

leijan joka toimii hyvin talvella/jäällä?

Tietenkin alussa ajattelin vain cruisailla mutta sitten kun tuntuu hyvältä kokeilen hyppyjä!

kestävyys nyt on yksi juttu, onko merkeissä isoja eroja? pumppis/patja? miksi esim pumppis?

Apex III - 10.0 hyvä?huono?

Varusteet/trapetsit-->vyötärö vs istuma?
village1
Newbie
 
Posts: 3
Joined: 6.12.2012 14:17

Re: Aloittelija/info

Postby Ismo » 7.12.2012 13:41

village1 wrote:leijan joka toimii hyvin talvella/jäällä?

Tietenkin alussa ajattelin vain cruisailla mutta sitten kun tuntuu hyvältä kokeilen hyppyjä!

kestävyys nyt on yksi juttu, onko merkeissä isoja eroja? pumppis/patja? miksi esim pumppis?

Apex III - 10.0 hyvä?huono?

Varusteet/trapetsit-->vyötärö vs istuma?


Leija toimii jäällä jos sen saa siitä helposti ylös. Eli kaikki patjat ja melkein kaikki pumppikset. En tiedä mitkä pumppikset eivät nouse jäältä, mutta jos olet ostamassa pumppista kysele saako sen jäältä helposti ylös hiljaisessa kelissä. Kaikki pumppikset voi modata nousemaan helposti jäältä, vaatii tosin yhden uuden narun.

Kaikki leijat hyppäävät, jotkut hieman paremmin kuin toiset. Enemmänkin on kyse siitä millaisia hyppyjä halua tehdä.

Kestävyys, kaikki laatuvehkeet kestävät. Osa porukasta ei pidä pumppiksista kovilla (20C) pakkasilla, kun pitää pumppailla ja näpräillä venttiilien kanssa. Mutta ainakin Joensuussa porukka ajaa pumppiksilla yli 20 asteen pakkasissa.

Vyötärö/istumatrapetsi taas on ihan makukysymys, pitää kokeilla kumpaakin ja vielä erilaisia malleja jotta tietää kumman haluaa.

Eli tuo kurssi olisi hyvä kun siellä voisi hieman kokeilla erilaisia kamoja. Tosin erittäin todennäköisesti ostat jotain ja sitten vuoden päästä huomaatkin että pitääpä uusia kamoja hieman erilaisiksi.
Ismo
Advanced Member
 
Posts: 487
Joined: 14.1.2003 11:33
Location: Joensuu

Re: Aloittelija/info

Postby Immu » 9.12.2012 15:26

Jeh, kurssin kautta ni on parhaiten käytettyä rahaa ikinä ihan alkumetreillä. Sit ostat kamat. Mut sun painonen on esimerkiksi mun hyvä surffikamu melo jolla on setti 6-8-10-15, joista pienemmät pumpattavia ja 15 on flysurferin suljettu patja, kevyen kelin spesiaalilaite. Lähtökohtasesti 10m2 olis hyvä eka leijakoko, pienempää et ihan alkuun tarvi koska kovat tuulet ei oo hyviä opetteluun, riskit kasvaa ja tarvii taitoa ja nopeita reagointeja. Pumppis/patja, siinäpä mietittävää. Jos haluaa "varman" laitteen joka menee vesillekin, mut talviharrastus pääasiallisesti mielessä, olis uusi flysurfer speed 4 deluxe-patja. Maksaa ihan karmeita (mutta arvo säilyy tässä tapauksessa!) mutta on on iso kelialue, ei tarvi pumppailla pakkasessa ja on helppo operoida. Maahantuoja/kauppias on Lahdessa, hinnat kohdallaan eli ulkomailta ei tarvi ostaa. Lahdesta löytyy myös tosi kokenut kurssittaja Tirri, joka tuntee myös kyseisten patjojen niksit. Eli arvokas mutta hyvä tapa lähtee ois Tirrin kurssille lahteen ja suoraan reenailemaan oikeella kalustolla.

Budjettiratkaisu on käytetty n. 10m2 pumpattava, mut kurssista en tinkis. Porvoossa taitaa kyllä olla muutama aktiiviharrastaja, ehkä heidän kanssaan voisi päästä alkeisopastuksesta ymmärrykseen vaikkei virallisia kurssittajia olekaan? Koita tavoittaa vaikka Nalle (chatin puolelta?) ja kysele. Itä-Helsingissäkin löytyy kurssittajaa, Kallvikissa taitavat touhuta useampikin?
Mun harrikassa on pakki!
Immu
Advanced Member
 
Posts: 534
Joined: 10.3.2005 16:30

Re: Aloittelija/info

Postby village1 » 10.12.2012 21:35

Kiitos hyvistä vastauksista!! pitä harkita ton kurssin käyminen (voi olla että yksi tuttu omistaa leijan pitää tarkistaa), mutta leijan tilaan heti kun päätän minkä otan 8)

Luulen että mun ensimmmäinen leija saa olla vähän halvempi, toinen voi sitten maksaa enemmän!
Käytetty voisin ostaa mutta sopivia ei oo nyt löytynyt

Esim toi apex 3`n hinta luokan leija olis mulle sopiva! mutta tällä leijalla on varmasti lyhyt käyttöikä?
Ozone Access, 10m² 2012 olis kans yks vaihtoehto?
CROSSBOW IDS 11M -09 ??

ozone access olis ehkä näistä se jonka ostaisin?
mutta pistäkää nyt jotain muita vaihtoehtoja tänne :mrgreen:
village1
Newbie
 
Posts: 3
Joined: 6.12.2012 14:17

Re: Aloittelija/info

Postby vmv » 12.12.2012 10:49

Käytetty on ihan ok alkuun mutta täytyy tarkastaa mitä ostaa. Silloin on kokeneesta kaverista apua.Apexi III olen kokeillut muutaman kerran.Ihan käypä peli. Halvempi hinta näkyi hieman ruovimpana työnjälkenä ja ehkä jäykempänä kankaana (painavampi?). Hinta/laatu kuitenkin kohdillaan enkä usko kestävyyden olevan ongelma.Itsellä ollut Access2 10m2 kalustossa keväästä 2007 lähtien (käytettynä hankittu) ja edelleen aivan soiva peli.Pari kaveriakin opetellut sillä.Alkeisiin (ja maa-alueille vaarallisen voimakasta tuulta) on varastossa Access2 4m2, käypänen myöskin peilijäillä.

Ozonen Frenzy on myös ok, vähän Accessia vikkelämpi

Flysurferit ovat laatutavaraa mutta hieman hankalampia harjoitteluun runsaan narutuksen johdosta , toisaalta suljetut patjat käyvät hyvin myös vesille.Hintaahan niillä myös on.

Pumpattavissa löytyy valinnanvaraa mutta vähäisen kokemuksen vuoksi en ota niihin kantaa.Mikäli liikut Kouvostoliiton periferiassa minut voi tavata Lappalan aavoilta.Siellä ollut 6.12 lähtien mestat kunnossa (väliväylän virtaus täytyy kuitenkin huomioida).Ennakkoon sopimalla pääsee kokeilemaan Accesseja.
vmv
Member
 
Posts: 18
Joined: 3.2.2010 22:36

Re: Aloittelija/info

Postby Immu » 13.2.2013 23:06

Toi leijanostoämpyily ennen kurssia on vähän ku miettis ostaako puuteriläskit, ratasukset vai parkkikikkasukset ennen ku on opetellu auraamaan. Ihan turhaa hommaa siis.

"Ehkä mä raaskin käydä kurssin" mentaliteetti on ihan perseestä, tässä lajissa voi henki lähtee herkästi ku menee pystymettästä väärään keliin ja paikkaan tarjoomaan, ja jopa siinä oikeessa kelissä ja paikassakin jos on ihan kujalla siitä mitä yrittää tehdä. Jos ei löydä taitavaa kaveria opettamaan, kurssi on PAKOLLINEN!
Mun harrikassa on pakki!
Immu
Advanced Member
 
Posts: 534
Joined: 10.3.2005 16:30

Re: Aloittelija/info

Postby Mattson » 22.2.2013 21:00

Hellou hellou!

Ilmoittaudutaan samalla tällekin foorumille!

Eli tämä laji kiinnostaisi itseäni kovasti, olen miettinyt aloittamista jo useita vuosia ja tässä parin viikon sisällä muunmuassa kateellisena kuolannut kotiin töistä ajellessa Asikkalassa pulkkilanharjulla Reimarin paikkeilla näkemääni lautailijaa (pakettiauto ja suuri keltainen leija, joku täältä maybe?)

Nyt olisi tässä parin viikon sisällä autonvaihdosta jäämässä sen verran löysää että voisi alkaa hankkia romppeita vähän niinkun varastoon ens talvea varten ja mahdollisesti jos kävisi omatoimisesti kokeilemassa kerran-kaksi jo tässä keväällä. Lahdessa (päin) pyörin joten olenkin jo noita Tirrin sivuja tuossa väijynyt jos ens talvena pääsis kurssille, vähän ajan päästä syntyy esikoinen joten pelkään rahan ja ajan olevan aika vähissä tällaiseen. Ainakaan ens talvena ei ole varaa sekä kamoihin että kurssiin joten jos tässä sais leijan ja laudan hankittua valmiiksi.

Harrastan sulan aikana katumoottoripyöräilyä ja omistan irroitettavalla lämpövuorilla varustetun ajopuvun josta löytyisi olka, selkä, kyynär, persus ja polvisuojat ja mietiskelinkin että sitä voisi mahdollisesti käyttää myös leijaillessa ? Ei siis ole mikään nahkaratapuku vaan kankainen ja antaa liikkua. Samoin luonnollisesti löytyy kolme prätkäkypärää, mutta ne lienevät hieman painavia tähän käyttöön ja näkökenttääkin tuollainen visiiripotta rajoittaa...

Mietiskelinkin että minkä kokoinen varjon täytyy olla että 80 kiloinen äijä liikkuu järven jäällä lumella, lukemani mukaan noin 10+? harrastuspaikkoja tulisi olemaan Lahti/Vääksy Vesijärven selkä, Päijänteen puolelta Pulkkilanharju/tehinselkä sekä Sysmän alueen pienemmät järvet. Motonetissä on myynnissä huimaan neljänkympin hintaan 3m2 pikkuleija jota mietin että sillä lienisi turvallista höntsää jollain pikkujärvellä tässä lähellä ettei lähde itteään tappamaan jonkun 12 neliöisen monsterin kanssa ilman asianmukaista kurssia, ja kysymys kuuluukin liikuttaako moinen tyynyliina tän kokoista ihmistä mihkään? Ainakin painon mukaan mennään vehkeen rajoilla kun 75kg lupaa vetää.

Lahdesta löytyis tällänen tori.fi:stä:

kite /surfi leija Gin Yoz 2 4,5 m2 väri oranssi + puomi + narut
harjoitteluun vaativahko

Sekä karjalohjalla olisi käytetty Best Bularoo ~12m2 jota vähän mietiskelin hankkia. Mietteitä tästä?

Kiitokset etukäteen!
Mattson
Newbie
 
Posts: 3
Joined: 22.2.2013 19:29

Re: Aloittelija/info

Postby naatiskelija » 23.2.2013 10:50

Tervetuloa foorumille Mattson ja hienon harrastuksen pariin. Oman alkeiskurssin ollessa vielä kohtuullisen tuoreessa muistissa tässä muutamia mietteitä:

Oma lauta ja kypärä on helpointa hankkia etukäteen, mutta oman leijan tai leijojen hankkiminen ennen kurssia on ihan turhaa!

Sanon tämän siksi, että tulin itse hankkineeksi ensiksi pienen harkkaleijan tai parikin sellaista ja lennättelin niitä ihan huviksikin monen monta vuotta. Kurssille ilmoittautuminen vaikutti aluksi hieman hankalalta, mutta hoitui lopulta hyvin helposti yhdellä puhelinsoitolla. Nykyään tietoa ja tarjontaa kursseista on vieläkin paremmin saatavilla kuin silloin.

Harkkaleijan hinnan ja omatoimiseen lennättelyyn menevän ajan kun siis käytät nyt mahdollisimman pian alkeiskurssiin, voit heti ensimmäiseksi leijaksi hankkia riittävän ison ”oikean” leijan.

Oleellisinta kun ei edes ole taito lennättää leijaa vaan paljon muuta. Kaikkein tärkeintä on turvallinen toiminta rannalla, jäällä tai tunturissa, missä on muitakin ihmisiä ja harrastajia. Kitepuuhissa et ole pelkästään vastuussa omasta turvallisuudestasi, vaan kaikkien muidenkin turvallisuudesta sekä niin omasta maineestasi kuin muidenkin kiteharrastajien maineesta. Kurssilla tulee tutuksi myös väistämissäännöt, jotka ovat kyllä vastaavat kuin veneilyssä/purjehduksessa muutenkin.

Taito lennättää leijaa taas tuntuu olevan sellainen, että koko ajan voi oppia jotain uutta. Tuuli ja olosuhteet vaihtelevat, ja leijoja on monenlaisia.

Painosi perusteella arvelisin, että kurssin jälkeen ensimmäinen leijasi tulee olemaan kooltaan ainakin 12 neliötä. Se ei ole vielä mikään monsteri tai mörkö. Pienemmästä tyynyliinasta tai sateenvarjosta ei ole sinulle todennäköisesti läheskään niin paljon iloa. Harmittaa vaan, kun leija tuntuu liian pieneltä. Itselläni taas on sen verran vähemmän kokoa ja painoa, että eniten käyttämäni leijat ovat kooltaan 10 neliötä. Isompaa ja pienempääkin toki löytyy kelin mukaan, ja ainakin yksi leija tarvitsee vielä jossain välissä hankkia lisää…kite on siis myös sairaus, johon on onneksi hyvät lääkkeet.

Suksiksi tai laudaksi kelpaa melkein mitkä vaan. Jos kuitenkin tarkoituksena on harrastaa laudalla pääosin kiteä, niin twin tip eli molemmista päistä samanmuotoinen lumilauta on yleensä suositeltavampi. Häntäluun ja polvien suojaamista suosittelen myös lämpimästi.

Edellämainittujen varusteiden lisäksi tarvitset myös trapetsin eli paremmin suomenkielellä sanottuna valjaat, joita on sekä vyötärö- että lantiomallisina. Valinta on makuasia ja kurssilla kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja ennen oman hankkimista. Jäällä toimiessa on myös hyvä olla mukana jääruuvi omassa kotelossaan ja sulkurengas.
naatiskelija
Newbie
 
Posts: 6
Joined: 30.1.2012 10:06

Re: Aloittelija/info

Postby Mattson » 24.2.2013 14:52

MInkäs hintaisia ja kuinka pitkiä nuo alkeiskurssit ovat olleet? Tuolla Tirrin sivuilla ainakaan ei suoraan asiaa mainittu tai sitten en vaan löytänyt...

EDIT: löytyy kun kattoo virkeänä ja selvinpäin... 5/6 h baut 240e ?
Mattson
Newbie
 
Posts: 3
Joined: 22.2.2013 19:29

Re: Aloittelija/info

Postby Tapio » 26.2.2013 08:57

Hieman leijan koon valintaan jo ennakkotietoa ennen kurssille osallistumista löytyy linkistä http://snowkite.fi/html/vinkit.html
Toi on tämän hetken pumpattaville leijoille suuntaa antava ja kuvaa leijan käyttöaluetta kesällä. Talvella voidaan ajatella, että leija jolla voi ajaa vesillä 5-6m/s pääsee talvella liikkeelle noin 3-4m/s alkaen, jos ei ole 15-20 senttiä enempää pehmeää lunta. Mitä enemmän on pehmeää lunta niin sen lähemmäs tarvittava veto leijasta vastaa tarvittavaa vetoa vedessä.

Pelkän painon lisäksi on hyvä hieman huomioida missä ajaa. Eli ajaako pääasiassa merellä vai sisäjärvillä. Sisäjärvillä voi kannattaa mennä isompaan leijaan esim 83kg kuskin kannattaa miettiä enemmän 14m2 kuin 12m2 vaikka teoriassa kumman vaan voi ottaa. Merelle taas 12m2 voi riittää. Tietenkin aiva vaikuttaa mitä kelejä itse haluaa ajaa ja onko mentävä silloin, kun on aikaa vai silloin kun tuulee.
Tapio
Advanced Member
 
Posts: 234
Joined: 9.9.2003 10:35
Location: Tampere

Re: Aloittelija/info

Postby siipiveikko » 26.2.2013 10:38

Talven pehmeässä hangessa on hyvä muistaa sekin, että mitä enemmän olosuhteet alkaa muistuttaa vettä niin sitä enemmän on tehtävissä laudan ja suksien puolella leijakoon pienentämiseksi eli tarvittavan vetovoiman minimoimiseksi. Tällöin tietysti pienemmän leijan tuulialue kasvaa ylöspäin isompaan verrattuna, jos kantavuutta saa isommilla välineillä lisää.

Sukset on ilmeisesti se ainoa kunnon kantavuutta tarjoava vaihtoehto paksuun puuteriin, joten siinä kohtaa lumilautailija taitaa antaa etua toisen välineen suuntaan. Lumilautoja ei ole tullut ainakaan ikinä vastaan kunnon uppohankeen tehtyinä, vaikka voihan noita ollakin mutta ilmeisesti ei niin yleisiä.
siipiveikko
Advanced Member
 
Posts: 53
Joined: 6.3.2010 19:14

Re: Aloittelija/info

Postby Mattson » 26.2.2013 23:42

Jeps, tulipa tänään käytyä "vähän" kaupoilla...

Ostoslistaa:

-Rossignol Circuit lauta + pussi
-Head siteet
-Firefly C20 kengät
-Uvex Core range kypärä
-Bollé Shark lasit
-jäänaskalit joissa pilli.

Tuli vähän törsättyä, pitäny ihan noin paljon panna... Lauta on mulle pikkasen pitkä (160cm, ite ~170) mut käsittääkseni siitä ei pitäis olla tässä hommassa haittaa. Ainakin se on kohtuu leveä, joka ymmärtääkseni oli ihan suotava kriteeri.

Älkää lyökö kamalasti mut tilasin mä jo leijankin... Tuon aiemmin linkittämäni Best Bularoo:n. Pitäis 13 neliöinen pumppis soveltua mun käyttööni just eikä melkeen, pääasiassa tosiaan sisäjärvillä tullaan vetämään, Päijänne + Vesijärvi ynnä pienemmät lähimaastossa. Juttelin tuon leijan myyjän kanssa puhelimessa ja sano että oli ostanu sen uutena joltain joka oli kokeillu sitä muutaman kerran eikä sitten ollutkaan syttynyt, itellänsä sama homma ja viimeset pari vuotta maannut kaapissa eli melkeenpä käyttämätön. Ozonen narut ja istumavaljaat kuuluu kauppaan et pitäis olla ihan kohtuuhyvä diili, en viittiny päästää käsistä kun tosiaan sitä ens talven rahatilannetta ei taas tiedä, pahimmillaan saattais jäädä hankkimatta kokonaan...

Toinen vaihtoehto mitä kattelin olikin sitten jo 16 neliöinen jota ajattelin jo ehkä himpan ylisuureksi kun ois tota painoakin tarkoitus enemmänkin tiputtaa, tällä hetkellä on tuo liikkuminen ollut aika minimaalista et jospa tästäkin sais uuden kipinän sitten lähteä hankkimaan raittiin ilman myrkytystä...
Mattson
Newbie
 
Posts: 3
Joined: 22.2.2013 19:29

Re: Aloittelija/info

Postby filatov09 » 24.3.2013 15:31

Täälä myös yksi aloittelija ! Sellainen kysymys oli mielessä että onko kukaan käynyt leijailemassa Kirkkonummen seudulla ja siellä saaristossa ja meren jäällä? Ollaan lähössä kaverin kanssa Långvikin seudulle nyt pääsiäiseksi ja siellä olisi tarkoitus vähä testailla frendin kamoilla...Missä porukka käy eniten leijailemassa Helsingin seudulla?
filatov09
Newbie
 
Posts: 7
Joined: 18.12.2012 09:41


Return to Talvileijalautailu / Snowkiting

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest