Hangon Täktomin a.k.a. Siikretin tilanteesta

Postby Vesku » 4.8.2008 20:05

Tervehdys kaikki Siikret-asiasta kiinnostuneet!

Ajattelin näin loman päätyttyä kirjoittaa muutaman oman ajatukseni ja sekä näkemykseni tästä Siikretti- eli Täktomin Vedgrunded-asiasta. Allekirjoittanut päätyi tähän sekametelisoppaan kesäkuussa, kun kukaan muu ei halunnut tai jaksanut enää jatkaa keskusteluja Täktomin porukan kanssa. Sain myös siunauksen Kite-jaokselta tähän kyseenalaiseen ”luottamustehtävään”.

Oma taustani on se, että olen aiempina kesinä käynyt rannassa ajamassa muutaman kerran, mutta en ole viitsinyt enää sen jälkeen, kun yhdessä sovimme, että rantaan ei ajeta autolla, koska sen kieltää selkeä kieltomerkki. Leijalautailua olen harrastanut tammikuusta 2001.

Tapasin maanantaina 16.6.2008 Hangossa Täktomin osakaskunnan hallituksen puheenjohtajan ja yhden hallituksen jäsenen yhdessä Hangon matkailun edustajan kanssa. Tapaaminen oli kaikille avoin, mutta muita kiteilijöitä ei paikalle ehtinyt. Sain kuitenkin mm. TommiA:lta ja Mama:lta heidän kommentteja asiaan liittyen puhelimitse ennen kokousta. Tapaamisessa käytiin läpi asian taustoja puolin ja toisin sekä tutustuttiin alueeseen sekä kartalla, että kävimme myös rannassa.

Tässä kokouksessa allekirjoittaneelle kävi selväksi, että hallitus ei ole aikeissa esittää leijalautailun täydellistä kieltämistä rannalla, koska pitivät sitä laittomana. Kävimme läpi eri vaihtoehtoja ja päädyimme siihen, että rannalle olisi hyvä saada ruuhkapäiviä varten jonkinlaiset pelisäännöt, koska uimarit pelkäävät leijalautailijoita ja varsinkin aloittelevat leijalautailijat saattavat pudottaa leijan uimarin päälle tai törmätä uimariin. Rannalla käydessämme totesimme, että tilaa olisi ja mm. edustalla oleva luoto toimisi hyvänä maamerkkinä. Tätä varten voisimme laittaa rantaan kyltin ja merkin jolla alue rajattaisiin ja käyttäjille tiedotettaisiin rannan käytännöstä. Veteen ei vietäisi mitään poijuja tms. koska niistä aiheutuu varaa rannan käyttäjille ja myrsky saattaa liikuttaa niitä.

Kokouksessa kävi selkeästi myös ilmi, että hallitus on ehdottamassa rannan muuttamista viralliseksi uimarannaksi. Ja nimenomaan uimarannaksi eikä uimapaikaksi.

Tämän jälkeen tapahtui jotakin todella mielenkiintoista, sillä kaupungin edustaja (ilmeisesti Jukka-Pekka Halme, en tiedä nimeä) sanoi että muutos uimarannaksi johtaa siihen, että laki kulutustavaroiden ja kuluttajapalvelujen turvallisuudesta vaatisi, että maanomistaja vastaa rannan turvallisuudesta eli mm. laatii sääntöjä rannan käytöstä. Tässä vaiheessa väläytettiin, että osakaskunta saattaa joutua loppukädessä vastuuseen, jos rannalla tapahtuu jotakin. Kuulostaa aika rankalta ja ainakaan minulle kukaan ei ole saanut annettua mitään selkeää näyttöä, että oikeus olisi tätä mieltä ja omat lakimiestutut sanoivat, että asia ei näin olisi tässä tapauksessa. Itselleni tuli mieleen, että lakimiehet (=konsultit) tulkitsevat lakia aika vapaasti. Täktomin väki oli myös tilannut aiheesta arvion lakiasiantoimistoa Hangossa pitävältä Björn-Erik Wikholmilta.

Heinäkuun puolivälissä Täktomin hallituksen puheenjohtaja Peter Lundqvist otti allekirjoittaneeseen uudelleen yhteyttä ja ehdotti, että avustaisin häntä tekemään riskianalyysin rannankäyttöön liittyen. Jotta homma ei menisi liian monimutkaiseksi, niin riskianalyysissä arvioitiin leijalautailun harrastamisen aiheuttamaa riskiä uimareille sekä rannalla oleville auringonottajille. Tässä analyysissä muuttujina oli leijalautailijoiden määrä suhteessa rannan muihin käyttäjiin. Riskianalyysissä päädyttiin riskiin silloin kuin rannalla on paljon leijalautailijoita ja uimareita samaan aikaan. Sen sijaan riski on olematon tai sitä ei ole silloin kuin uimareita on vähän tai ei ollenkaan. Yritin tässä vaiheessa selittää, että uimareita on paikalla silloin kun on kaunis ilma ja ei kovin tuulista, jolloin edes päälle pudonnut leija ole kovinkaan vaarallinen ja naruissa ei ole voimaa. Samoin korostin sitä, että meillä ei ole ollut Suomessa onnettomuuksia, joiden mukaan riskiä voitaisiin arvioida. Koko analyysi perustuu siis ”akateemiseen arvaukseen”. Mutta tuskin kukaan kieltää sitä, että mahdollinen riski on olemassa, kuten kaikessa tämän kaltaisessa toiminnassa. Ja leijasurffaajat tietävät tämän ja eivät tieten tahtoen ole aiheuttamassa turhia vaaratilanteita.

Silti tämä tuotevastuulain tulkinta vaikutti hallituksen esitykseen siten, että lopulta vuosikokoukselle päädyttiin esittämään leijasurffauksen ja muun uimareille vaarallisen toiminnan kieltämistä kokonaan rannalla kesäkuusta elokuuhun. Tämän esityksen osakaskokous päätti äänestyksen jälkeen. Paikalla ei ollut leijalautailijoiden edustajaa, mutta mm. Hangon kaupunki äänesti tämän päätöksen puolesta edustajansa Jukka-Pekka Halmeen kautta. Kuuleman mukaan myös paikalla olisi ollut osakkaita, jotka ovat ”lähellä” leijalautailua ja nämäkin olisivat äänestäneet tämän kiellon puolesta. Samalla päädyttiin muuttamaan ranta uimarannan sijasta uimapaikaksi. (Tästä löytyy pöytäkirja ote tältä foorumilta <a href='http://www.kallviksurf.net/kite-jaos/index.php?act=ST&f=2&t=4866&st=30' target='_blank'>http://www.kallviksurf.net/kite-jaos/index...=2&t=4866&st=30</a> ).

Näistä seikoista johtuen rannalle ilmestyy lähipäivinä kyltti, jossa ylläkuvattu toiminta kielletään kesä-elokuussa.

HAJATUKSIA

Kirjoitan tähän hieman omia ajatuksia tämän hetkisestä tilanteesta sekalaisessa järjestyksessä.

1. Päätös oli leijalautailun kannalta tärkeä siinä positiivisessa mielessä, että osakaskokous teki selväksi kaikille osakkaille, että leijalautailua itsessään ei voi kieltää rannalla ja että leijalautailijoiden tulee saada käyttää rantaa. Tämän kieltäminen olisikin ollut mielestäno suoranaisesti laitonta. Näin saimme toivottavasti lopun muutaman ranta-asukkaan aggressiiviselle ja uhkaavalle käytökselle sekä ansojen rakentelulle. Toivottavasti molemmat osapuolet vetävät hieman henkeä ja alkavat suhtautua asiaan faktojen pohjalta ilman suuria tunteita.

2. En tiedä miten uimapaikaksi julistaminen tulee vaikuttamaan rannan käyttöön, koska kaiken julkisuuden myötä ennen ”salainen” ranta on nyt hyvinkin julkinen. Rantaanhan johtaa talojen omistama yksityistie, jota ei ole edes jyvitetty tieosuuskunnaksi. Surffarit eivät rantaan ole ajaneet, mutta luulen, että tavallinen perheenäiti ajattelee, että muksujen ajaminen yleiseen uimapaikkaan on huoltoajoa sen varsinaisessa merkityksessä. Tämä tieasia on eri juttu, mutta se kannattaisi hoitaa kuntoon tämän asian ulkopuolella siten, että tie on täynnä hidasteita, että pihojen läpi ajetaan todella sitä 30 km/h sallittua nopeutta. Se olisi kaikkien kannalta järkevin asia, koska nyt tietä käytetään joka tapauksessa muiden kuin surffareiden toimesta.

3. Jokaisen on hyvä ymmärtää, että Hangossa on mainoksen mukaan n. 30 kilometriä hiekkarantaa ja Vedgrundet on vain yksi pieni ranta niiden joukossa, mutta leijasurffauksen harrastajille se on Suomen olosuhteissa poikkeuksellisen hyvä ja korvaamaton paikka, joita Etelä-Suomessa ei ole muualla. Paikka on myös ainoa, johon Hangossa sattuu lounaistuulet. Ne, jotka eivät pysty matkustamaan maailmalle vastaaviin paikkoihin, kärsivät nykyisestä päätöksestä kaikkein eniten. Maallikko ei välttämättä ymmärrä, että rannan sijainti on poikkeuksellinen Hankoniemen etelärannalla pienen niemen kärjessä, jossa ei ole isoja saaria edessä, joten tuuli pääsee puhaltamaan lähes esteettä. Tämä edullisen surffausmahdollisuuden tarjoaminen nuorille ja opiskelijoille on ollut oma kannustimeni asian ajamiseen.

4. Ranta on erittäin sovelias lajin harjoitteluun. Ranta on matala ja turvallinen aivan aloittelijoille, mutta vielä paremmin se sopii niille urheilijoille, jotka treenaavat lajia tosissaan. Vastaavaa paikkaa ei ole tiedossa koko Suomessa. Yleensä nämä urheilijat ovat nuoria tai nuoria aikuisia opiskelijoita, joilla on taloudellisesti rajalliset mahdollisuudet matkustaa.

5. Nykyinen päätös ei täytä mielestäni kansalaisten tasa-arvoisuusperiaatetta vaan nyt yksi rannan aktiivikäyttöryhmä ajettiin rannalta pois kesäksi toisen ryhmän etujen takia.

6. Silti olen sitä mieltä, että tämän kesäsesongin tilanne oli jo sietämätön. Uimarit ja leijalautailijat olivat ruuhka-aikaan niin sekaisin toistensa kanssa, että riski jonkinlaiselle onnettomuudelle oli olemassa. Leijalautailijat eivät voi olettaa uimareiden ymmärtävän lajia ja toisaalta uimareiden tulisi olla solidaarisia ja antaa provosoimatta tilaa myös muille rannan käyttäjille. Itse olen pienen tytön isä ja ymmärrän hyvin vanhempien huolen lapsistaan, mutta suuri osa tästä on tietämättömyydestä johtuvaa, koska lajia ei ymmärretä (ja miten sivullinen voisikaan?). Myöskin lapset voivat pelätä leijasurffaria isoine leijoineen, jolloin myös heille pitää kertoa mikä on vaarallista ja mikä ei ole. Loppukädessä tästä ovat vastuussa vanhemmat.

7. Oman lusikkansa soppaan laittavat myös aloittelijat, jotka eivät osaa vielä samalla tavalla ajaa suoraan rannasta ulos vaan saattavat joutua uimareiden sekaan tuulen alapuolelle harjoitellessaan. Sivullisista aloittelijoiden ja treenaajien harjoittelu saattaa näyttää hurjalta, kun leija pamahtaa veteen. Mutta leija on narulla kiinni surffaajassa, joten se ei lennä holtittomasti mihin tahansa. Kevyessä tuulessa 50 metrin turvaetäisyys on yleensä riittävä, koska leijassa on n. 25 metrin narut. Ja tuulen yläpuolella olevat ovat aina turvassa.

8. Aloittelijoiden lisäksi myös kokeneemmat kuskit ovat olleet ajoittain välinpitämättömiä ja jotkut ovat suotta käyneet ajamassa lähellä rantaa. Tai vielä typerämpää mielestäni on edes mennä vesille, kun ei tuule tarpeeksi ja paikalla on paljon muuta väkeä. Rajakelissä ei pysty kryssimään ulos rannasta vaan valuu auttamatta alatuuleen. Tässä meidän pitäisi noudattaa parempaa itsekuria!

9. Leijalautailua harrastetaan ympäri maailmaa myös eräillä maailman hienoimmilla turistirannoilla, joissa on väkeä tuhansia ihmisiä. Näillekin rannoille on pystytty kehittämään säännöt, joilla homma hoituu, joten en näe sitä mitenkään mahdottomaksi Suomessa, jossa lajin harrastajat ovat lähes poikkeuksetta vastuuntuntoisia koulutettuja ihmisiä ja väkeä vain murto-osa. Selkeät säännöt, jotka kommunikoidaan kaikille osapuolille, helpottavat yhteistoimintaa ja tällöin ei tarvitse arvailla miten rannalla pitäisi suhtautua toiseen osapuoleen. Tämä oli alkuperäinen ehdotukseni tilanteen ratkaisemiseksi.

10. Leijalautailun suosio kasvaa, mutta se ei vaativana välinelajina tule ikinä olemaan mikään massalaji kuin enintään talvella. Silti lajin pariin tulee jatkuvasti uutta väkeä ja ihmiset haluavat tutustua lajiin mahdollisimman turvallisissa olosuhteissa. Tästäkin syystä yhden parhaimman opetuspaikan menettäminen on iso isku, koska vastaavia korvaavia paikkoja ei ole Hangossakaan.

11. Vedgrundetin ranta ei ole iso ranta ja se tulee helposti ”täyteen”. Sen käyttöä on tietysti hankala rajoittaa esim. "vuoronumeroilla", mutta osaltaan luonto hoitaa tämän asian ja hankalimmiksi jäävät päivät, jolloin on aurinkoista ja lämmintä tuulen ollessa 6-10 m/s lounaasta tai idästä. Vain nämä päivät ovat niitä ongelmallisia ja silloin meillä pitää olla toimiva ratkaisu. Ulkomerelle mahtuu surffareita hyvin, mutta rannan läheisyydessä pitää toimia järkevästi. Tänä vuonna vesi on ollut niin matalalla, että leijalautailijat ovat voineet mennä pois rannasta ulkona olevalle särkälle, mutta kaikki uimarit eivät ole puolestaan malttaneet pysyä sieltä poissa.

12. Haasteena on tietysti se, että Täktomissa käyvät leijalautailijat eivät ole mitenkään erityisesti järjestäytyneet. Suomessa toimii leijalautailuun erikoistunut kansallinen lajijärjestö SPLL Kite-jaos, joka on Suomen Purjelautaliiton alajaos. Kite-jaoksen tehtävänä on lajista ja turvallisuusasioista tiedottaminen, mutta varsinainen toiminta tapahtuu paikallisissa järjestöissä tai kerhoissa. (Allekirjoittanut on perustanut ko. jaoksen ja toimi viitisen vuotta sen puheenjohtajana.) Esimerkiksi Helsingissä toimii Kallvik Surf ry, jolle Helsingin kaupunki on osoittanut alueen Kallahden niemen suojelualueelta, jossa on kerhon varastotilat ja ranta aivan uimarannan vieressä. Vastaavia kerhoja toimii ympäri Suomea, mutta Hangossa tällaista ei ole. Hangossa vierailee eri kerhojen jäseniä tai niihin kuulumattomia kitelijöitä ympäri Suomea. Hankohan on Suomen Etelä.

13. Hangon kaupunki mainostaa itseään rantakaupunkina ja se on myös liittynyt ”merenneito-ohjelmaan”, jossa tuetaan erilaisia luonnonmukaisia harrastuksia, kuten surffaus ja sukellus. Leijasurffaus on harrastuksena hyvin ekologinen laji, joka ei ole edes äänekästä. Surffarit myös pitävät luonnosta huolta, koska mm. juovat Itämeren vettä surffatessaan. Esimerkiksi veneilyyn verrattuna olemme paljon lähempänä vettä. Tässä lausuttakoon kiitos Hangon matkailuväelle, joilta on tullut henkistä tukea "vaikeina aikoina".

14. Tätä jupakkaa seuraa todella moni (arvioni on jopa tuhansia) ympäri Suomea ja minua on lähestytty huolestuneena siitä, että tässä poljetaan jokamiehen oikeuksia. Kyseessä ei ole siis mikään mitätön paikallinen välien selvittely vaan joidenkin mielestä ”perustuslaillisten oikeuksien polkemisen varottava ennakkotapaus, johon pitää suhtautua vakavasti”. Itse olen yrittänyt jättää tunteet taka-alalle ja nojautua pelkästään faktoihin, mutta aika mahdotonta se on.

Miten tästä eteenpäin?

Pähkinänkuoressa ongelma on mielestäni tämä:
”Miten saamme pidettyä rannan käytön turvallisena myös kesällä, jolloin rannalla on uimareita yhdessä leijasurffaajien kanssa tuulisena ja aurinkoisena päivänä?”

Kun olen keskustellut eri tahojen kanssa tai olen saanut muuten vaan palautetta, niin tässä asiassa nousee aina vahvimpana seikkana esille Suomen vahvat jokamiehen oikeudet, jotka on kirjattu useaan lakiin. Leijalautailijoita ei voi ajaa noin vain pois rannalta, joka ei edes ole kenenkään pihapiiriä. Toisaalta jokamiehen oikeudet eivät oikeuta meitä aiheuttamaan vaaraa sivullisille. Nyt on kai kyse siitä, että mikä on vaarallista ja kenelle ja missä?

Mielestäni nykyinen kielto on täysin kohtuuton ja laiton silloin kuin leijalautailusta ei aiheudu vaaraa kenellekään. Eli silloin kun rannalla ei ole muita käyttäjiä, niin leijalautailu tai mikään muukaan toiminta ei voi olla kiellettyä. Tämä lienee kaikille osapuolille selvää? Nykyinen kiellon kanssa mentiin siitä mistä aita on matalin ja osakaskokous pystyi tekemään vain tällaisen päätöksen, kun tunteet olivat kuumenneet. Se ei silti mielestäni tee päätöksestä mitenkään erityisen sitovaa tai laillista.

Nyt olisi siis keskityttävä ratkaisemaan yhdessä sitä ongelmaa, että miten menetellään kun rannalla on muitakin. Itse tuen tällaisessa tilanteessa nykyistä kieltoa, jos parempaa ei keksitä.

Mielestäni tässä asiassa tarvitaan surffareiden puolelta joku taho, jonka kanssa paikalliset ja rannan käyttäjät voivat käydä vuoropuhelua. Muuten päädytään taas tähän juupas-eipäs-tilanteeseen, josta ei ole kuin harmia. Tuskin kukaan oikeasti haluaa lähteä oikeusteitse ratkomaan tätä asiaa, vaikka olen varma, että molemmilla puolilla löytyy siihen valmiutta.

Asiaan on mielestäni ainakin kaksi selkeää ratkaisua:

1. Leijasurffarit voivat perustaa seuran, kerhon tai yhteisön, joka toimii rannalla leijalautailijoiden edustajana ja tekee yhdessä muiden kanssa rannan säännöt ja on aktiivisesti mukana valvomassa niiden noudattamista. Tämä taho olisi luonnollista koota niistä henkilöistä, jotka rantaa eniten käyttävät ja ovat huolissaan sen käytön jatkumisesta. Nämä henkilöt toimivat tiiviissä yhteistyössä paikallisten asettaman ryhmän (hallitus?) kanssa koko kauden ajan. Yhdessä he pyrkivät ratkomaan mahdolliset ongelmat.

2. Toinen vaihtoehto on se, että Hangon kaupunki ja muut tahot tekevät rannasta oikean uimarannan ja rannalle saadaan uimavalvoja, joka valvoo rannan turvallisuutta ruuhka-aikoina kesällä. Näin on toimittu mm. Lauttasaaressa Helsingissä. Samalla voidaan työllistää pari (nuorta?)henkilöä. Näin rannalla on selkeä taho, jonka kanssa molemmat osapuolet voivat toimia yhdessä.

Itse näkisin, että vaihtoehto yksi (1) olisi riittävä. Korpilentokentillä on kentän vanhin, joka on vastuulla kentästä. Samanlaista systeemiä voitaisiin kokeilla myös Täktomissa ensi kesänä tai vaikkapa heti. Loppupelissä vastuukysymykset voidaan selvittää ja ottaa mm. vakuutuksia. Näihin vakuutuksiin voidaan kerätä rahaa mm. rannan käyttäjiltä. Lisäksi Suomessa ihmisillä on hyvät vastuuvakuutukset jo omasta takaa harrastustoimintaan. Kilpailijat joutuvat ottamaan lisenssin joka tapauksessa harjoitteluaan varten.

Summa summarum:

Annetaan pölyn nyt hieman laskeutua, kun kesä on kohta jo ohitse. Talven ja kevään aikana mietitään ja sovitaan ensi kesän kuviot yhdessä rakentavasti.

Esitän tähän loppuun vielä kolme toivomusta:

1. Kukaan ei saa missään tilanteessa omalla toiminnallaan vaarantaa toisen turvallisuutta – ei kiteilijä, eikä maanomistaja. Kannattaa asiallisesti ja kiihkottomasti huomauttaa toiselle omasta näkökulmasta havaitusta väärinkäytöksestä. Eli lisää puhetta kentälle!

2. Kiteporukka voisi käyttäytyä näillä yhteisillä foorumeilla hieman asiallisemmin, koska näitä lukevat tuhannet ihmiset. Jokainen meistä edustaa täällä oliota nimeltä ”leijasurffari” ja esim. chätissä ollut provosointi ei vie asiaa lainkaan eteenpäin ja antaa meistä kaikista todella huonon kuvan.

3. Täktömin kyläläisiä haluan kiittää hyvin alkaneesta vuoropuhelusta ja toivoisin vielä hieman lisää ymmärrystä meidän tilanteelle. Teitä on siunattu yhdellä Suomen parhaalla rannalla, ja se että se on Täktomissa, ei ole meidän aiheuttamaa. Toivottavasti saamme asian ratkaistua yhdessä siten, että voisimme nauttia osaltamme Vedgrundetin uskomattomasta luonnosta rakkaan lajimme parissa myös Suomen lyhyen kesän aikana.

Hyvää alkavaa syksyä kaikille ja anteeksi, että en osaa kirjoittaa tätä ruotsiksi.

Terkuin,

VESKU

Vesa-Matti Paananen, FM, 050-5260430

PS: Sana on vapaa erilaisille ehdotuksille ja vastuunottajille...



<!--EDIT|Vesku|Aug 4 2008, 11:13 PM-->
Vesku
Advanced Member
 
Posts: 978
Joined: 9.1.2003 22:01
Location: Piikkiö, Finland

Re: Hangon Täktomin a.k.a. Siikretin tilanteesta

Postby Vesku » 14.4.2009 11:01

Kausi lähestyy ja HBL teki asiasta jutun:

http://www.hbl.fi/text/inrikes/2009/4/14/w26059.php

VESKU
Vesku
Advanced Member
 
Posts: 978
Joined: 9.1.2003 22:01
Location: Piikkiö, Finland

Re: Hangon Täktomin a.k.a. Siikretin tilanteesta

Postby goos » 14.4.2009 11:38

Juttu oli aika yllättävä ja selkeesti kiteilijöitä puolustava. Tuli semmonen olo että osakunta olisi tehnyt laittomia päätöksiä ja itselle tuli ainakin semmonen fiilis että ranta olisi vapaasti käytettävissä huolimatta kieltokylteistä.
goos
Advanced Member
 
Posts: 45
Joined: 12.4.2008 17:25

Re: Hangon Täktomin a.k.a. Siikretin tilanteesta

Postby lillmarcus » 15.4.2009 11:37

Vesku wrote:Kausi lähestyy ja HBL teki asiasta jutun:

http://www.hbl.fi/text/inrikes/2009/4/14/w26059.php

VESKU


Ja tässä toinenkin juttu siitä että poliitikot haluavat nyt enemmän infoa ennenkuin ne voi päättää asiasta:

http://www.hbl.fi/text/inrikes/2009/4/15/w26130.php

/ Marcus
lillmarcus
Newbie
 
Posts: 2
Joined: 15.4.2009 11:32

Re: Hangon Täktomin a.k.a. Siikretin tilanteesta

Postby Vesku » 14.5.2009 20:16

Talteen tähänkin threadiin:

http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=158157

13.05.2009 17.05 - Se större bild - YLE / Pekka Sipilä
Vedagrundets strand räknas numera som mindre allmän badstrand i Hangö tillsammans med badstränderna i Lappvik och vid Tulludden norra.

Täktom samfällighet som upprätthåller badstranden har låtit utföra en riskbedömning av stranden efter att en anmälan inlämnats. Miljönämnden i Hangö anser nu att stranden är säker.

En liten allmän badstrand beräknas under badsäsongen ha mindre än 100 badande per dag.

Miljövårdsnämnden tar inte ställning till om drakflygare får fortsätta flyga invid Vedagrundet.

En undersökning ifjol (2008) visade att drakflygning vid Vedagrundet medför en viss risk för olyckor på stranden. Risken för olyckor är klart större i vattnet.

VESKU
Vesku
Advanced Member
 
Posts: 978
Joined: 9.1.2003 22:01
Location: Piikkiö, Finland


Return to Leijalautailu / Kiteboarding

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest