Zeeko Spitfire foili

Zeeko Spitfire foili

Postby haare » 21.4.2018 10:07

Moi!

Ajattelin listata tähän kokemuksiani canard-mallista. Eli tossa on muista foileista poiketen 2 nostavaa siipeä. Sen ansiosta siivet voivat olla hyvin pienikokoiset.

Pienikokoisista siivistä johtuen foili on erittäin eloisa. Aiemmat foilini ovat tahtoneet mennä suoraan (mhl lift, rl variofoil, liquidforce foil fish, Taaroa sword 2). Sen sijaan käännös vaatii näillä paljon ohjausta, varsinkin tiulka sellainen. Spitfire puolestaan tahtoo kääntyä, sillä suoraan meno olikin alkuun se haaste.
Spitfire käyttäytyy hyvin eri lailla kuin muut foilini. Korkeutta korjataan ja ohjataan etujalalla, jonka painonmuutoksiin foili reagoi hyvin herkästi. Käännökset on helpompi tehdä pienellä säteellä, kun painoa saa laittaa ihan eri lailla takajalalle.
Kiteforumilla joku jopa pohti voisiko spitfire olla hyvä aloittelijalle. Mielestäni se on ehdottomasti vaikein foili oppia omistani. Kaikki muut foilini opin noin 1h ajon jälkeen (-ensimmäinen) hallitsemaan. Peruskäännöksiin meni spitfirella 4-5h.
spitfire sakkaa herkästi matalassa nopeudessa. Se vaatii enemmän nopeutta foilaamiseen kuin muut foilini. Eilen kokeilin sitä 3ms tuulessa (ei ainuttakaan vaahtopäätä, leijana sonic 2 18m). En ole ikinä millään aiemmista foileistani pystynyt vastaavassa tuulessa menemään, saatikka että olisin mennyt lujaa. Eli kevyessä tuulessa minulla ainakin ongelma on käännökset. Niissä helposti tipahtaa vedenvaraan. mutta koska toi kääntyy 1m säteellä, saa leijasta paljon enemmän vetoa käännöksiin ja niissä ei ole hädän päivää. Alkuun pääseminen on eittämättä haastavampaa kuin isommalla siivellä. Yleensä loopilla ja jalkatyöllä kuitenkin pääsee liikkeelle ja liikkeessä ollessa tuo foili pärjää erittäin kevyessä tuulessa. kun tulin rantaan onshore tuulessa, leija lepatteli hiekalle kun tuuli oli niin heikko. Pienien siipien ansiosta foilin ominaisnopeus on selvästi kovempi kuin kevyen kelin vehkeissä, jonka ansiosta pystyin tekemään myös pikkuloikkia tuossa tuulessa. Hypyt lähtee selvästi paremmin, koska tolla on helppo saada aikaiseksi napakka poppi hyvän kääntyvyyden ja takajalan painopisteen vuoksi. Myös alastuloissa pienet siivet on helpompi hallita.

yhteenveto: Erittäin kiikkerä foili. Ei sovellu kisaamiseen (jiippien opettelu on kyllä mahdotonta). Freestyle/big air käytössä älyttömän hauska vehje. Menee käytännössä yhtä kovaa kuin hiilikuituinen kisafoilini. Kääntyy paljon paremmin ja en pelkää siipien/fuselagen puolesta. Myös jyrkät käännökset onnistuu, siipien ventilointi ei vaikuta tasapainoon.

Ei mielestäni ole kiikkeryyden puolesta optimilaite aloittelijalle. Ehkä lightwind siivillä voisi olla parempi. Tarvitsisi ainakin hyvän volyymilaudan harjoitteluun. Foilin nopeus gps kellon perusteella normi ajossa noin 30km/h sivutuuleen. Myötäseen huiput oli isolla patjalla 3 m/s tuulessa 35km/h. Pienemmällä patjalla omilla taidoilla uskoisin maksimin olevan noi 45km/h
haare
Advanced Member
 
Posts: 53
Joined: 6.8.2012 17:32

Return to Leijalautailu / Kiteboarding

Who is online

Users browsing this forum: Majestic-12 [Bot] and 3 guests