Lauttasaaren spotin pelisäännöt?

Lauttasaaren spotin pelisäännöt?

Postby MikkoV » 30.5.2012 22:47

Lauttasaarin vakiokävijät, voisitteko kommentoida / muokata seuraavaa tekstiä kuntoon!

Laruunkin saattaa jossain vaiheessa ilmestyä satunnaisia ihmisiä harjoittelemaan leijan lennätystä. Tämän vuoksi olisi hyvä, että saataisiin aikaiseksi yleiset pelisäännöt, joilla autetaan pitämään leijailu sallittuna yhdellä suosituimmista rannoista.

Kerään nämä ohjeet ja julkaisen www-sivuilla. Tämä kasattu osittain chatista poimittujen kommenttien perusteella.

Mielipiteitä kaivataan:

- Onko "kielletty" tms. ilmaisut liian rankkaa tekstiä?
- Onko jokin ohje erityisen väärin?
- Muita mieleentulevia ohjeita rannalla kiteileville?

=================================

Lauttasaaren Hevosenkenkälahden uimaranta eli Kasinonranta on osaavien harrastajien suosima kite-spotti Helsingissä niin kesällä kuin talvellakin. Rannalla on kuitenkin runsaasti muitakin käyttäjiä, etenkin lapsiperheitä, keskeisen sijainnin, uimarannan, viereisen leikkipuiston, lenkkipolun sekä kahvilan ansiosta.

Mikäli haluat opetella leijalautailua Etelä-Suomessa kesäaikaan, parhaat vaihtoehdot ovat Hangon Tulliniemi, Kallvik sekä varauksella Silversand. Sen lisäksi kannatta harkita viikonlopun reissua länsirannikolle, esimerkiksi Yyteriin. Rannikon tasaisemmat tuulet ja reilun kokoiset hiekkarannat tekevät harjoittelusta huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa.

Lauttasaaressa kiteillessä tulee noudattaa ehdotonta varovaisuutta sekä huomioida erityisesti muut rannan käyttäjät. Seuraavilla pelisäännöillä leijalautailu pidetään sallittuna myös yhdellä Helsingin keskeisimmistä rannoista:

- Käytä rannan vasemman puolen kaislikon pientä aukeaa aina, kun rannalla on muita ei-leijailevia käyttäjiä.
- Hiekkarantaa saa käyttää leijan nostamiseen ja laskemiseen ainoastaan, kun rannalla ei ole muita käyttäjiä.
- Keskustele rannan uimavalvojan kanssa mikäli et ole varma asiasta!
- Rannan läheisyydessä leijalautailu ja hyppääminen on kielletty. Kryssi aina kauemmas rannasta harjoittelemaan.
- Leijan lennättämisen opetteleminen rannalla on kielletty.
- Ranta sopii ainoastaan niille, jotka pystyvät varmasti kryssimään kauemmas rannan välittömästä läheisyydestä.
- Käytä aina leijan karkunarua (leash) ja pidä se toimintakunnossa.
- Mikäli näet jonkun aiheuttavan vaaratilanteita rannalla, käy huomauttamassa asiasta välittömästi henkilökohtaisesti.

Näiden pelisääntöjen lisäksi kannattaa huomioida rannan ahtaus, vedenalaiset kivet sekä ajoittain puuskaiset tuulet.

Muutama sana El Kaislikosta. Pohja on täynnä erikokoisia kiviä, joten siinä on todella paha kävellä. Paras ura menee melko alhaalta ison kiven vierestä. Tuulen ollessa etelän puolella voi lähteä myös ihan ylhäältä ja mennä jopa ulos Nahkahousut-saaren itäpuolelta (luoto, jossa venevaja). Yleensä mennään vesille ko. luodon länsipuolelta. Venevaja ja saari tekee tuuleen ikävää roottoria, pyörivää virtausta El Kaislikon kohdalle. Rannassa ei kannata seisoskella leija zeniitissä, pommitus on vuoren varma. Muutenhan paikka on jopa helpompi kuin hiekkaranta, kaislikon korkeudella tuulee hyvin ja ulompana ei kiviä juuri ole.

Kannattaa myös seurata tuulen kääntymistä, koska usein länteen kääntyvä tuuli muuttuu erittäin puuskaiseksi/reikäiseksi. Tämä aiheuttaa helposti vaaratilanteita rannalla. Samoin liian etelänpuoleiset tuulet ovat puuskaisia, koska Särkiniemen korkea ranta blokkaa tehokkaasti tuulet alueelta.

Huolellisesti vain, niin paikka toimii ihan hyvin ja harrastaminen pysyy sallittuna.

Lähteet: Tommi Antila, Petri Lehikoinen, Markus Froster

======================
MikkoV
Member
 
Posts: 25
Joined: 16.1.2003 18:05

Re: Lauttasaaren spotin pelisäännöt?

Postby Pete » 31.5.2012 00:39

Itse ottaisin pois tuon vain aikaisin keväällä ja syksyllä jutun. Toki sitä rantaa saa kesälläkin käyttää jos siellä ei ole muita. Ennemmin noin, koska jos kielletään ja uudet harrastajat näkevät siellä muita niin saatetaan ajatella että kyllähän sieltä saa lähteä ja sitten ensi kerralla kun onkin väkeä niin silti mennään jne. Ne päivät tosin aika harvassa kun ranta on tyhjä... Ja sitten varoituksena todella oikukas tuuli rannalla jos kääntää länteen päin. Se aiheuttaa todella usein vaaratilanteita.
Pete
Advanced Member
 
Posts: 63
Joined: 11.7.2006 02:21

Re: Lauttasaaren spotin pelisäännöt?

Postby MikkoV » 31.5.2012 09:40

Joo, editoin noi vuodenajat pois, ihan validi pointti. Yksinkertainen parempi = Kaislikkoon aina, jos rannalla on muita käyttäjiä.

Yleensähän SW keli kääntyy aina länteen päin, kun matalat liikkuuvat keskimäärin itäänpäin. Kuitenkin myös tuulen kääntyminen etelään aiheuttaa tuossa ongelmia. Särkiniemi blokkaa tehokkaasti etelätuulet tuosta rannalta.

Onko kokemusta tarkoista suunnista, joilla toimii eli SW - SSW lounas-etelälounainen? Huonoja suuntia ovat jo S ja W, mites tuo SWW länsi-lounas?

Saisko joku spotattua tosta kartalta / ilmakuvasta El Kaislikon tarkalleen?

http://www.eniro.fi/s/Ush
MikkoV
Member
 
Posts: 25
Joined: 16.1.2003 18:05

Re: Lauttasaaren spotin pelisäännöt?

Postby markusf » 31.5.2012 10:17

tosi hyviä juttuja tuossa, sen verran ehkä lisäystä, että "Rantaviivalla leijalautailu ja hyppääminen on kielletty". niin rantaviivalla ja mitä lie 30-50 metriä ulospäin ei ajettaisi paitsi kun tullaan vesiltä pois. Muutama jantteri ajaa ja hyppii siinä yleensä niin, että leija on käytännössä rantaviivan päällä, vaikka kuski onkin rantaviivasta ulkona. Siitä kun esim. ajaa kiveen tai muuten toheloi, niin leija on sitten rannalla... Vaikkei osukaan kehenkään, niin se pamaus voipi olla henkisesti aika ilkeä siinä lähellä oleville siviileille. => kävellään riittävän pitkälle ulos ennenkuin mennään laudan päälle. Ja kikkailut vasta siellä ulompana.

Lisäksi vaikka auringonottajia ei rannalla olisikaan (lapsiperheitä jne. siellä pyörii käytännössä kuitenkin aina enemmän tai vähemmän), niin voisi yrittää rajoittaa rannan omimista siten, että pidettäisiin leijat suht lähellä rantaviivaa ja vähän tiiviimpänä ryppäänä, jos mahdollista, niin ettei koko rannan pituudelta ole leijoja levitettynä. Ei tietystikään niin, että narujen kanssa operointi menee vaikeaksi...

Piis :shock:
markusf
Advanced Member
 
Posts: 174
Joined: 23.2.2004 23:12

Re: Lauttasaaren spotin pelisäännöt?

Postby MikkoV » 31.5.2012 20:12

Muokkasin hieman tekstiä + Pete korjautti pilkkuvirheet. Tuleeko vielä jotain lisättävää / korjattavaa?
MikkoV
Member
 
Posts: 25
Joined: 16.1.2003 18:05


Return to Leijalautailu / Kiteboarding

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests