Testattu: Best GP 2014 (11m2 & 13m2)

Testattu: Best GP 2014 (11m2 & 13m2)

Postby PeterT » 22.3.2015 12:43

Image

Nyt kun on päässyt ajamaan muutamaan otteeseen 11m2 ja 13m2 kokoisilla GeePeillä, ajattelin raapustaa ajatuksia niille, joilla on vähän tykimpi freestyleleija hakusessa.

Kotiutettiin perheeseen Lappikselta 7m2, (9m2 2015 tulossa), 11m2 ja 13m2 koot tavoitteena helpottaa freestylen treenaamista. Pitkään mietitiin mikä olisi seuraava leija F-Onen Bandiittien jälkeen. Haluttiin jotain mikä helpottaisi freestylen treenaamista, mutta joka sopisi myös tänne meidän vaihteleviin keleihin.

Siinä vertailussa GeePee vei voiton. On puhdas C-leija ilman bridleä. Tehontuotto ja ohjaus on suoraviivaista ja tarkkaa. Kuitenkin on tehty “helpommaksi” C-leijaksi, jossa on myös kohtuullisesti depoweria, helppo relaunchi ja puuskan kestoa.

Odotin, että siirtyminen Delta-C tyyppisestä hybridileijasta olisi ollut hankalampaa puhtaaseen C-leijaan (https://www.youtube.com/watch?v=gEHduwqQ2gI), mutta GeePee tuntui heti käteen sopivalta. Olen aina pitänyt agressiivisesta menosta ja siihen leija sopii kuin nenä päähän. Leijasta irtoaa tehoja nopeasti ja räväkästi. Korkealle mennään vauhdilla, mutta toisaalta sieltä tullaan myös vauhdilla alas, isommat hypyt on makea ottaa kite- tai downloopilla alas.

Vielä näin aikaisin keväällä olen ajellut täysi varustus päällä, eli kuivis, huppu, tossut ja hanskat. Joten painoa on vähän enemmän mitä kesäkeleillä ja tuntumakin hanskojen ja tossujen kanssa ei ole se parhain. Mutta sen perusteella mitä olen treenaillut unhookkia, niin tällä meni heittämällä lähes koko oma unhookkitrikkirepertuaari läpi (raley to blind, frontroll to blind, backroll to toeside ja s-bend). Tykimpi poppi ja toisaalta leijan antama släckki helpottaa varsinkin alastulossa ja blindeissa. Tähän on hyvä lähteä rakentamaan uusia trikkejä.

GeePeessä on monipuoliset säädöt sekä etu, että takanaruille. Toistaiseksi olen ajanut vain freestyle setupilla, eli nopeammalla setupilla ja kevyemmällä puomipaineella. Puomipainetta leijassa on kohtuullisesti kevyelläkin setupilla, joten tuntuma on hyvä ja tietää missä leija menee. Leijasta löytyy myös Wakestyle setup, jolla leija saadaan vielä poppaavammaksi sekä hitaammaksi ja siten paremmin wakestyleen sopivammaksi.

Pienemmällä leijalla en ole vielä tarjonnut kitelooppia, mutta se mitä 13m2:lla olen luupitellut, tiedän että kivaa on kovasti vielä tiedossa. Leija generoi perinteistä Delta-C tai Bow leijaa huomattavasti tykimmin tehoja kiteloopissa, lähtee nimittäin äijä kuin tykin suusta!

Pääsin myös testaamaan 13m2:n relaunchia rajakelissä. Pelkästään toista takanarua vetämällä leijaa ei saa ylös, vaikka sopivassa kelissä relaunchi onkin helppoa yhdellä ohjausnarulla. Riitti, että vitosta veti sisään yhden kädenmitan ja sitten ohjausnarulla normaalisti lähti launchaamaan, siis tähän tyyliin: https://youtu.be/LuLhcXSgW2Y?t=1m1s. Puljasin unhookkia leijan kanssa Larun rannassa pidemmän setin ja heti parin harjoituksen jälkeen launchitekniikka oli selkärangassa.

Vaikka 13m2 tuottaakin mukavasti tehoa, varsinkin nopeutensa ansiosta saa vauhtituulta generoitua, ei tämä kuitenkaan ole mikään kevyen kelin ihme. Toinen mikä vaatii vielä totuttelua, on laikkarilla ajaminen. Siinä missä laikkarikäyttöön soveltuvat leijat jäävät pakitellen odottelemaan käskyjä kun pudottelee alatuuleen, GeePee antaa naruihin löysiä, jolloin ohjattavuus kärsiin. Eli leijaa tulee ohjata tarkemmin laikkarihommissa, jotta tämä pysyy näpeissä aaltoa lasketellessa.

Tässä vielä Sam Medyskyn mietteitä C-leijasta: https://www.youtube.com/watch?v=cQf12lq8K2A
GP:llähän ajaa myös mm. sellaiset kitestarat kuin Gisela Pulido & Youri Zoon.

Jos sulla on haluja tyypittää GP:tä, Howl:in buutseja tai Pro Creatoria, niin laita meiliä tai nykäise rannalla hihasta (mietteet buutseista ja Pro Creatorista täällä: https://pulinat.purjelautaliitto.fi/kitebb/viewtopic.php?f=2&t=11946).

-Pete
Leijakoulu Lappis tiimikuski (http://www.lappis.fi)
larupeter@gmail.com

Myös Ilonalta voi kysellä Bestin kamppeita testiin
kiteilona@gmail.com

Image

ps.
2015 9m2 on vielä matkalla, joten siitä raporttia tuonnempana. Tässä infoa tärkeimmistä muutoksista 2014 -> 2015.
- Parempi alaveto
- Kevyempi vähentämällä Dacronin määrää leading edgessä
- Trailing edgeä vahvistettu
- Keski- ja suurikokoisissa leijoissa lisätty vahvike vähentämään kankaan väreilyä
Lisää infoa 2015 malleista: https://vimeo.com/100844962
PeterT
Member
 
Posts: 22
Joined: 7.10.2009 21:33

Return to Leijalautailu / Kiteboarding

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron