Testattu Best TS 17m2 2015

Testattu Best TS 17m2 2015

Postby PeterT » 19.5.2015 20:52

Ei ilolla rajaa, kun isolla tessulla ajaa! Pitkään oon miettinyt kevyen kelin leijan hankkimista. Mietityttänyt voiko sellainen iso röllykkä olla hauska, olisko se hidas ja käy heti ylitehoiseks, kun keli vähänkin nousee? Päinvastoin, tästä tuli heti ekalla kerralla mun suosikkileija.

Tässä käppyrää Larun mittarista testipäivänä. Lähdin vesille kovemman piikin aikaan ja ajoin n. kasiin asti tietysti välillä pitäen paussii ja antaen vaimokin pitää sillä hauskaa :lol:
Image

Aikaisemmin mulla on ollut hankaluuksia darksliden kanssa (https://www.youtube.com/watch?v=63D8Ojz6KUw), mutta tällä se meni ykkösellä alle. Leija kannattelee pitkään ja liikkuu rauhallisesti, kun tätä ajaa hitaasti puolelta toiselle. Loppuun vedettävä kiteluuppi menee tällä heittämällä leijan ollessa tarpeeksi vikkelä. Nyt vaan lisää vauhtii ja pidempää liukuu.

Kelin ollessa vähän kovempi, oli tällä hauska hyppiä liitäviä loikkia. Täytyypä jostain keksiä lautaan kahva, notta pääsee fiilistelemään board offeja. Nimittäin tämän kanssa on aikaa ilmassa kikkailla.

Syöksyttäessä ei ole samaa efektiä, kuin monessa muussa leijassa jota ajanut. Eli syöksyttäessa paljon tehoja, leija vetää alatuuleen, jonka jälkeen tulee vedoton hetki ja sitten uusi nyppäsy. Tämä leija vetää tasaisesti jatkuvasti ilman suuria nykäisyjä tai tehottomia hetkiä, kun joutuu sinettämään.

Kelin kestosta vielä sen verran, että vaimo ajoi samaan aikaan 17m2:lla, kun isommat kuskit pysyi ylätuulessa 12 neliöisillä. Kommenttia Ilonalta tosin tuli siitä, että leijassa on ihan erilainen veto alatuuleen, kuin mitä GP:ssä on leijan kokoon nähden kovassa kelissä. Leija istuu ajaessa syvemmällä tuuli-ikkunassa ja siten vetää voimakkaammin alatuuleen ja isommalla laudalla voin kuvitella, että tulee haaste saada kovemmassa vauhdissa kantti pitämään.

Ajoin ekan testipäivän jälkeen leijaa larussa myös erittäin puuskaisessa länsikelissä. Lähdin El kaislikosta ja tiputin heti kärkeen leijan veteen. Odottelin sopivaa puuskaa ja sain leijan nousemaan helposti. Erittäin kevyessä kelissä leijan voi nostaa vetämällä toisesta etunarusta selälleen tai sitten uimalla alatuuleen. Reikien läpi leija lentää hienosti ja puuskat päästää myös hyvin läpi. Useamman kerran oli tilanne, että leija oli zeniitissä ja kohdalle tuli reikä. Leija ei tule tässä tilanteessa kivenä alas, eli lähde sakkaamaan etureuna edellä alas. Liitää hienosti tipit osoitteen alas ja kun narut saa kireälle, homma rokkaa taas.

Unhookkia en ole vielä testannut tällä, mutta kuuleman mukaan erittäin hyvä treenileija unhookkin kevyessä kelissä. Ei pakittele, vaikka tehonsäädöstä pitää tehot täysillä.

Leijalle on oma leveä puomi, jossa on pehmeä grippi ja mukaan tulee jatkot. Jatkojen kanssa leijasta saa vielä vähän enemmän mehuja irti. Parempaa tuulta saa korkeammalta kiinni ja leijaa syöksyttäessä syöksytysmatkaa tulee enemmän. Kapulan tehonsäätömatka on aika pitkä, joten lyhyemmillä käsillä on haasteita ylttää tehonsäätöö. Minulle ihan passeli, mutta Ilonalle täytyy virittää tehonsäätöstrapiin pieni jatko.

Verrattuna aikaisemmin ajamiini isoihin leijoihin
- Core:n light wind 17m2:sta hyvin samanlainen tuntuma, ei niin tunnokas puomifiilis, mutta suurin piirtein yhtä nopea.
- Ozonen Zephyr. Saattoi olla hieman alavetoisempi, mutta huomattavasti hitaampi.
- 21 m2 Flysurfer on hidas kuin mikä, mutta toisaalta vetoa ja hängtimea löytyy vielä enemmän.
- Vanhassa 14m2 Royal Erassa on alavetoa kokoisekseen, mutta heikosti depoweria. Nopeudessa ei pärjää Bestille.

Ja täältä referenssiks vielä Real Watersportsin arvostelu 2014 vuoden mallista
https://www.youtube.com/watch?v=6WCwHC1SMN8

-Pete
Leijakoulu Lappis tiimikuski (http://www.lappis.fi)
larupeter@gmail.com

Image
PeterT
Member
 
Posts: 22
Joined: 7.10.2009 21:33

Return to Leijalautailu / Kiteboarding

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests