Lajin harrastaminen Suomessa,toimiiko todella?

Lajin harrastaminen Suomessa,toimiiko todella?

Postby Mansesurfer » 5.4.2017 20:12

Moro,

Tarkoitus olisi palata haaveharrastuksen pariin jos niin voi sanoa, kymmenisen vuotta sitten oli pari leijaakin mutta homma loppu lyhyeen kun meni ns pata jumiin Yyterissä kun keräsin merilevää irti naruista pari tuntia. Nyt olisi tarkoitus lähteä Portugaliin toukokuussa kurssille viikoksi, paikka on nimeltään Esposende, onko hyvä paikka? :shock: :roll: Ja tämän jälkeen hankkia kamat ja harrastaa Suomessa ja reissuilla joita tulee vuodessa useita. Mitä mieltä TE olette, kuinka nautinnollista ja mahdollista(realistista vrt esim ulkomaat) lajin harrastus on Suomessa(Yyteri ilmeisesti lähin Tampereelta) kesäisin ja talvisin? Löytyy vahva lumilautailu tausta, ikää 34 v ja vapaa-aikaa on enemmän kun tarpeeksi ja olisi mukava saada laji jota voi tehdä yksin ja hyvässä yhteisössä ja kun itselle sopii Dopamiinit kaakossa, tää voisi olla se vai voisko, Suomessa siis? Kiitos jo etukäteen vastauksista ja pahoittelut sekavasta tekstistä :roll:

Terkuin

Mikko
Mansesurfer
Newbie
 
Posts: 4
Joined: 5.4.2017 19:49

Re: Lajin harrastaminen Suomessa,toimiiko todella?

Postby Horatio » 7.4.2017 08:55

Hola,
eikö tämän foorumin olemassa olo ole jo jonkinlainen todiste siitä että kyllä se täälläkin toimii. Homma vaatii moneen lajiin verrattuna enemmän sitä kuuluisaa commitmenttiä kun tuuli päättää milloin voi harrastaa, esim. jos siihen joka torstai-iltaiseen sulkapallovuoroon vertaa. Vähän elämäntapahommaa tämä vissiin on, mutta kyllä tekemään pääsee jos vain tahtoa on.

Esposendestä en osaa sanoa muuta kun että nopean google-kuvien perusteella hyvältä näyttää! Melkein täytyy itekin googlettaa tarkemmin et mikä mesta toi on :)
Horatio
Member
 
Posts: 27
Joined: 12.2.2013 13:19

Re: Lajin harrastaminen Suomessa,toimiiko todella?

Postby haare » 8.4.2017 10:09

Moi!

Eiköhän siitä Tampereelta löydy spottia pyhäjärven puolelta ainakin. Aloittelussa Yyteri, Hanko, Pyhäjärvi Euran eteläpuolella ovat varmasti parhaat.
Navakan karttaan on koottu spotteja hyvin. https://www.google.com/maps/d/u/0/viewe ... 88677&z=11
Laji on tietty hyvin erilainen sisämaassa kuin esim Portugalissa. Mutta jos ottaa tommosen 15m suljetun patjan kuskiksi ja foilin alle niin ainakin teoriassa sieltä 3ms lähtien voi pitää hauskaa vedessäkin. Foilia ei kyllä kannata ekana kesänä ees harkita, ellei sitten wake-leluksi semmosta halua.

Itse olen harrastanut nyt vajaat 2v, pääosin sisämaassa lomia lukuunottamatta. Kyllä järvelläkin hyppii mukavasti (5m riittää mulla fear factorin antamiseen helposti). Tarvii vaan mieluummin patjaa ku pumppista ainakin siksi kevyen kelin leijaksi. Itsellä ehdottomasti yleisin leijakoko on 18m (painan 78kg).

T Jussi
haare
Advanced Member
 
Posts: 49
Joined: 6.8.2012 17:32

Re: Lajin harrastaminen Suomessa,toimiiko todella?

Postby Mansesurfer » 11.4.2017 17:29

Kiitos Horatio ja Haare,

Juu ootte varmasti oikeassa,elämäntapa hommaa tämäkin ja sitä juuri tästäkin hakemassa.

Juu,sattuukohan teistä kumpikaan olemaan Tampereen lähettyviltä tai onko muita Manselaisia langoilla? Meinaan vois tulla tarpeen reenikaverit ja ei niitä kavereita koskaan liikaa oo. Kamoista tiedän jonkun verran ja tarkoitus olisi omat kamat hankkia kesäksi. Varmaan pari leijaa taas,vai mieltä olette, esim 6,10 ja 13m2 riittäis? Istuma vai vyötäröstrapetsi? Kamat saa hyvin täältä palstalta varmasti.

Kiitos vielä vastauksista.

Mikko
Mansesurfer
Newbie
 
Posts: 4
Joined: 5.4.2017 19:49

Re: Lajin harrastaminen Suomessa,toimiiko todella?

Postby Horatio » 11.4.2017 23:02

Jea, sit voi hyvinkin olla se oikee juttu teitsille(kin)! :)

Meitsi on ainoastaan entinen manselainen ja nykyään etelämpänä pk-seudulla... siivet maistuu silti. Etsipä fabosta sellanen ryhmä kun mansesurf. Luulen et siin on sulle lähin ja aktiivisin harrastajajoukko jeesaamaan paikallisissa asioissa. Myös kitesurf finland on aktiivinen ryhmä.

Parilla leijalla pääsee komeesti alkuun. Vähän painost ja ensisijaisesta harrastuspaikasta riippuen sit ne koot. Jos on joku visio millä tyylillä haluaa kitesurffailla niin sekin vaikuttaa. Ite ottaisin Treelle 14+10 pumppikset (painoa 75kg) ja vyötärötraban. Ekat kamat käytettynä ei ole huono veto... kuhan et osta liian vanhoja. Ite tein sen virheen ja se oli tosiaan virhe. Ja kannattaa joltain kokeneemmalta pyytää konsultointia kuntotarkastuksen kanssa etteivät ole ihan räjähdyspisteessä.

Noilla alkuun ni hyvä tulee! Pow!
Horatio
Member
 
Posts: 27
Joined: 12.2.2013 13:19

Re: Lajin harrastaminen Suomessa,toimiiko todella?

Postby Jorge_ » 13.4.2017 10:31

Kesälajina tosiaan lähin järkevä harjoituspaikka aloittelijalle on Yyteri. Alkukesästä ei ole heinäongelmia.

Tampereen rannat eivät oikein sovi aloitteluun. Tahmela ehkä jotenkin kun on matalaa mutta sinne saaret edessä aiheuttavat puuskaa. Jalkasaari myös tätä saari-edessä luokkaa mutta paljon äkkisyvempää mutta toisaalta isohko hiekkaranta vrt muihin Tampereen rantoihin. Myös Saarenkärki on pikkurannan edessä matalaa mutta jos menee liian länteen niin äkkisyvä alkaa ja lahden päässä on moottoritien rampit. Kaupinoja/Santalahti on kokeneimmeille jotka osaavat jo ajaa ja kryssiä ulos.

Ja kesällä rannat ovat uimareiden käytössä joten ethän hommaa lajikieltoa.. -> Yyterin surffi-alue on tässä turvallisin paikka harjoitella. Siellä on myös muita aloittelijoita yleensä sekä 40-80% väestä vesillä tamperelaisia.

Leijakoot, keskikesän keveisiin tuuliin (3-5m/s) 14m pumppis ei kyllä toimi edes kevyellä kuskilla eli ei kannata olla vääriä odotuksia. Niitä kelejä on paljon => 15+m patjat rocks.
Jorge_
Newbie
 
Posts: 4
Joined: 29.11.2016 12:38

Re: Lajin harrastaminen Suomessa,toimiiko todella?

Postby Mansesurfer » 13.4.2017 19:36

Kiitos Horge ja ja Horatio vastauksista,

Tässä rupee oleen jo aika hyvin infoa meikäläiselle lajin alotteluun Tampereen lähellä. Juu Mansessa syntyneenä rannat on tuttuja ja tosiaan täynnä porukkaa kesäsin ja koko ajan rakennetaan johonkin rannan läheisyyteen eri paikoissa kaupunkia, parempi siis mennä Yyteriin. Tarvii katsoa noita Facebook sivuja,kiitos infosta! Juu toi Portugali muuttukin Rhodokseen, kaverillekin jotain. Siellä on kuulemma hyvä paikka Kiteilyyn myös ja meinaan katsastaa sen ja saada unelmat elämään ja ehkä jotain oppisin. Siitä sitten kamojen ostoon(käytettyjen) ja harjoitteleen. Aika isoja leijoja, mutta niin se varmasti on että jos haluaa Tampereelta ajaa Yyteriin ja päästä vesille niin mitä isompi leija sitä parempi monesti, eli varmaan se 10m2 ja 15m2 vois olla.. Juu nää elämäntapa hommat on parhaita! Kiitos vielä vastauksista kaikille ja mukavaa pääsiäistä!!

T:M
Mansesurfer
Newbie
 
Posts: 4
Joined: 5.4.2017 19:49

Re: Lajin harrastaminen Suomessa,toimiiko todella?

Postby haare » 18.4.2017 18:57

Tosta leijankoosta:

Sisämaassa mulla käytössä
50% ajasta 18m
25% ajasta 15m
15% ajasta 11m
10% ajasta 9m

Vuosaaressa/Larussa/Hangossa
18m 10%
15m 35%
11m 35%
9m 20%

Tosta vaan että saat karkeeta käsitystä. 2 leijalla jos menee ja edullisesti haluaa päästä, niin hommaisin 15m suljetun patjan ja 9-10m pumppiksen kaveriksi. Jos oot painavampi kaveri, ni sit kannattaa harkita 18m. Talvella kuitenkin sisämaassa varmaan lähinnä harrastat, ni sekin kantsii huomioida.

Hyviä suljettuja patjoja aloittelijalle
Flysurfer speed, ozone chrono, Hq Matrixx jne
haare
Advanced Member
 
Posts: 49
Joined: 6.8.2012 17:32

Re: Lajin harrastaminen Suomessa,toimiiko todella?

Postby Mansesurfer » 29.4.2017 19:15

Kiitos paljon leijojen mitoista,tällä pääsee hyvin miettiin mitä leijaa alkaa katteleen!

Terkuin

Mikko
Mansesurfer
Newbie
 
Posts: 4
Joined: 5.4.2017 19:49


Return to Leijalautailu / Kiteboarding

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest