Miten menen leijalle vedessä ollessani

Miten menen leijalle vedessä ollessani

Postby Ismo » 28.11.2009 10:22

tehdäänpäs tälle: https://pulinat.purjelautaliitto.fi/kitebb/viewtopic.php?f=2&t=7531&start=38 ihan oma thredi.

tämä nimittäin on erittäin tärkeä asia. ja on hyvä saada selville miksi nyt neuvotaan asioita 2 eri tavalla.

oma näkemykseni leijalle menosta:

1. käytä qr:ää, silloin leija menee mahdollisimman vedottomaksi yhden narun varaan. kutsutaan tätä narua safetynaruksi.
2. mene varovasti puomille safetyleashia+safetynarua pitkin. tämä on hankalin ja vaarallisin kohta, joissakin leijoissa kun joutuu vetämään leijaa jopa safetynarusta (joissakin leijoissa tämä on jopa lennätysnaru). vaarana tässä on se että jos leijaan osuu murtuva aalto, niin leija lähtee liikkeelle erittäin nopeasti ja liikkuva naru voi leikata ihon. siksi tässä vaiheessa pitää safetynarua pitää siten kiinni että sen voi irroittaa milloin tahansa. leijahan ei kuitenkaan pääse karkuun, sehän on vielä safetyllä kiinni. puomille mennessä on myös syytä uida hieman sivulle, silloin on pienempi vaara sotkeutua safetynaruun.
3. kun ollaan puomilla, niin ensimmäiseksi on solmittava safetynaru puomiin kiinni. ja tähän solmimiseen kannattaa tehdä vähintään 5 lenkkiä, jottei naru mitenkään pääse irtoamaan.
4. seuraavaksi kieritetään puomille safetynarun "irtallaan" oleva lenkki (jossa siis toisessa päässä on puomi ja toisessa safetyleashi ja sinä). vähintään 5 kieräytyksen välein on syytä solmia naru, eli tehdä siihen lenkki.
5. nyt tilanne on jo erittäin hyvin hallussa, missään ei ole irtonaruja, olet puomilla ja leija on vedottomana 1 narun varassa, muut lennätysnarut ovat löysällä.
6. sitten kieritetään kaikkia naruja puomille. puomi on parasta pitää narujen suuntaisena, ote puomin itsensäpuoleisessa päässä. eli rannalla kun keritään naruja puomille niin puomi on poikittain, narut tulevat kohtisuorassa puomiin. vedessä leija voi kuitenkin milloin tahansa ruveta vetämään ja silloin narut purkautuisivat poikittaiselta puomilta. narujen suuntaiselta puomilta narut taas eivät pääse purkautumaan.
7. naruja kierittäessä on narut solmittava parin kieroksen välein. tällä estetään narujen uudestaan purkautuminen vaikka ote puomista irtoaisikin. solmisisen jälkeen kannattaa aina vaihtaa ote siihen päähän puomia johon teki solmun. silloin kumpikin pää puomista tulee solmittua 4 kierroksen välein.
8. lopulta olet leijalla. seuraavaksi leija taco asentoon, loput narut puomille, ja leijaa purjeena käyttäen uimaan rannalle.

mnä en näe mitään hyötyä mennä ensin leijalle yhtä narua pitkin.
siinä minusta on huonoa se että aallon tarttuessa leijaan täytyy narusta päästää irti ja sen jälkeen joutuu taas aloittamaan koko homman alusta.
erittäin huonoa on se että olet leijalla ja ympärilläsi on 4-5 X 20-30 metriä irtonaista narua joihin voit sotkeutua

eli laittakaapas omat näkemyksenne ja perustelunne, miksi leijalle pitäisi mennä puomin kautta tai yhtä narua. vai onko jokin muukin tapa?

edit 24.9.2013 korjattu bb-linkki
Last edited by Ismo on 24.9.2013 05:05, edited 1 time in total.
Ismo
Advanced Member
 
Posts: 487
Joined: 14.1.2003 11:33
Location: Joensuu

Re: Miten menen leijalle vedessä ollessani

Postby Ismo » 28.11.2009 10:29

M_ike sanoo: "eli käärin ensin etunaruja puomin ympärille,"

ja minulle tulee nyt sellainen aavistus että M_iken ongelmat johtuvat nimenomaan siitä että hänen leijassaan ei olekaan safetyä ollenkaan, vaan ainoastaan 100% depower. eli silloin on erittäin suuri vaara siitä että narut menevät sotkuun ja leija rupeaa vetämään. tuo 100% depower ei yleensä myöskään ota leijasta tarpeeksi tehoja pois, eli jo narujen kääriminen voi olla erittäin haasteellista.

olisikohan tuo syynä siihen että suositellaan 2 eri tapaa toimia?
Ismo
Advanced Member
 
Posts: 487
Joined: 14.1.2003 11:33
Location: Joensuu


Return to Leijalautailu / Kiteboarding

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron