Page 1 of 1

Punnittuja leijapainoja

PostPosted: 18.2.2014 22:58
by siipiveikko
Leijoja punnittuna siinä kokoonpanossa kuin ne tehtaalta tulevat tai ovat lennätysvalmiita haruksineen ja valmiina kiinnitettäväksi lennätysnaruihin. Kaikki kuivia ja puhtaita.

Leija___________________koko m2____paino kg______g/m2
FS Speed 4 DLX...................10...........2,35...........235
Airush VXR V2 2013..............18...........3,94............219
Peter Lynn Phantom 2...........6............ 1,66........... 276
FS Speed 3 DLX..................12............2,50............208
HQ Montana 6...................9,5...........1,90............200

Lista jatkuu kun leijoja eksyy puntariin. FS valmistajan välineet painavat yllättäen merkittävästi enemmän kuin valmistajan ilmoittama paino, lähes 10 %.

Lentopainoista kiinnostuneet lisätköön pumpattaviin leijoihin jokaista leijaan pumpattua ylipaineen 100 dm³ kohti 120 g kesällä ja vaikka 135 g talvella. Näissä mitoissa merkittävää ylipainetta alkanee muodostua kun etumakkara alkaa lähestyä pyöreää muotoaan.

Re: Punnittuja leijapainoja

PostPosted: 21.2.2014 10:25
by Ismo
http://www.kiteforum.com/viewtopic.php?f=1&t=2360753 noista ainakin osa on ihan oikeasti punnittu. Ja tuo paino/projisoitu pinta-ala on minusta mielenkiintoisempi kuin paino/flatti pinta-ala.

Tosin kumpikin pinta-ala on valmistajan ilmoittama ja voi olla aika huuhaata.

Re: Punnittuja leijapainoja

PostPosted: 24.2.2014 09:19
by jhgrc
.. ja pumpattavien massat pitäisi mitata pumpattuna lennätyspaineessa jolloin saadaan todellinen lentävä massa/pinta-alasuhde.

Re: Punnittuja leijapainoja

PostPosted: 24.2.2014 15:45
by Ismo
jhgrc wrote:.. ja pumpattavien massat pitäisi mitata pumpattuna lennätyspaineessa jolloin saadaan todellinen lentävä massa/pinta-alasuhde.

pumpattavien massa ei paljoa muutu kun ei niihin paljoa sita ilmaa mene. Mutta patjojen massa voi helposti yli kaksinkertaistua, kuutiolla ilmaa kun on massa 1.2kg (http://fi.wikipedia.org/wiki/Tiheys) .

Eli tuo leijassa oleva ilma vaikuttaa vain silloin kun liikeessa tapahtuu jokin muutos, se ei vaikuta siihen mika on paino/m2 . Ja tuolla massa/m2 siis vain hidastaa leijan liikkeita, se ei varsinaisesti vaikuta "mihinkaan". Eli minusta tuolla massa/m2 ei ole merkitysta, leijan kaantymisnopeus yms kun maaraytyvat niin paljon muiden kuin massan perusteella. Tosin jos massa=paino, niin ainahan se nopeuttaa leijan liikkeita.

Re: Punnittuja leijapainoja

PostPosted: 24.2.2014 22:12
by jhgrc
Kyllä niihin äkkiä menee 10% materiaalien massasta ilmaa millä on merkitystä taulukoissa ja suhdeluvuissa kun gramman tarkkuudella arvioidaan jotain.. Patjoissa ilman tuoma lisämassa on ramair ylipaineen verran, pääsääntöisesti sisällä olevan ilma siis kelluu ilmakehän nosteessa.

Tunnen kyllä inertian, opetin sen käsitteen PMU:lle muutama vuosi sitten sekä laskin leijojen kuutiotilavuudet, näyttää kama olevan vieläkin sen copy-paste-litanjassa. En viittinyt kertoa että inertialla on myös haluttuja ominaisuuksia siinä missä auton vauhtipyörälläkin.

.. Ja kuten acro-varjoliitimistä nähdään niin laskennallisella inertiallakaan ei ole merkitystä vaan ohjausvoimilla.

Re: Punnittuja leijapainoja

PostPosted: 26.2.2014 11:09
by siipiveikko
Jos rouvat, neidit ja herrat haluavat keskustella massoista kerran tässä kohtaa, niin tahtoisin muistuttaa että vaaka havaitsee vain tiheyden muutoksia lentävissä välineissä eikä ollenkaan hitausmomentin muutoksia. Tämä tosiasia johtuu täysin vaa'an käyttötarkoituksesta tässä yhteydessä.

Koejärjestely lentopaineessaan olevan patjaleijan punnitsemiseksi on hieman hankalasti järjestettävissä, mutta paine ja sitä kautta välineen tiheyden muutos ympäröivään ilmaan verrattuna jää niin kovin pieneksi, että sillä ei liene kovin suurta merkitystä taulukkoarvoissa. Lisäksi asiassa on vielä lisähankaluutena lisämassan riippuvuus hyvin voimakkaasti lentonopeudesta.

Jos joku asiasta kiinnostuisi ja jaksaisi laskea leijan sisään muodostuvan paineen ja ilman tiheyden jossain tilanteessa, jota kai kutsutaan tässä yhteydessä patopaineeksi.

Re: Punnittuja leijapainoja

PostPosted: 26.2.2014 18:33
by Immu
Voi luoja... :D